2.15.Bij brief van 11 januari 2018, verstuurd per e-mail, heeft Achmea de advocaat van [eiser] het volgende medegedeeld:
Inbraakschade 5 december 2016
Mevrouw [eiser] heeft bij Centraal Beheer een inbraakschade gemeld met als schadedatum 5 december 2016. Wij hebben vervolgens een expert ingeschakeld om de schade vast te stellen. Tijdens deze expertise leverde Mevrouw [eiser] onder andere een factuur in van de firma SimTronic. Dit betrof een factuur van een pannenset die gestolen zou zijn. Deze factuur hebben wij gecontroleerd bij de frma SimTronic en deze bleek niet te kloppen. Wij hebben Mevrouw [eiser] hiervan op de hoogte gebracht via de mail op 15 maart 2017. Daarna hebben wij u hierover ook geinformeerd via de mail op 20 maart 2017, 11 april 2017 en 18 april 2017. U heeft hierop gereageerd met uw brief van 3 oktober 2017. U noemt in de brief van 3 oktober overigens een schadedatum van 23 april 2014, maar ik neem aan dat u de schade van 5 december 2016 bedoelt.
Geen schadevergoeding
Wij zullen u uitleggen waarom wij de schade niet vergoeden. Uit onderzoek is gebleken dat Mevrouw [eiser] bij Centraal Beheer een valse factuur van de firma SimTronic heeft ingeleverd. Met deze factuur wilde zij aantonen dat zij een dure pannenset van € 7.814,00 heeft gekocht in 2013. De firma SimTronic verklaart dat dit een valse factuur is. Op de factuur van SimTronic staat een factuurnummer 658318. De firma SimTronic hanteert opeenvolgende factuurnummers en dit nummer zou pas 2015/2016 uitgegeven zijn. Maar bij controle in de administratie van SimTronic is dit factuurnummer nooit uitgegeven. Ook de verkoopster die volgens mevrouw [eiser] de pannenset aan haar heeft verkocht is niet bekend bij de firma SimTronic. De naam, stamnummer en handtekening van de verkoopster ontbreken eveneens op de factuur. Volgens de administratie van SimTronic heeft mevrouw [eiser] sinds 1999 geen pannenset meer gekocht bij SimTronic.
Het feit dat er een valse nota is ingediend door mevrouw [eiser] betekent dat wij de totale schade niet zullen vergoeden. Dit doen wij op grond van onze Algemene Polisvoorwaarden Woongarantverzekering W06100, artikel 13.
Fraude
Artikel 13
Fraude (geheel of gedeeltelijk), heeft tot gevolg dat er in het geheel geen schadevergoeding (waaronder tevens begrepen kosten), reparatie van schade in nature en uitkering zal plaatsvinden. Voorts heeft fraude tot gevolg dat
1. er aangifte wordt gedaan bij de politie;
2. de verzekering(en) word(t)(en) beëindigd;
3. er een registratie plaatsvindt in het tussen maatschappijen gangbare signaleringssysteem.
Een eventueel reeds betaalde schadevergoeding (waaronder tevens begrepen kosten), reparatie van schade in natura en uitkering zullen worden teruggevorderd.
Wij beëindigen de Woongarantverzekering per direct
De verzekeringen bij Centraal Beheer zijn gebaseerd op vertrouwen. Vanwege deze schademelding is het vertrouwen in de verzekeringnemer geschaad. Wij beëindigen daarom de Woongarantverzekering met polisnummer 41081201 per 12-01-2018.
Mevrouw [eiser] betaalt de onderzoekskosten van de fraudecoördinator
Wij hadden deze onderzoekskosten niet gemaakt als mevrouw [eiser] ons geen onjuiste informatie had gegeven. Wij verhalen de kosten dan ook op mevrouw [eiser]. De Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA) incasseert deze kosten. Zij ontvangt binnenkort een brief met betaalinstructie van SODA voor de gemaakte onderzoekskosten van € 532,-. Dit is het gemiddelde bedrag aan onderzoekskosten dat de fraudecoördinator per onjuiste schademelding maakt.
Wij nemen de gegevens van Mevrouw [eiser] voor een duur van 8 jaar op in het Incidentenregister
Gezien bovenstaande feiten hebben wij haar (persoons)gegevens opgenomen in ons Incidentenregister. Het incidentenregister wordt beheerd door de afdeling Speciale Zaken van de Achmea Groep. Dit register heeft tot doel het ondersteunen van activiteiten gericht op het waarborgen van de veiligheid en de integriteit van ons bedrijf.
Wij nemen de gegevens van Mevrouw [eiser] op in het Externe verwijzingsregister voor een duur van 8 jaar
Financiële instellingen kunnen nagaan of zij dit register voorkomt. Dit gaat volgens de regels van het Protocol Incidentenwaarschuwingsysteem Financiële instellingen. Dit register wordt gebruikt om de integriteit van klanten en relaties te beoordelen. Financiële instellingen die haar registratie tegenkomen, zijn verplicht bij ons navraag te doen over de reden van haar registratie. Deze registratie kan gevolgen voor Mevrouw [eiser] hebben als zij een andere verzekering of financieel product aanvraagt of als zij solliciteert bij een financiële instelling. Wij maakten een zorgvuldige afweging tussen haar belangen en de belangen van de financiële instellingen. De schending van ons vertrouwen in Mevrouw [eiser] is zo ernstig dat wij het belangrijk vinden om haar gegevens in het waarschuwingssysteem op te nemen.
Wilt u weten met welke gegevens zij is opgenomen? Dan kan zij dit opvragen bij het Centraal informatiesysteem van de in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen (Stichting CIS), (…)
Het fraudeloket van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) is op hoogte gebracht
Dit loket is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Het CBV gebruikt deze informatie voor
het coördineren van onderzoeken en het uitvoeren van analyses. De verzekeringsbranche kan via
het CBV de registratie ook raadplegen bij sollicitaties en aanstellingen. (…)