Uitspraak
Rechtbank GELDERLAND
Afschrift aan: Robustella
verzonden d.d.
1.Procesverloop
- de dagvaarding in het kort geding d.d. 29 april 2014,
- de conclusie van antwoord, met bijlagen,
- het faxbericht van 6 mei 2014 van de zijde van [eiser], met bijlagen,
- het faxbericht van 7 mei 2014 van de zijde van Wegener, met bijlage,
- de mondelinge behandeling ter terechtzitting van 7 mei 2014, waarvan door de griffier aantekening is gehouden,
- de tijdens de mondelinge behandeling ter terechtzitting van 7 mei 2014 door partijen overgelegde pleitaantekeningen.
2.Feiten
“
(…) Als gevolg van de inrichting van de nieuwe structuur vervallen er functies, wijzigen functies, komen er nieuwe functies en blijven er functies (nagenoeg) ongewijzigd. Reeds bij de start van het Phoenixprogramma is als uitgangspunt genomen dat, ook op het niveau van seniormanagement, het invullen van leidinggevende functies plaatsvindt op basis van selectie. Dit betekent dat de huidige senior managers niet zonder meer benoemd worden in een (overeenkomstige) functie in de nieuwe organisatie.
“
(…) Kort na 5 augustus worden jullie geïnformeerd over de vervolgprocedure. (…) Voor de functies op level 2 wordt per functie nader bepaald wie welke gesprekken gaat voeren. (…) In augustus worden deze sollicitatiegesprekken gepland met als streven uiterlijk eind augustus dit traject te hebben afgerond. (…) Zorgvuldigheid staat echter voorop en dat kan betekenen dat deze datum in een aantal gevallen niet wordt gehaald. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn wanneer ook externe kandidaten in een procedure worden betrokken. (…)”.
“
C2 Procedure bij selectieIndien sprake is van een (deel van een) reorganisatie waarbij functies in die mate wijzigen, dat niet zonder meer kan worden aangenomen dat diegenen die voorheen werkzaam waren in het betrokken (…) proces deze (….) fundamenteel gewijzigde functies kunnen vervullen dan wel sprake is van nieuwe en/of sterk leidinggevende functies, dient –teneinde vast te stellen wie de fundamenteel gewijzigde/nieuwe/sterk leidinggevende functies kan vervullen – een selectieprocedure te worden opgesteld. Daarbij zijn de volgende uitgangspunten van toepassing.
“
(…) Ten behoeve van de selectie van de meeste geschikte kandidaat voor de vervulling van de functie van hoofdredacteur De Persdienst is een draaiboek Selectie- en benoemingsprocedure hoofdredacteur De Persdienst opgesteld. Dat draaiboek is door de selectie- en benoemingscommissie gehanteerd. Daarin bevindt zich uw sollicitatiebrief en uw CV, de beschrijving van de externe kandidaten door de [naam B] ([naam B] Bestuursadvies) en hun CV’s, een vragenlijst die als hulpmiddel gebruikt is bij de gesprekken met de kandidaten en een beoordelings/scoreformulier dat gediend heeft als hulpmiddel voor het evaluatiegesprek per kandidaat.
“
(…) Uitkomst van het selectieproces voor de functie Hoofdredacteur De Persdienst is dat de selectie- en benoemingscommissie unaniem een externe kandidaat voor de vervulling van die functie heeft aanbevolen. Die aanbeveling heeft de directie overgenomen. Dit besluit is u zowel mondeling als schriftelijk — verwezen wordt naar het schrijven van 4 april 2014 — kenbaar gemaakt. In het schrijven van 4 april 2014 is u voorts medegedeeld dat u boventallig bent verklaard alsook bent u in dat schrijven uitgenodigd in overleg te treden teneinde te bezien of zich binnen de organisatie van Wegener een passende functie voor u laat duiden. Op die uitnodiging bent u niet ingegaan. Bij schrijven van uw raadsman mr Vanderginste d.d. 8 april 2014 heeft u —kort samengevat — kenbaar gemaakt dat u het door de directie genomen besluit u niet in de functie van Hoofdredacteur De Persdienst te benoemen aanvecht. Tevens heeft u aangegeven uw werkzaamheden in de functie van Hoofdredacteur De Persdienst te blijven verrichten, zulks niettegenstaande het feit dat door de directie een externe kandidaat in die functie is benoemd en deze externe kandidaat, die sinds 15 april jl. in dienst is, ook op korte termijn zijn werkzaamheden in Nijmegen zal aanvangen.
3.Vordering en verweer
1. de non-actiefstelling van [eiser] met onmiddellijke ingang zal opheffen, totdat de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig zal zijn geëindigd,
2. Wegener zal veroordelen [eiser] binnen 24 uur na betekening van het vonnis toe te laten tot de digitale kantooromgeving, het redactiesysteem en ieder ander systeem van Wegener en [eiser] toegelaten te houden en de toegangscodes gedeblokkeerd te houden, totdat de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig zal zijn geëindigd,
3. Wegener zal veroordelen [eiser] binnen 24 uur na betekening van het vonnis weder te werk te stellen in de functie van hoofdredacteur Persdienst, met alle taken, faciliteiten en bevoegdheden die [eiser] uit hoofde van de arbeidsovereenkomst genoot, althans die conform de functiebeschrijving daarbij horen, totdat de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig zal zijn geëindigd,
4. een en ander op straffe van een dwangsom van € 2.500,00 per overtreding en per dag dat de overtreding voortduurt.
4.Beoordeling
Het argument van Wegener ten aanzien van de korte tijdspanne tot de volgende zitting lijkt vooruit te grijpen naar de door haar verwachte en gewenste uitkomst van die procedure. Immers slechts bij toewijzing van de door haar verzochte ontbinding zal de eventuele wedertewerkstelling van [eiser] van korte duur zijn. Om diezelfde reden, de door hem gewenste en verwachte uitkomst van de ontbindingsprocedure, heeft [eiser] er juist belang bij dat de band met de redactie niet langer dan nodig verbroken blijft en dat hij zijn functie ook daadwerkelijk weer ter hand kan nemen. Deze argumenten kunnen dan ook niet doorslaggevend zijn.