ECLI:NL:RBGEL:2015:4239

Rechtbank Gelderland

Datum uitspraak
15 juni 2015
Publicatiedatum
29 juni 2015
Zaaknummer
06-460081-06
Instantie
Rechtbank Gelderland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Beschikking
Rechters
  • A. Kleinrensink
  • M. Beljaars
  • J. Knoop
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van terbeschikkingstelling van een TBS-er met twee jaar

In deze zaak heeft de Rechtbank Gelderland op 15 juni 2015 uitspraak gedaan over de verlenging van de terbeschikkingstelling van een TBS-er, die inmiddels in de longstay verblijft. De vordering tot verlenging, ingediend door de officier van justitie op 30 april 2015, betreft een termijn van twee jaar. De terbeschikkingstelling was eerder opgelegd bij vonnis van 15 augustus 2006 en is sindsdien meerdere keren verlengd, laatstelijk op 11 juni 2013. Tijdens de openbare zitting op 15 juni 2015 heeft de betrokkene verklaard geen bezwaar te hebben tegen de verlenging en zich te refereren aan het oordeel van de rechtbank.

De rechtbank heeft de relevante stukken bestudeerd, waaronder een verlengingsadvies van 30 maart 2015, opgesteld door een psychiater en een psycholoog, beiden verbonden aan de kliniek waar de betrokkene verblijft. Uit dit advies blijkt dat de betrokkene lijdt aan de stoornis van Asperger, gecombineerd met een ernstige obsessief-compulsieve stoornis. De rechtbank concludeert dat de risicofactoren voor gewelddadig gedrag bij de betrokkene sterk gerelateerd zijn aan zijn problematiek. De agressieregulatie van de betrokkene kan onder druk komen te staan door prikkels en veranderingen in zijn omgeving, wat kan leiden tot agressieve fantasieën en plannen.

De rechtbank oordeelt dat de veiligheid van anderen en de algemene veiligheid van personen in dit geval vereisen dat de termijn van de terbeschikkingstelling, die is opgelegd ter zake van doodslag, met twee jaar wordt verlengd. De beslissing is genomen door de meervoudige kamer van de rechtbank, bestaande uit de voorzitter en twee rechters, en is openbaar uitgesproken op dezelfde dag.

Uitspraak

RECHTBANK GELDERLAND

Team strafrecht
Zittingsplaats Zutphen
Meervoudige kamer
Parketnummer: 06-460081-06
Raadsman: mr. Stoet
Op 30 april 2015 is ter griffie van deze rechtbank ingediend een vordering gedateerd 30 april 2015 van de officier van justitie in dit arrondissement, strekkende tot verlenging van de terbeschikkingstelling van:

[betrokkene],

geboren te [geboorteplaats] op [1948],
thans verblijvend in het [kliniek],
met een termijn van twee jaar.
De maatregel van terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege is opgelegd bij vonnis van deze rechtbank van 15 augustus 2006, ingegaan op 6 juni 2007 en laatstelijk verlengd bij beslissing van deze rechtbank van 11 juni 2013.
De vordering is op de openbare terechtzitting behandeld door de rechtbank op 15 juni 2015. Van deze behandeling is proces-verbaal opgemaakt.
De rechtbank heeft de stukken bezien, waaronder:
  • een verlengingsadvies gedateerd 30 maart 2015, opgemaakt door [psychiater], plv. Hoofd van de Inrichting, Directeur Patiëntenzorg, psychiater, en drs. [psycholoog], behandelcoördinator, GZ-psycholoog/psychotherapeut, beiden verbonden aan het [kliniek];
  • de wettelijke aantekeningen over de periode van 1 juli 2013 tot en met 14 mei 2015.

Motivering

De vordering is binnen de in artikel 509o van het Wetboek van Strafvordering vermelde termijn ingediend.
De officier van justitie heeft gepersisteerd bij de vordering.
Door en namens betrokkene is tijdens de behandeling van de vordering op 15 juni 2015 verklaard dat hij geen bezwaar heeft tegen verlenging van de terbeschikkingstelling met een termijn van twee jaren en dat hij zich dus refereert aan het oordeel van de rechtbank.
Uit het verlengingsadvies - in samenhang met de wettelijke aantekeningen - en de daarop
gegeven toelichting door de deskundige [psycholoog] voornoemd, komt het volgende naar voren.
Betrokkene lijdt aan de stoornis van Asperger, in combinatie met een ernstige obsessief-compulsieve stoornis. De risicofactoren voor gewelddadig gedrag zijn bij betrokkene sterk gerelateerd aan de problematiek. De agressieregulatie kan ernstig onder druk komen te staan door een teveel aan prikkels, plotselinge veranderingen of een doorkruisen van dwangmatige patronen. De spanning loopt dan in korte tijd hoog op bij betrokkene, waarop het denken verkokert en hij kan vervallen in agressieve fantasieën en plannen tegen de persoon die hij als “stoorzender” beleeft. In de [kliniek] is enkele malen begrenzing van betrokkene noodzakelijk geweest. Het behandelplafond van betrokkene is bereikt, maar de delict-dynamiek blijft zich herhalen. Dit maakt een omgeving met beveiliging en intensieve zorg blijvend noodzakelijk.
Betrokkene heeft inmiddels de longstay status. Betrokkene is afhankelijk van begeleiding en structuur in zijn functioneren, waarmee een leven zonder enige confrontatie in de buitenwereld niet realistisch kan worden vormgegeven. De aanloop tot een gewelddadige gedraging is niet acuut, maar een delict zal vermoedelijk al na enkele weken kunnen plaatsvinden. Het accent in de kliniek zal komen te liggen op kwaliteit van leven in een beveiligde setting. Door toekenning van de longstay status zijn begeleide verloven komen te vervallen. Er wordt nu onderzocht of het mogelijk is dit opnieuw aan te vragen. In ieder geval wordt, als de maatregel nu zou worden beëindigd, het gevaar van recidive hoog ingeschat.
Het vorenstaande leidt de rechtbank tot de conclusie dat de veiligheid van anderen, dan
wel de algemene veiligheid van personen in dit geval vereist dat de termijn van de
terbeschikkingstelling, welke maatregel is opgelegd ter zake van doodslag, wordt verlengd met een termijn van twee jaar.

Beslissing:

De rechtbank verlengt de termijn van de terbeschikkingstelling van de terbeschikkinggestelde Van Mannekus voornoemd voor de tijd van twee jaar.
Deze beslissing is gegeven door mrs. Kleinrensink, voorzitter, Beljaars en Knoop, rechters, in tegenwoordigheid van Jansen, griffier en uitgesproken op de openbare terechtzitting van 15 juni 2015.