Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.De procedure
- het verzoekschrift
- het verweerschrift
- de mondelinge behandeling waarvan aantekeningen zijn gemaakt door de griffier.
2.De feiten
(…)
- Hersenschudding / hoofdpijn
- Nek- / rugklachten
- Kneuzingen pols, heup, knie (rechts)
- Betrokkene heeft dagelijks pijn in nek en hoofd. Betrokkene heeft al moeite met opstaan. Vervolgens gaat het even goed, maar na een paar uur belasting komen de nekklachten op, die doortrekken naar het achterhoofd.
- De nek is links / rechts goed, maar omhoog / omlaag kost moeite. Stijf.
- Qua hoofdpijn is de pijn “achter de ogen” verminderd.
- Schouders en armen zijn volledig (normaal) functioneel. Alleen bij bovenhandse- / gestrekte belasting (over)spannen de nekspieren.
- De rug geeft klachten van stijfheid.
- Kneuzingenpols, heup en knie (rechts) zijn regulier hersteld.
- Qua mobiliteit gaan lopen en fietsen goed. Betrokkene is gestopt met hardlopen en doet niet mee met gymnastiek op school.
- Het slapen gaat inmiddels beter. De kortdurende Diazepam heeft slaapproblemen doorbroken.
(…)
- Hersenschudding / hoofdpijn
- Nek- / rugklachten
- Kneuzingen pols, heup, knie (rechts)
- Psychische klachten >> manifest in 2015
- Nekklachten zijn er altijd. Daarbij noemt moeder uitstraling (uitvalsverschijnselen) in armen en benen. Dit laatste kan ik niet plaatsen, temeer ik in december 2014 rapporteerde:Schouders en armen zijn volledig (normaal) functioneel. Alleen bij bovenhandse- / gestrekte belasting (over)spannen de nekspieren.
Er is ten aanzien van de nek geen aanvullend onderzoek meer geweest. BBH herhaalt ook de tendomyogene klachten. - Mentaal is betrokkene ondertussen “een stuk sterker”. Betrokkene functioneert op school en stage, maar het “uitgaansleven” is nog beperkt. Vanwege de aanhoudende nekklachten ventileert moeder de angst voor hernieuwde neerwaartse spiraal. Risico op terugval.
- Aan de ogen geen afwijkingen. Betrokken draagt dagelijks de prismabril, hetgeen “de druk achter de ogen”/ hoofdpijnklachten ten goede komt.
- Betrokkene is normaal mobiel, lopend en op de fiets. Ook normale verkeersdeelname.
Ik heb nu (25-09-2015) expliciet gevraagd of er andere factoren zijn (geweest), die de psychische / depressieve klachten (mede) kunnen verklaren. Dit is volgens moeder niet aan de orde. (…)”
(...)Klinische diagnose:
(...)Consistentie
(...) 1. Zijn er stoornissen aantoonbaar in het mentale functioneren, het taalgebruik, de regulatie van emoties en gedrag of in de helderheid van het bewustzijn?
Zijn er wellicht andere oorzaken dan die bepaalde gebeurtenis of aandoening (al dan niet er mee samenhangend) die de verklaring kunnen vormen voor de aangetoonde stoornissen?
Indien de aangetoonde stoornissen kunnen worden toegeschreven aan een ten gevolg van de genoemde gebeurtenis of aandoening ontstane hersenbeschadiging, welke zijn dan de beperkingen in het functioneren die daardoor zijn ontstaan?
[h]et definitieve percentage functieverlies voor wat betreft het vakgebied van de neurologie (...) op basis van het chronisch geworden pijnsyndroom volgens de AMA Guides 6e editie sprake [is] van 1% BIGP.” Het antwoord op de vraag naar de beperkingen (h.) luidt thans dat “
[o]p basis van het pijnsyndroom (...) er bij ontbreken van een neurologisch substraat geen sprake [is] van beperkingen volgens de NVvN richtlijnen voor wat betreft het vakgebied van de neurologie.”
Ondergetekende is van mening dat gezien het persisterend consistente klachtenpatroon en de hierbij ervaren beperkingen in combinatie met de door expertiserend neuroloog en expertiserend neuropsycholoog vermelde diagnoses en de eigen[onderzoeksbevindingen]
patiënte is aangewezen op arbeid /activiteiten waarbij beperkingen gelden met betrekking tot zware statische dan wel dynamische belasting van de nekschouderregio.
Bij lichamelijk onderzoek is er sprake van wat overgewicht. Daarnaast sluit ondergetekende niet uit dat er sprake is van een matige conditie van het cardiopulmonale apparaat en van het houdings- en bewegingsapparaat.