ECLI:NL:RBGEL:2015:305

Rechtbank Gelderland

Datum uitspraak
23 januari 2015
Publicatiedatum
22 januari 2015
Zaaknummer
06/940016-10
Instantie
Rechtbank Gelderland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Rechters
  • A. van Lookeren Campagne
  • M. Kropman
  • J. Bak
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de TBS-maatregel met dwangverpleging voor een betrokkene met persoonlijkheidsstoornis en pedofilie

Op 23 januari 2015 heeft de Rechtbank Gelderland in Zutphen uitspraak gedaan in een zaak betreffende de verlenging van de terbeschikkingstelling (TBS) van een betrokkene, die eerder was veroordeeld voor zedenmisdrijven. De rechtbank heeft de TBS-maatregel met dwangverpleging met twee jaar verlengd, op basis van een vordering van de officier van justitie, die op 9 januari 2015 werd behandeld. De rechtbank heeft de relevante stukken, waaronder een verlengingsadvies van de kliniek en wettelijke aantekeningen, bestudeerd. De deskundigen concludeerden dat de betrokkene lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken, en dat hij een hoog recidiverisico heeft. De rechtbank oordeelde dat de veiligheid van anderen en de algemene veiligheid van personen in dit geval vereisen dat de TBS-maatregel wordt verlengd. De betrokkene verblijft momenteel in een behandelafdeling en er wordt gewerkt aan zijn resocialisatie, maar de deskundigen gaven aan dat hij nog aan het begin van dit traject staat. De rechtbank heeft de beslissing genomen om de TBS-maatregel te verlengen, met de hoop dat de betrokkene in de komende twee jaar verder kan komen in zijn behandeling en resocialisatie.

Uitspraak

RECHTBANK GELDERLAND

Team strafrecht
Zittingsplaats Zutphen
Meervoudige kamer
Parketnummer: 06/940016-10
Raadsman: mr. J. Lieftink, advocaat te Amsterdam.
Ter griffie van deze rechtbank is ingediend een vordering, gedateerd 9 december 2014, van de officier van justitie in dit arrondissement, strekkende tot verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling van:

[betrokkene],

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum],
thans verblijvend in het [verblijfplaats],
verder te noemen betrokkene, met twee jaar.
De maatregel van terbeschikkingstelling (verder: TBS-maatregel) met bevel tot verpleging van overheidswege is opgelegd bij arrest van het Gerechtshof te Arnhem van 24 januari 2012 en ingegaan op 4 februari 2013.
De vordering is op 9 januari 2015 door de rechtbank op de openbare terechtzitting behandeld. Van deze behandeling is proces-verbaal opgemaakt.
De rechtbank heeft de stukken bezien, waaronder:
  • een verlengingsadvies van de [kliniek] van 27 november 2014, ondertekend door [psychiater], psychiater en plaatsvervangend hoofd van de inrichting;
  • de wettelijke aantekeningen over de periode van 1 mei 2013 tot 1 oktober 2014.

Motivering

De vordering is binnen de in artikel 509o van het Wetboek van Strafvordering vermelde termijn ingediend.
De officier van justitie heeft ter zitting de vordering gehandhaafd.
De raadsman heeft zich geconformeerd aan het standpunt van de officier van justitie. Hij heeft er echter wel op gewezen dat de deskundigen destijds vonden dat de duur van de behandeling kort kon zijn, gevolgd door een lange periode voor de resocialisatie. De raadsman constateerde dat betrokkene nog geen verlof heeft en dat de resocialisatie nog niet is begonnen. Naar zijn mening had dit sneller kunnen gaan. Hij hoopt dat hierin de komende twee jaar meer schot komt.
Uit het verlengingsadvies - in samenhang met de wettelijke aantekeningen - en de daarop
gegeven toelichting door de deskundige [psycholoog], psycholoog en verbonden aan de [kliniek], komt onder meer het volgende naar voren.
Na plaatsing in de [kliniek] heeft een assessment met onder andere een diagnostisch onderzoek plaatsgevonden. De conclusies daarvan sluiten aan bij het ten tijde van de strafzaak over betrokkene opgemaakte deskundigenrapport. Geconcludeerd wordt dat betrokkene een sterk gevoel van wantrouwen richting anderen ervaart en dat hij verwacht dat anderen misbruik van hem zullen maken. De empathie en gewetensvorming zijn gebrekkig, het vermogen tot intimiteit is beperkt en de identiteit is weinig ontwikkeld. Gesproken kan worden van een persoonlijkheidsstoornis NAO met antisociale en narcistische trekken. Daarnaast is sprake van parafilie in de vorm van pedofilie. Het gebruik van alcohol kan daarbij worden gezien als copingmechanisme om emoties te onderdrukken.
Betrokkene verblijft nu op een behandelafdeling. Binnen de behandeling die hij krijgt wordt de focus gelegd op het herkennen en bespreekbaar maken van spanningen, het volgen van modules met betrekking tot verslaving en het bespreken van seksualiteit. Daarnaast wordt de laatste fase van het assessment afgerond. Dit betreft de afname van de PCL-R. Na afronding hiervan kan een langetermijndoelstelling worden geformuleerd. Het voornemen bestaat om dan ook een aanvraag begeleid verlof in te dienen. Betrokkene staat nu in feite nog aan het begin van zijn behandel- en resocialisatietraject. De komende periode zal moeten uitwijzen wat het maximaal te bereiken doel zal worden. De verwachting bestaat dat dit traject de duur van twee jaar te boven zal gaan.
De deskundige [psycholoog] heeft erkend dat sommige trajecten binnen de kliniek sneller hadden kunnen verlopen en dat gestreefd wordt alle wachtlijsten voor behandelingen binnen de kliniek zo snel mogelijk weg te werken. Hij hoopt dat betrokkene over twee jaar verder in zijn resocialisatietraject zal zijn en dat zicht bestaat op een toekomstperspectief.
Het recidiverisico wordt, als de TBS-maatregel met dwangverpleging nu zou worden beëindigd, ingeschat als hoog. Betrokkene is als gevolg van zijn persoonlijkheidsproblematiek gevoelig voor het oplopen van psychosociale stress. Als gevolg hiervan is het voor hem moeilijk spanningen bespreekbaar te maken, waardoor deze de kans krijgen op te lopen. Om aan problemen te ontvluchten bestaat de kans dat betrokkene vervolgens terugvalt in alcoholgebruik. De combinatie van stress en alcohol maakt betrokkene kwetsbaar voor het ontwikkelen van hyperseksualiteit en luxatie van latent aanwezige pedoseksuele driften. Volgens de deskundigen is een setting met structuur, begeleiding, toezicht en controle vooralsnog nodig om de problematiek van betrokkene waar mogelijk te bewerken en ernstig grensoverschrijdend (seksueel) gedrag te voorkomen.
Geadviseerd wordt de termijn van de TBS-maatregel met dwangverpleging met twee jaar te verlengen.
Het vorenstaande leidt de rechtbank tot de conclusie dat de veiligheid van anderen, dan
wel de algemene veiligheid van personen in dit geval vereist dat de termijn van de
TBS-maatregel met dwangverpleging, welke maatregel is opgelegd ter zake van zedenmisdrijven, wordt verlengd met een termijn van twee jaar.

Beslissing:

De rechtbank verlengt de termijn van de TBS-maatregel met dwangverpleging van
[betrokkene]voornoemd voor de tijd van twee jaar.
Deze beslissing is gegeven door mrs. Van Lookeren Campagne, voorzitter, Kropman en Bak, rechters, in tegenwoordigheid van mr. Althoff, griffier en uitgesproken op de openbare terechtzitting van 23 januari 2015.