2.2.In het deskundigenbericht is voor zover van belang het volgende vermeld:
“
Zoogkoeien ras
De Blonde d’Aquitaine koe wordt gebruikt als zoogkoeien ras. Dat wil zeggen dat het kalf gedurende een periode van 6 á 7 maanden bij de moeder wordt gezoogd waarna het kalf wordt afgespeend. (…) Een Blonde d’Aquitaine koe geeft voldoende melk voor het groot brengen van haar eigen kalf, maar zal nooit uit commercieel oogpunt gemolken worden. Hier zit het grote verschil met kalveren van melkkoeien. Kalveren van melkkoeien worden gescheiden van de moeder opgefokt met kunstmelk. Door deze manier van opfok ontstaat een dagelijks contact tussen mens en dier.
Karakter
De Blonde d’Aquitaine koe staat zeer dicht bij de natuur en heeft hierdoor een grote stressfactor. (…) De Blonde is een echt kudde dier en onrustige dieren maken eventueel de gehele kudde stressvoller.
(…) Blondes werden vaak vergeleken met herten: schichtig, gestrest en sprongen vaak overal over heen. (…)
Sector zoogkoeienhouderij
(…)
De houders kunnen we indelen in drie groepen: Vermeerderaars, fokkers en topfokkers.
Vermeerderaarszijn houders welke alleen gaan voor kwantiteit. Zij verdiepen zich niet in de fokkerij of gegevens. Zij maken geen bewuste keuzes waardoor het karakter vaak problematisch is. Zij voeren geen selectie door in de kudde.
(…)
Gesprek en bezichtiging [gedaagden] 12-10-2015 (…)
3. Houdt u de begroeiing buiten het houtwerk van de pergola?
- Op locatie wordt geconstateerd dat de begroeiing niet geheel buiten de pergola wordt gehouden.
Bij nadere inspectie, plaatsgevonden op 28-12-2015 j.l., blijft de uitkomst van deze vraag gehandhaafd.
(…)
[eiser] heeft 33 Blondes (groot en klein). (…) Zijn dieren zijn niet halstermak. (…)
De gehele manier van veehouderij bedrijven is passend bij een vermeerderaar en wijkt zeker niet af ten opzichte van andere vermeerderaars.
Beantwoording vragen van de rechtbank:
De erfdienstbaarheid in de huidige vorm is een belemmering van het gebruik.
De pergola vormt een versmalling en verlaging. Blondes hebben hier een hekel aan.
Een begroeide pergola vormt een soort tunnel waar dieren maar moeilijk door heen willen. Vaak zijn ze claustrofobisch.
Het kan dieren worden aangeleerd. Maar africhting begint aan de basis vanaf kalf. Aan deze africhting wordt door [eiser] geen tijd besteed.
Het risico is dat dieren zich opgesloten voelen en daardoor over de omheining heen springen.
De risico’s kunnen worden verminderd door de omheining te verhogen tot minimaal 1.60 meter en bijvoorbeeld meer gesloten te maken met een houten raster.
Het is een enorm verschil of het om melkkoeien gaat of Blonde d’Aquitaine koeien. Bij melkkoeien is er namelijk, tijdens het melken, meerdere malen per dag contact met het vee. Ook worden de dieren veel gelokt om naar het melklokaal te gaan. Melkveehouders werken dagelijks met de dieren. Bij zoogkoeien is dit vaak niet het geval.
Mijn persoonlijke mening is: Maak de pergola aan beide zijde één meter breder en één meter hoger, dit zou het tunneleffect enorm verminderen en uiteindelijk het gebruik mogelijk maken en verbeteren.”