Uitspraak
Rechtbank GELDERLAND
in haar hoedanigheid van bewindvoerder over de (toekomstige) goederen van
[gedaagde],[adres 1],
1.Het procesverloop
2.De feiten
- [gedaagde] woont sinds circa 20 jaar op het adres [adres 2] (hierna: de woning). Eerst was zijn partner huurder. Sinds 28 november 2011 is [gedaagde] de hoofdhuurder. In en bij de woning zijn aanpassingen verricht omdat [gedaagde] rolstoelgebonden is.
- [gedaagde] is met ingang van 15 april 2019 onder bewind gesteld en daarbij is de bewindvoerder benoemd.
- op 7 februari 2019 heeft de politie in een slaapkamer van de woning een hennepkwekerij aangetroffen met 36 hennepstekken van ca 10 cm hoog, 14 dode stekjes van hennepplanten en spullen voor een hennepkwekerij zoals lampen, dompelpomp, ventilatoren en schakelaars.
- Uwoon heeft op 5 april 2019 een brief gestuurd aan de bewindvoerder. In deze brief heeft Uwoon de huurovereenkomst ontbonden.
- [gedaagde] heeft op 10 april 2019 een e-mail gestuurd aan de gemachtigde van Uwoon en daarin aandacht gevraagd voor zijn persoonlijke omstandigheden en zijn handicap. Ook heeft hij geschreven dat hij veel spijt heeft van het gebeurde en beloofd dat het nooit meer zal laten gebeuren.
3.De vordering
5 april 2019. Dat betekent dat [gedaagde] er niet meer mag wonen en dus weg moet. Omdat [gedaagde] niet vrijwillig weg is gegaan, wil de Gemeente dat de rechter hem daartoe verplicht.
4.De beoordeling
In dit geval heeft de burgemeester de woning gesloten vanwege de vondst van de spullen voor een hennepkwekerij en de hennepplantjes. Dat besluit van de burgemeester kan niet meer door de rechter getoetst worden, want de termijnen daarvoor zijn voorbij. De wet geeft een verhuurder het recht om de huurovereenkomst te beëindigen als het gehuurde pand door de overheid gesloten wordt als ‘drugspand’. Daarvoor is het niet nodig dat de huurder iets te verwijten valt. Uwoon heeft als verhuurder van dit recht gebruik gemaakt. Zelfs als [gedaagde] helemaal niets met de hennepkwekerij te maken zou hebben, was Uwoon bevoegd om vanwege de sluiting door de burgemeester de huurovereenkomst te beëindigen. Alleen als zou blijken dat Uwoon misbruik maakt van die bevoegdheid, zou in een gewone rechtszaak geoordeeld kunnen worden dat Uwoon in dit geval de huurovereenkomst niet had mogen beëindigen.
De gevolgen die het verlies van de woning voor [gedaagde] zal hebben, lijken ingrijpender dan de - altijd al ingrijpende - gevolgen voor een niet-gehandicapte huurder, omdat het voor hem nog lastiger zal zijn om ander onderdak te vinden.