2.11.Op 9 november 2017 heeft orthopedisch chirurg prof. dr. G.M.M.J. [arts 5] , op gezamenlijk verzoek van partijen, over de gevolgen van het tweede ongeval op zijn vakgebied gerapporteerd. In zijn expertise staat:
Beschouwing:
Ik ga met name in op de ontstane schade en beperkingen van het rechter- en linkerenkel gewricht in relatie tot het eerste ongeval van 20-08-1996 en het tweede ongeval van 26-02-2013. Hierbij maak ik gebruik van de in het overzicht vermeldde medische correspondentie die ik ter beschikking had. Tevens van de aanvullende informatie uit het rapport van collega [arts 6] van 13-03-2015.
(…)
Ten aanzien van de rechter enkel/voet kan geconcludeerd worden dat betrokkene een moeizaam behandelingstraject heeft ondergaan van een 7-tal operaties aan de rechter voet die volgden tussen 21-08-1996 en 18-08-1998. Daarnaast heeft betrokkene nog een jaar gerevalideerd tot in 1999 waarbij hij als eindresultaat een in spitsstand geconsolideerde enkel en subtalaire arthrodese heeft bereikt. Daarmee is betrokkene in staat om 13 jaar zware arbeid te verrichten. Vervolgens ruim 16 jaar na het eerst ongeval heeft betrokkene op 35-jarige leeftijd op 26-02-2013 opnieuw een ongeval meegemaakt tijdens het werk op een bouwlocatie in Heerenveen, waarbij een gipswand met een geschat gewricht van ca. 1200 kg op beide voeten van betrokkene viel. Op dat moment was betrokkene dus al 13 jaar in staat om deze zware werkzaamheden met inachtneming van de situatie zoals boven beschreven voor de rechter enkel/voet en de linker enkel/voet uit te voeren.
(…)
Echter gezien betrokkene 13 jaar zwaar werk in de bouw kon uitvoeren, was er mijns inziens tot aan het tweede ongeval sprake van een pijnloos ankylotisch subtalair gewricht met een verbreding van het posterieur facet in lichte varusstand ten gevolge van het tweede ongeval een pijnlijk ankylotisch subtalair gewricht in forse valgusstand. Betrokkene is dus van pijnloos gegaan naar een VAS score 5 in rust en een VAS score 7 bij belasting en VAS score 10 na een uur lopen. Deze klachten waren er niet voor het ongeval van 26-02-2013. Het feit dat er na het eerste ongeval van 20-08-1996 tot aan het tweede ongeval van 26-02-2013 sprake was van een pijnloos ankylotisch subtalair gewricht links bij een milde varusstand en in posterieure facet wordt verder onderschreven in het rapport van collega [arts 6] op pag 23 en in expertises door prof [arts 1] d.d. 21-04-1999 en 05-03-2004 door prof. [arts 3] . Eveneens heeft betrokkene in de tussenliggende jaren geen enkele maal een arts bezocht voor klachten aan zijn linkervoet. Kunnen we dan concluderen zoals de conclusie door collega [arts 6] beschreven op pag 24 van zijn rapport het hypothetische geval dat er geen ongeval had plaatsgevonden op 26-02-2013 dan was de situatie van zijn linkervoet al 14 jaar stabiel met een ankylotisch subtalair gewricht in lichte varusstand met VAS score 0. Uit de literatuur weten wij dat we posttraumatische arthrose gerelateerde pijnklachten goed kunnen beoordelen op ca 5 jaar na een ongeval omdat er niet verwacht hoeft te worden dat de situatie daarna nog veel zal veranderen v.w.b. pijnklachten ten gevolge van de posttraumatische arthrose. Dus een pijnloze periode van 14 jaar maakt het onwaarschijnlijkheid dat er een verandering in deze situatie zou zijn opgetreden zonder het onderhavige ongeval van 26-02-2013. Daarom lijken de pijnlijke valgus arthroseklachten in het subtalair gewricht links, waarvoor een fusie en modellering van de laterale calcaneus middels botresectie, het gevolg te zijn van het tweede ongeval. (…)
Ter beantwoording van de door u gestelde vragen:
(…)
2. Wilt u op grond van uw onderzoeksbevindingen en de overige beschikbare gegevens zo uitgebreid mogelijk gemotiveerd aangeven:
a. Welke van de huidige klachten en/of verschijnselen in uw visie reeds voor het ongeval bestonden of ook zouden zijn ontstaan als het ongeval betrokkene niet was overkomen? Kunt u daarbij een indicatie geven op welke termijn en in welke mate dit dan het geval zou zijn geweest?
De toestand in de rechterenkel/voet kan beschouwd worden als klachten/toestand ten gevolge van het ongeval van 20-08-1996 en niet ten gevolge van het ongeval van 26-02-2013.
b. Waaruit de restklachten en/of restverschijnselen bestaan, die als ongevalsgevolg moeten worden beschouwd, en wilt u daarbij zo goed mogelijk aangeven met welke mate van waarschijnlijkheid dit naar uw oordeel het geval is.
De geconsolideerde subtalaire arthrodese in valgusstand en progressieve arthrose van het linker enkelgewricht kunnen worden beschouwd als ongevalsgevolg van het ongeval van 26-02-2013.
(…)
4. Bestaat er een blijvende functionele invaliditeit op uw vakgebied?
Zo ja, hoe groot acht u dit blijvend functieverlies ongeacht het beroep en uitgedrukt in een percentage van de gehele mens, gebaseerd op de richtlijnen neergelegd in de AMA Guides, laatste editie, en eventueel aangevuld met die van de NOV?
Wilt u nauwkeuring aangeven hoe uw schatting van het laatste percentage functionele invaliditeit volgens deze richtlijnen is opgebouwd? Kunt u daarnaast, meer specifiek, het procentueel functieverlies van de persoon in relatie tot het ongeval berekenen?
Wilt u de door u vastgesteld functiestoornissen en het functieverlies zo nauwkeuring mogelijk uitdrukken in maat en getal volgens de bovengenoemde parameters en- indien van toepassing- links en rechts vergelijken?
(…)
Links:
(…)
V.w.b. de toename van de invaliditeit aan het linkerbeen ten gevolge van het ongeval op 26-02-2013 kan ik dan verwijzen naar de expertise door prof. [arts 1] d.d. 28-06-1999 waarin hij 10° varus malpositie aangeeft en een percentage invaliditeit op 17% bepaalt. Het is moeilijk om AMA Guide 4e editie met de 6e editie te vergelijken maar het lijkt evident dat er ten gevolge van het ongeval van 26-02-2013 een forse toename in functionele invaliditeit van het linker onderbeen, enkel en voet is ontstaan.
5. Wilt u de volgende vragen zo uitgebreid mogelijk beantwoorden:
a. Welke beperkingen stelt betrokkene te ondervinden bij het verrichten van activiteiten van het dagelijks leven, zoals zelfverzorging, vrijetijdsbesteding, sportbeoefening en bij de beroepsuitoefening en huishoudelijke arbeid? Kunnen de door betrokkene aangegeven beperkingen vanuit uw onderzoeksbevindingen worden verklaard als gevolg van het ongeval in kwestie?
(…)
Het lijkt fair om op te merken dat de beperkingen aan de rechterkant verband houden met het eerste ongeval en dat een groot deel van de beperkingen aan de linkerkant ten gevolge van het tweede ongeval zijn ontstaan. Betrokkene had geen pijnklachten en geen functionele klachten van zijn linker onderbeen, enkel/voet, subtalair gewricht in de 14 jaren na revalidatie van het eerste ongeval tot aan het tweede ongeval.
Lijst van beperkingen:
zitten beperkingen
staan ernstige beperkingen
lopen ernstige beperkingen
traplopen ernstige beperkingen
klimmen/klauteren ernstige beperkingen
knielen/kruipen en hurken ernstige beperkingen
gebogen werken niet zittend ernstige beperkingen
bukken en torderen ernstige beperkingen
gebruik van de nek geen beperkingen
reiken geen beperkingen
boven schouderhoogte werken
hand- en vingergebruik geen beperkingen
tillen ernstige beperkingen
duwen en trekken ernstige beperkingen
dragen ernstige beperkingen
vibratie belasting n.v.t.
persoonlijk risico n.v.t.