2.3.In artikel 2, § 3 van het Algemeen Waterverkoopreglement staat het volgende:
“
Als een volgende klant de levering voor de aansluitende periode overneemt, kan die levering worden geregeld via een tegensprekelijke overname. (…)
De tegensprekelijke overname wordt zowel door de vertrekkende klant als door de volgende klant ondertekend, en wordt onverwijld aan de exploitant bezorgd, die de eindfactuur opstelt. (…)
De verplichtingen die inherent zijn aan de waterlevering, houden voor de vertrekkende klant op vanaf de datum van de opname van de watermeterstand. De vertrekkende klant blijft echter verplicht om alle verbintenissen ten opzichte van de exploitant na te leven voor zover die ontstaan zijn voor die datum(…)”
In artikel 13, § 1 van het Algemeen Waterverkoopreglement staat het volgende:
“
De watermeterstand wordt opgenomen door de exploitant of zijn aangestelde, of, in voorkomend geval, door de klant zelf op de wijze die de exploitant vaststelt. De stand van de watermeter is bindend. (…)”
In artikel 14 § 1 van het Algemeen Waterverkoopreglement staat: “
Het waterverbruik wordt gefactureerd op basis van de opgemeten of door de klant gemelde watermeterstanden. (…)”
en in artikel 22: “
De klant kan binnen zes maanden na de factuurdatum van de verbruiksfactuur of de eindfactuur een verzoek tot minnelijke schikking indienen bij de exploitant in geval van een afwijkend verbruik.
(…)
De klant heeft recht op een minnelijke schikking voor het abnormaal hoge verbruik als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
1° de klant heeft gehandeld als een goede huisvader;
2° het abnormaal hoge verbruik is het gevolg van een verborgen oorzaak. Onder een verborgen oorzaak wordt ten minste verstaan:
a.
a) lekken in ondergrondse leidingen;
b) lekken in leidingen die in de vloer zijn ingewerkt;
c) lekken in ontoegankelijke kruipruimtes;
(…)
3° het abnormaal hoge verbruik, herrekend op jaarbasis, moet het gemiddelde jaarverbruik met minstens 100% overschrijden en minimaal 100m3 bedragen. (…)
4° de oorzaak van het abnormaal hoge verbruik moet worden vastgesteld door de exploitant of moet door de klant bewezen worden door de herstellingsfactuur;
5° de oorzaak van het abnormaal hoge verbruik moet hersteld of weggenomen zijn. (…)”