2.21.Bij verzoekschrift van 15 januari 2019 heeft [betrokkene 1] de rechtbank Gelderland verzocht om een voorlopig deskundigenbericht te bevelen. Dit verzoek is door de rechtbank toegewezen. Op 18 september 2019 heeft de door de rechtbank benoemde deskundige, de heer [betrokkene 6] , zijn eindrapport uitgebracht. De deskundige heeft onder andere het volgende geschreven in zijn rapport:
(…)
In de opdrachtbevestiging d.d. 11 april 2016 staat een opsomming van de te plaatsen materialen:
drie stuks warmtepompen met 60 “Thermodynamische panelen”, twee rekken met heat pipes extra ten behoeve van het zwembad en twee rekken met heat pipes extra voor de luchtverwarming.
Daarnaast nog een warmtepomp met 2 “Thermodynamische panelen” ten behoeve van “Warm water loods”.
Geplaatst zijn echter, opnieuw in hoofdlijnen:
Verwarming woonhuis: 3 x 30 vacuumbuiscollectoren + 500 liter buffer
Verwarming zwembad: 3 x 30 vacuumbuiscollectoren + 500 liter buffer
Verwarming studentenwoning: 2 x 30 vacuumbuiscollectoren + 500 liter buffer
Opvallend verschil tussen opdrachtbevestiging en het geleverde is dat er geen warmtepompen zijn geleverd en geplaatst.
(…)
De nu geplaatste vacuüm buis collectoren zijn niet geschikt als warmtebron voor warmtepompen, maar werden door [ged.conv./eis.reconv. 2] , onder verwijzing naar de fabrikant van de collectoren, geschikt geacht om zonder warmtepompen, voldoende warmte te leveren.
Enige onderbouwing hiervan, zoals warmteverliesberekeningen, simulatieberekeningen van de zonnecollectoren, energiebalans, principeschema van de installaties van de woning zijn niet beschikbaar.
Met de brief met de opmerkingen van [ged.conv./eis.reconv. 2] cs d.d. 26 augustus 2019, worden een principeschema “van de fabrikant van de betreffende warmtepomp” meegestuurd en een
performancecurve, waaruit een en ander zou blijken. Het principeschema omvat onder meer een lucht/waterwarmtepomp. Dit is bijzonder omdat van Voost, in afwijking van de gesloten overeenkomst, geen warmtepompen geleverd heeft gekregen. Een toelichting over de werking van het systeem ontbreekt, zodat op basis hiervan niet kan worden geconcludeerd dat de collectoren zelfstandig, dus zonder warmtepomp, voor de benodigde warmte kunnen zorgen. De
performancecurveheeft betrekking op drie typen collector. Onbekend is van welk type de op de woning toegepaste collectoren zijn. Verder laat de
performancecurvede opbrengst van de drie collectoren zien gedurende een bepaalde dag. Niet omschreven wordt, wat het verloop van de directe en diffuse zoninstraling op de betreffende dag is geweest, alleen dat de buitentemperatuur gedurende die dag ca. 20oC heeft bedragen. Daardoor zegt deze grafiek in feite niets. Op basis hiervan kan niet worden geconcludeerd dat de toegepaste collectoren zelfstandig in de warmtebehoefte van de woning kunnen voorzien.
Er bestaat een wezenlijk verschil tussen een verwarmingsinstallatie met warmtepompen, die actief warmte wint en zonnecollectoren, die passief warmte winnen.
Een warmtepomp kan warmte onttrekken aan een medium dat kouder is dan het medium dat moet worden verwarmd (bijvoorbeeld buitenlucht van -10oC levert warmte aan vloerverwarming bij 40oC). In een collector stroomt warmte uit een door de zon verwarmde plaat (vlakke plaat collector) of door de zon verdampt koelmiddel dat weer condenseert (vacuüm buis collector) naar het koudere medium dat moet worden verwarmd, bijvoorbeeld vloerverwarmingswater van 40oC.
Zodra de collectortemperatuur daalt onder deze temperatuur, stopt de warmteproductie ervan.
Met de geleverde installatie, wordt van de warmtevraag (tussen ca. 83.000 en 96.000 kWh/jaar) maximaal ca. 13.000 kWh/jaar door de collectoren geleverd.,
De overige 70.000 – 83.000 kWh/jaar zouden door de elektrische bijstook die in de buffervaten was geplaatst moeten worden geleverd.
Dat is aanzienlijk meer dan de ca. 18.300 kWh/jaar die de pv-installatie produceert.
(…)
Deaangebodeninstallatie kanmogelijkin de warmtevraag voorzien met de zelf opgewekte energie.
Degeleverdeinstallatie kanonmogelijkin de warmtevraag voorzien met de zelf opgewekte energie.
(…)
3. Voldoet hetgeen er is geleverd aan hetgeen van een redelijk en bekwaam handelend technicus / installateur mag worden verwacht?
De geplaatste installatie bestaat uit een passief opweksysteem, aangevuld met elektrische verwarmingselementen.
Dit is niet geschikt voor het gestelde doel en kan niet voldoen aan de erop afgegeven garantie, hoe onduidelijk deze ook is afgekaderd.
(…)
5. Is herstel mogelijk, zodat het energieverbruik op nul uit kan komen door middel van wat overeen is gekomen? Of op andere wijze? Wat zijn de kosten van herstel?
(…)
Dat kosten hiervoor bedragen ongeveer € 40.000,00 exclusief btw.
(…)