Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
SCHRIFTELIJK VONNIS
[verdachte] ,
Het ontvankelijkheidsverweer
Het bewijs
overtreding van artikel 8 WVW 1994.
Rechtbank Gelderland
In deze zaak heeft de politierechter van de Rechtbank Gelderland op 16 december 2015 uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die beschuldigd werd van rijden onder invloed van alcohol. De verdachte, geboren in 1959 en woonachtig in [woonplaats], werd ervan beschuldigd op 9 september 2015 in Beekbergen een voertuig te hebben bestuurd met een alcoholgehalte van 965 microgram per liter uitgeademde lucht, wat aanzienlijk boven de toegestane limiet ligt. De officier van justitie stelde dat het openbaar ministerie ontvankelijk was in de vervolging, ondanks het verweer van de verdediging dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) onderzoek geen 'criminal charge' opleverde en dat er strijd was met het ne bis in idem-beginsel.
De politierechter verwierp het ontvankelijkheidsverweer van de verdediging. Hij oordeelde dat het CBR-onderzoek, dat was ingesteld op basis van artikel 131 jo 133 van de Wegenverkeerswet 1994, niet gelijkgesteld kon worden aan een strafrechtelijke vervolging. De rechter benadrukte dat de ongeldigverklaring van het rijbewijs een bestuurlijke maatregel is en niet direct voortvloeit uit een strafbaar feit. De politierechter concludeerde dat er geen strijd was met de beginselen van een goede procesorde en dat het openbaar ministerie ontvankelijk was in de vervolging.
Na beoordeling van het bewijs, waaronder de verklaring van de verdachte en het proces-verbaal van de politie, oordeelde de politierechter dat de verdachte schuldig was aan de tenlastelegging. De verdachte werd veroordeeld tot een geldboete van € 800,00, subsidiair 16 dagen vervangende hechtenis, en een rijontzegging voor de duur van 300 dagen, waarvan 200 dagen voorwaardelijk. De rechter hield rekening met het feit dat de verdachte hulp had gezocht voor haar alcoholprobleem en dat er een CBR-traject was gestart. De uitspraak werd gedaan in aanwezigheid van de griffier en is openbaar uitgesproken.