Achmea voert de navolgende verweren aan. Van afvoeren in de zin van de polisvoorwaarden is slechts sprake als het gaat om afvoeren na toestemming van Achmea. Voorts moet er ofwel sprake zijn van een overschrijding van de tussenkalftijd van het dier met 50% of meer van de laatst geregistreerde gemiddelde tussenkalftijd op het bedrijf van [eisers], ofwel van een blijvende gebruikswaardevermindering van minimaal 30%. [eisers] heeft niet per dier met bewijsstukken onderbouwd dat daadwerkelijk sprake is van een overschrijding van de tussenkalftijd. De betekenis van het begrip ‘blijvende gebruikswaardevermindering’ blijkt uit de definitiebepaling zoals deze is opgenomen in de begrippenlijst. Dat dit begrip niet is onderstreept, doet hieraan niet af. Volgens deze definitiebepaling dient allereerst sprake te zijn van blijvende mindere geschiktheid voor het bestemde doel. Dat hiervan sprake is, is niet gesteld. De enkele besmetting met Neospora leidt ook niet zonder meer tot mindere geschiktheid. Een melkkoe moet geschikt zijn voor de melkproductie en besmetting met Neospora is niet in alle gevallen van invloed op de melkproductie. Voorts is volgens de definitiebepaling vereist dat de besmette dieren de voor Neospora kenmerkende klinische verschijnselen vertonen. Neospora heeft bij koeien geen klinische verschijnselen, zodat aan deze voorwaarde niet is voldaan. Deze beperking is niet onredelijk, omdat vergoeding ook kan worden gebaseerd op de verlengde tussenkalftijd. In ieder geval is van “afvoeren” in de zin van de polisvoorwaarden geen sprake, zodat de opgevoerde schade niet is gedekt.
Naast het voorgaande geldt dat alleen besmette koeien die binnen 12 maanden na de eerste schadedatum zijn afgevoerd onder de dekking vallen. Als eerste schadedatum heeft niet te gelden de datum waarop de calamiteit is ontdekt, maar de datum dat de verzekerde voor het eerst schade lijdt. De datum van eerste afvoer is 12 maart 2012. Dit betekent dat alle na
12 maart 2013 afgevoerde koeien in ieder geval buiten de dekking vallen. Dit is geen onredelijke bepaling en het is ook onjuist dat niet binnen deze 12 maandentermijn kan worden vastgesteld dat een besmette koe voldoet aan de voorwaarden voor afvoeren.
Bij de uitleg van de polisvoorwaarden moet gekeken worden naar de redelijkheid en billijkheid, niet naar de vraag of de bepaling “glashelder” is. Volgens deskundigen hoeven niet meteen alle positieve dieren te worden geruimd, maar dient een selectief inseminatiebeleid te worden gevoerd. Waardevolle, positieve fokdieren kunnen worden gespoeld en de embryo’s kunnen worden overgeplant in seronegatieve dieren. Met deze aanpak is een zwaar besmet bedrijf binnen drie tot zes jaar van de Neospora positieve dieren af. Gelet hierop mocht [eisers] ook niet verwachten dat hij bij een besmetting met Neospora alle besmette dieren op kosten van Achmea mocht afvoeren. Hierbij is ook van belang dat [eisers] werd bijgestaan door een zelfstandige assurantietussenpersoon, te weten Rabobank Graafschap-Zuid (hierna: de Rabobank). Achmea mocht erop vertrouwen dat de Rabobank de omvang van de dekking met [eisers] heeft besproken. Wetenschap van de Rabobank dient dan ook aan [eisers] te worden toegerekend.
Achmea betwist de omvang van de vorderingen van [eisers] Ten aanzien van de gevorderde veterinaire kosten geldt dat artikel 6:96, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) alleen van toepassing is op wettelijke verplichtingen tot schadevergoeding en niet op contractuele verplichtingen hiertoe. Volgens de polisvoorwaarden komen alleen de veterinaire kosten die in overleg met Achmea zijn gemaakt ter beperking van gedekte schade voor vergoeding in aanmerking. Er is geen overleg met Achmea geweest over de gevorderde kosten. Ook voor deze kosten geldt overigens de 12 maandentermijn.