Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
[eiser 3],
1.De procedure
- het tussenvonnis van 21 juli 2021
- de mondelinge behandeling van 28 september 2021 en de daarbij door [eisers] genomen akte vermeerdering eis, tevens akte overlegging producties, en de door [gedaagde] genomen akte uitlating vermeerdering van eis en overgelegde producties.
2.De feiten
[e-mailadres 5]of
[e-mailadres 4]. De e-mailberichten hadden allemaal - voor zover relevant - de volgende inhoud (productie 16 bij dagvaarding):
“Dear [eiser 2] Yoga Graduate,
“Hello ‘Yogi’
3.De vordering
1. voor recht verklaart dat [gedaagde] onrechtmatig jegens [eisers] heeft gehandeld door:
a. in de periode 25 november 2020 tot en met 15 december 2020, althans begin 2021, voormalig cursisten van [eisers] per e-mail te benaderen met onjuiste informatie en beweringen,
“Dear [eiser 2] Yoga graduate,I refer to my previous email which was send to you from the email accounts[e-mailadres 2] or [e-mailadres 4] or [e-mailadres 1] .I sincerely apologize for he fact that none of the information in my previous email about [eiser 2] Yoga is correct. The content of my email was unlawful. Therefore there is no reason to worry that anything [eiser 2] Yoga did or didn’t do has any consequences for your certificate issued by [eiser 2] Yoga .Kind regards,
zulks met een cc aan mr. Van Olden en op straffe van verbeurte van een dwangsom,
5. [gedaagde] veroordeelt om aan [eisers] een bedrag te voldoen van € 15.000,00, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf de dag der dagvaarding tot de dag der algehele voldoening,
6. [gedaagde] verbiedt om met onmiddellijke ingang op de door haar gebruikte website(s), waaronder in ieder geval [website 1] , [website 2] en [website 3] , het op enigerlei wijze te doen voorkomen alsof zij bij [eisers] , waar ook ter wereld, een 300 uur durende opleiding heeft gevolgd, zulks op straffe van verbeurte van een dwangsom,
9. [gedaagde] verbiedt om enig (les)materiaal van [eisers] , waaronder in ieder geval de door [eisers] gebruikte powerpoint presentatie, te gebruiken, zowel direct als indirect en in welke vorm dan ook, zulks op straffe van verbeurte van een dwangsom,
10. [gedaagde] veroordeelt in de kosten van de procedure en het nasalaris van de advocaat van [eisers] , te voldoen binnen veertien dagen na betekening van dit vonnis, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf veertien dagen na de datum van dit vonnis tot de dag der algehele voldoening.
In strijd met de waarheid vermeldt [gedaagde] op haar website dat zij beschikt over het E-RYT 500 certificaat. Zij heeft alleen 200 uur training gevolgd bij [eisers] en niet ook een 300 uur durende opleiding. [gedaagde] heeft de vader van [eiser 3] middels manipulatie bewogen tot het uitgeven van het certificaat. Zij heeft door deze manipulatie en door het vervolgens door middel van listige kunstgrepen laten registreren van het certificaat onrechtmatig jegens [eisers] gehandeld. Doordat [gedaagde] op slechts zes kilometer afstand met gebruikmaking van het valse certificaat en de valse registratie yogalessen aanbiedt, concurreert zij op oneerlijke wijze met [eisers] Bovendien is sprake van (dreigende) reputatieschade omdat niet valt uit te sluiten dat [eisers] door cursisten van [gedaagde] wordt aangesproken omdat zij zich gedupeerd voelen, nu zij bij hun keuze om les te nemen van [gedaagde] zijn afgegaan op het certificaat dat afkomstig lijkt van [eisers] Op grond hiervan wordt gevorderd dat het [gedaagde] wordt verboden te beweren dat zij een 300 uur durende opleiding bij [eisers] heeft gevolgd en een gebod om de registratie bij [bedrijf 2] te beëindigen.
In de periode van 25 november 2020 tot en met 15 december 2021 heeft [gedaagde] tenminste aan veertig voormalige cursisten van [eisers] een e-mailbericht als omschreven in in 2.13 gestuurd. [gedaagde] heeft onrechtmatig jegens [eisers] gehandeld, omdat de inhoud van het e-mailbericht onjuist, diffamerend en uiterst schadelijk voor [eisers] is. [gedaagde] heeft [eisers] ten onrechte beschuldigd van plagiaat. De uitlating dat [eiser 3] een “moneyminded person” doet schade aan de goede naam en reputatie van [eisers] De bewering in het e-mailbericht dat het kopiëren van het handboek consequenties heeft voor het certificaat is niet juist, omdat de opleidingen van [eisers] aan alle kwaliteitseisen voldoen. Nu [gedaagde] kennelijk het complete cliëntenbestand van [eisers] heeft gekopieerd, vordert [eisers] een gebod tot afgifte van afschriften van alle verzonden e-mails, zodat zij de omvang van de schade in kaart kan brengen. Verder vordert zij een verbod om (voormalige) cursisten van [eisers] te benaderen en een gebod om hen een rectificatie toe te zenden.
Met het e-mailbericht van 26 november 2020 heeft [gedaagde] zich schuldig gemaakt aan (een poging tot) afpersing, waarmee zij onrechtmatig jegens [eisers] heeft gehandeld.
Verder gebruikt [gedaagde] zonder toestemming een PowerPoint presentatie van [eisers] bij haar yogalessen. Hierdoor maakt zij inbreuk op het auteursrecht van [eisers] en handelt zij in strijd met een tussen [eisers] en [gedaagde] gesloten geheimhoudingsovereenkomst. [gedaagde] heeft deze geheimhoudingsovereenkomst ook overtreden door het cliëntenbestand van [eisers] te kopiëren en door (pagina’s of passages uit) het handboek van [eisers] aan cursisten te mailen. In verband met deze drie overtredingen is [gedaagde] een direct opeisbare boete van € 15.000,00 verschuldigd.
4.Het verweer
Zij heeft haar certificaat “Advanced Yoga Teacher Training” gehaald. Dit stond vanaf 2016 vermeld op de websites van studio’s waar zij les gaf. [eisers] heeft hier niet tegen geprotesteerd. Zij heeft pas veel later ontkend dat [gedaagde] het certificaat had behaald. Zij heeft bij [bedrijf 2] geen bezwaar gemaakt tegen de registratie.
[gedaagde] heeft niet gefraudeerd, afgeperst of valse e-mails gestuurd. Het gaat om vervalste e-mails. Het is ongeloofwaardig dat [gedaagde] in de e-mail volledige openheid zou geven over haar strategie en zou zeggen dat zij bedrijfsinformatie heeft gestolen. Het belang van [eisers] is wraak en geld.
[gedaagde] heeft eigen lesmateriaal. Dat er gelijke afbeeldingen worden gebruikt is niet onrechtmatig, omdat de basis van het menselijk lichaam voor iedereen gelijk is. De teksten zijn zo algemeen dat er geen sprake is van onrechtmatige kopieën. Er is geen auteursrecht op het menselijk lichaam en hoe dat reageert. Betwist wordt dat zij een geheimhoudingsovereenkomst heeft getekend en heeft geschonden. Het enkele feit dat zij afbeeldingen van lichaamsdelen met teksten gebruikt of een gelijkend handboek heeft betekent niet dat zij haar geheimhoudingsverplichting heeft geschonden. Zij heeft geen haar bekende bedrijfsgeheimen geschonden. Daar komt bij dat [eisers] haar handboek zelf al gekopieerd had van [bedrijf 3] Yoga.
Een verbod om voor de rest van haar leven geen cursisten van [eisers] te mogen benaderen is niet toewijsbaar, nu geen relatie- of concurrentiebeding is overeengekomen en [gedaagde] de e-mailberichten niet heeft geschreven.
5.De beoordeling
Uit hetgeen over en weer is aangevoerd blijkt dat [bedrijf 2] bij een verzoek om registratie altijd de school waar men de opleiding heeft gevolgd benadert en twee weken de tijd geeft om bezwaar in te dienen. De rechtbank neemt aan dat dit bij het verzoek van [eisers] ook het geval is geweest.
Er is kennelijk in eerste instantie sprake geweest van een verzoek dat door [gedaagde] vrij snel is ingetrokken (volgens [gedaagde] had zij bij de aanvraag een foutje gemaakt), waarna [bedrijf 2] [eisers] heeft laten weten dat het verzoek was ingetrokken, maar onbetwist is gebleven dat [gedaagde] daarna een nieuw verzoek heeft ingediend. Aangenomen moet worden dat [bedrijf 2] overeenkomstig haar werkwijze hiervan wederom bij [eisers] melding heeft gemaakt. [eisers] heeft hierop niet gereageerd en dus niet weersproken dat [gedaagde] de betreffende opleidingen succesvol heeft gevolgd en afgerond. Hierna heeft [bedrijf 2] de inschrijving van [gedaagde] aanvaard en bevestigd.
Dit betekent dat de vorderingen onder 1c, 1d, 6, 7 en 8 zullen worden afgewezen.
Ter onderbouwing van de gestelde smaad/laster heeft [eisers] een aantal e-mails overgelegd die zij doorgestuurd heeft gekregen van ex-cursisten (productie 16 bij dagvaarding). Ter onderbouwing van haar stelling dat de bewuste e-mails van [gedaagde] afkomstig zijn, heeft [eisers] twee rapporten van PSG Recherche overgelegd (producties 27 en 28 bij dagvaarding). [eisers] meent dat zij met deze twee rapporten genoegzaam heeft aangetoond dat [gedaagde] de afzender is van zowel de e-mails aan de (voormalige) cursisten als de afpersingsmail.
“De resultaten van ons onderzoek laten zien dat alle berichten met een hoge mate van waarschijnlijkheid zijn verstuurd vanaf het e-mail account [e-mailadres 1] . Verder blijkt uit onderzoek dat genoemde e-mail berichten onderweg niet zijn aangepast of afgevangen. Door openbronnen onderzoek blijkt ook niet dat genoemd e-mail account en wachtwoord door derden zijn buitgemaakt. (…) Uit onderzoek is niet met hoge mate van waarschijnlijkheid te zeggen dat alle 3 de berichten door dezelfde gebruiker zijn opgesteld, het is mogelijk dat de eigenaar en houder van het account zijn toegang gegevens met derden heeft gedeeld en anderen namens hen berichten heeft verstuurd.”
“De resultaten van ons onderzoek geven hoge mate van waarschijnlijkheid dat alle 3 de e-mail adressen door 1 gebruiker worden gebruikt. (…). Uit onderzoek blijkt dat de e-mail adressen [e-mailadres 6] en [e-mailadres 1] op (…) en op (…) met 1 minuut verschil door bovengenoemd ip adres en vanaf hetzelfde type apparaat werd geopend. Dit geeft met een zeer hoge mate van waarschijnlijkheid aan dat beide e-mail adressen door dezelfde gebruiker worden gebruikt.Tevens is uit onderzoek gebleken dat het zakelijke e-mail adres [e-mailadres 3] op 31 maart 2021 (…) ook vanaf hetzelfde ip adres als ook [e-mailadres 6] en [e-mailadres 1] (…) wordt geopend. Op 6 april 2021 is vanaf [e-mailadres 3] ook geantwoord op de e-mail, ondertekend door [gedaagde] . In deze kan met een zeer hoge mate van waarschijnlijkheid worden gezegd dat alle drie de e-mailadressen door dezelfde persoon worden gebruikt.Uit bovenstaande blijkt dat alle de 3 e-mail adressen in gebruik zijn bij 1 gebruiker welke vermoedelijk ook alle 3 bovenstaande e-mailadressen vermoedelijk onderhoud vanaf hetzelfde apparaat.”Ter gelegenheid van de mondelinge behandeling heeft [eisers] nog een e-mailbericht van PSG Recherche overgelegd (productie 39), waarin onder meer is vermeld dat het IP-adres dat in de eerdere rapporten is genoemd niet, zoals eerder vermeld, bij een computer in Den Haag behoort, maar bij een computer in de regio Doetinchem. Hiermee is volgens [eisers] de betrokkenheid van [gedaagde] bij het verzenden van de e-mailberichten boven iedere redelijke twijfel verheven.
“1.1 Dagelijkse, maandelijkse, of jaarlijkse omzet dan wel inkomsten van [eiser 1]1.2 Administratieve gegevens, waaronder alle gegevens worden verstaan van cliënten, cursisten, leerlingen of klachten (…),1.3 Persoonlijke kenmerken en gegevens (…) van cursisten, leerlingen of klanten.1.4 Wijze waarop marketingstrategieën worden bepaald, welke marketingstrategieën er worden bepaald, de kosten van marketingstrategieën, en de opbrengsten van marketingstrategieën.1.5 Documenten die informatie bevatten die betrekking hebben of te herleiden zijn tot [eiser 1] Onder documenten worden tevens digitale documenten en digitale gegevens verstaan.1.6 Elke informatie waarvan de werknemer weet, kan weten of behoort te weten dat die [eiser 1] kan schaden.”5.15. Volgens [eisers] heeft [gedaagde] de geheimhoudingsovereenkomst onder meer geschonden door tijdens haar eigen lessen in de 200-uur opleiding een PowerPoint-presentatie van [eisers] te gebruiken. [eisers] heeft een e-mail van een cursiste van [gedaagde] in het geding gebracht, waarbij de door [gedaagde] tijdens haar lessen gebruikte presentatie is gevoegd (productie 21 bij dagvaarding). Die presentatie is volgens [eisers] een selectie, en naar het Nederlands vertaalde versie van de PowerPoint-presentatie die [eisers] gebruikt (productie 22). Als voorbeelden worden genoemd de slides
belangrijkste botten(fundamental bones),
uitdagingen(challenges),
zenuwstelsel(nervous system) en
Illiopsoas(Il-e-o-so-us), waarbij volgens [eisers] zowel teksten als afbeeldingen uit [eisers] ’s lesmateriaal zijn gekopieerd.
[gedaagde] heeft in dit verband aangevoerd dat alle gegevens van oud-cursisten openbaar zijn en op de website van [eisers] te vinden zijn onder de uitvouwpagina “directory”. Zij heeft de lijsten van voormalig cursisten die op de website van [eisers] te vinden zijn als productie 1 en 2 in het geding gebracht. Het gaat om gegevens van meer dan 1.100 personen. Hiertegen heeft [eisers] geen gemotiveerd verweer gevoerd. Nu het gaat om openbare gegevens, kunnen de gegevens niet worden aangemerkt als informatie/bedrijfsinformatie in de zin van de geheimhoudingsverklaring.