2.1.Deze zaak gaat over een hybride installatie die in de woning van [eisers] is geplaatst. Bij tussenvonnis van 24 december 2021 heeft de kantonrechter de heer [deskundige] als deskundige benoemd om te beoordelen of de hybride installatie de eigenschappen bezit die van [eisers] op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De deskundige heeft in het definitieve deskundigenbericht als volgt antwoord gegeven op de gestelde vragen:
vraag 1.
Is de hybride/thermische installatie geoTHERM hybride 3kW naar uw oordeel op de wijze geïnstalleerd, zoals behoort bij het hybride systeem dat beschreven staat in de overeenkomst van 16 december 2016?
antwoord op vraag 1.
De hybride/thermische installatie geoTHERM hybride 3kW is niet geïnstalleerd zoals behoort bij het hybride systeem dat beschreven staat in de overeenkomst van 16 december 2016.
(…)
vraag 2.
Als uw antwoord op vraag 1 nee is, wat is niet juist geïnstalleerd, gezien de overeenkomst van 16 december 2016?
antwoord op vraag 2.
De geoTHERM warmtepomp is onjuist gekozen.
De gehele installatie is in strijd met de installatievoorschriften voor de geoTHERM warmtepomp gerealiseerd.
De combinatie van de geoTHERM hybride warmtepomp met de Solar
Energy Booster is zinloos.
(…)
vraag 3.
Is bij de installatie gebruik gemaakt van daarvoor geschikte materialen?
antwoord op vraag 3.
Bij de installatie is geen gebruik gemaakt van daarvoor geschikte materialen, in het bijzonder is de warmtepomp verkeerd gekozen. Ook het additief is verkeerd gekozen. Het Tichelman systeem is niet toegepast. Er zijn ernstige twijfels of het hydraulisch ontwerp van de Solar Energy Booster juist is ontworpen en juist is geïnstalleerd. Gedetailleerde informatie over het hydraulisch systeem ontbreekt, vermoedelijk omdat een gedegen en vakdeskundig ontwerp ontbreekt.
(…)
vraag 4.
Is dit specifieke hybride/thermische systeem geschikt om in de woning van [eisers] , in combinatie met de zonnestroominstallatie, te zorgen voor besparing op het gasverbruik?
antwoord op vraag 4.
Het toegepaste hybride/thermische systeem, zoals dat is geïnstalleerd, is niet geschikt om bij de woning van [eisers] , in combinatie met de zonnestroominstallatie, te zorgen voor besparing op het gasverbruik.
(…)
vraag 5.
Als het antwoord op de vorige vraag nee is, kan het systeem in de toekomst functioneren zonder storingen?
antwoord op vraag 5.
Het systeem kan ook in de toekomst niet doelmatig en zonder storingen functioneren en moet in zijn geheel worden vervangen. De fabrikanten kunnen geen garantie verlenen en onderhoud uitvoeren omdat, hetgeen is gerealiseerd, in strijd is met de installatievoorschriften van de fabrikanten. De installatie is deels uitgeschakeld en afgekoppeld, op juiste gronden.
(…)
vraag 6.
Welke andere feiten of omstandigheden, gebleken uit het onderzoek, kunnen van belang zijn voor een goed begrip van de zaak?
antwoord op vraag 6.
Uitsluitend door de gehele installatie te slopen en af te voeren, is de schade in enige mate te beperken en te normaliseren. Met deze installatie blijven rommelen levert alleen maar meer schade op. Van belang is dat:
de restwaarde van alle materialen nihil is;
de Solar Energy Booster, met leidingen, eveneens moet worden gedemonteerd;
ook bouwkundige schade aan het gebouw en aan het dak is ontstaan.
Gehandhaafd kan worden:
De HR CV ketel met bijbehorende leidingen en appendages.
De PV-panelen, zonder de Solar Energy Booster, mits blijkt dat na demontage geen schade aan de PV-panelen is ontstaan.
(…)