ECLI:NL:RBGEL:2020:1057

Rechtbank Gelderland

Datum uitspraak
13 januari 2020
Publicatiedatum
18 februari 2020
Zaaknummer
C/05/364704 FZ RK 20-41
Instantie
Rechtbank Gelderland
Type
Uitspraak
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing verzoek tot voortzetting van crisismaatregel op basis van Wvggz

Op 13 januari 2020 heeft de Rechtbank Gelderland in Zutphen een beschikking gegeven inzake de voortzetting van een crisismaatregel op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). De officier van justitie had verzocht om verlenging van de op 8 januari 2020 opgelegde crisismaatregel voor de betrokkene, die op dat moment vijf dagen was opgenomen in een instelling van GGNet. Tijdens de mondelinge behandeling op 13 januari 2020 werd de psychiater gehoord, die aangaf dat de betrokkene geen baat had bij een langere opname. In het verleden was gebleken dat een langere opname leidde tot meer problemen en spanningen bij de betrokkene, wat resulteerde in zelfbeschadiging. De psychiater pleitte voor afwijzing van de machtiging, omdat de betrokkene nu in staat was om terug te keren naar huis en de ambulante behandeling te hervatten.

De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van een onmiddellijk dreigend ernstig nadeel dat de voortzetting van de crisismaatregel rechtvaardigde. Gezien de argumenten van de psychiater en de omstandigheden van de betrokkene, werd het verzoek van de officier van justitie afgewezen. De beschikking werd mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken door rechter mr. E.G. de Jong, met de mogelijkheid tot cassatie tegen deze beslissing.

Uitspraak

beschikking
RECHTBANK GELDERLAND
Familie- en jeugdrecht
Zittingsplaats: Zutphen
Zaakgegevens: C/05/364704 FZ RK 20-41
Datum mondelinge uitspraak: 13 januari 2020
schriftelijke uitwerking van de mondelinge uitspraak machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel
naar aanleiding van het door de officier van justitie ingediende verzoek tot verlenging van een crisismaatregel, als bedoeld in artikel 7:7 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), ten aanzien van:
[betrokkene] ,
geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] ,
wonende te [adres] [postcode] te [woonplaats] ,
hierna te noemen: betrokkene,
advocaat: mr. A.J. Verweij te Ermelo.

1.Procesverloop

1.1
Bij verzoekschrift, ingekomen ter griffie op 9 januari 2020, heeft de officier van justitie verzocht om verlenging van de op 8 januari 2020 opgelegde crisismaatregel.
1.2
Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
  • een afschrift van de beslissing tot het nemen van de crisismaatregel van 8 januari 2020;
  • de medische verklaring van 8 januari 2020;
  • de politiemutaties van 8 januari 2020;
  • een uittreksel uit de Justitiële documentatie van 8 januari 2020.
1.3
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 13 januari 2020, op de locatie van GGNet, afdeling HIC, Deventerstraat te Apeldoorn.
1.4
Ter zitting waren aanwezig en heeft de rechtbank de volgende personen gehoord:
  • betrokkene bijgestaan door mr. Verweij;
  • dhr. Van den Lustgraaff, als psychiater verbonden aan GGNet;
  • mw. Brandenburg, AIOS verbonden aan GGNet;
  • dhr. Rikkert, verpleegkundige verbonden aan GGNet;
  • moeder van betrokkene.
1.5
Omdat een nadere toelichting op of motivering van het verzoek niet nodig is, is de officier van justitie niet ter zitting verschenen.

2.Beoordeling

2.1
De psychiater ter zitting heeft aangegeven dat ondanks dat er sprake is van een complex probleem bij betrokkene, zij niet gebaat is bij een langere opname. In het verleden is vaker gezien dat op het moment dat betrokkene langer opgenomen is, de stap terug naar huis steeds moeilijker voor haar wordt. Er ontstaan dan spanningen bij betrokkene en ze gaat zichzelf ernstig verwonden. Een korte opname kan helpen om de neerwaartse spiraal te doorbreken maar bij een langere opname nemen de klachten juist toe. Betrokkene is nu vijf dagen opgenomen binnen GGNet en dat is lang genoeg geweest om de neerwaartse spiraal te doorbreken. Het is voor betrokkene juist goed als zij nu naar huis gaat en dat de ambulante behandeling wordt hervat. De psychiater pleit dan ook voor afwijzing van de machtiging.
2.2.
Gelet op het voorgaande is er geen sprake meer van een onmiddellijk dreigend ernstig nadeel dat voorzetting van de crisismaatregel rechtvaardigt. De rechtbank zal het verzoek van de officier van justitie om die reden afwijzen.

3.Beslissing

De rechtbank:
wijst het verzoek tot voortzetting van de crisismaatregel af.
Deze beschikking is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken op 13 januari 2020 door mr. E.G. de Jong, rechter, in tegenwoordigheid van [griffier] griffier, en op 16 januari 2020 schriftelijk uitgewerkt en ondertekend.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.