Op 23 mei 2024 besluit de burgemeester van de gemeente [plaats] over te gaan tot sluiting van de studio op grond van het bepaalde in artikel 174a lid 1 van de Gemeentewet. In de brief staat:
“Openbare ordeverstoring
In de nachtelijke uren van 23 mei 2024 heeft er een ontploffing plaatsgevonden in de onmiddellijke nabijheid van uw woning.
De politie heeft mij op 23 mei geïnformeerd over deze ontploffing, die schade heeft veroorzaakt aan de voordeur van het naastgelegen pand. Uit het onderzoek komt naar voren dat de schade waarschijnlijk is veroorzaakt door een tot ontploffing gebrachte Cobra.
Verder ben ik geïnformeerd dat er rondom het adres [adres+plaats] verschillende geweldsincidenten hebben plaatsgevonden, waarbij het vermoeden bestaat dat deze gerelateerd zijn aan u en uw woning aan de [adres+plaats] . Zo heeft de politie op 20 mei 2024 diverse meldingen ontvangen dat een schietpartij heeft plaatsgevonden op de [adres+plaats] ter hoogte van huisnummer [adres 2] . De politie heeft geen huizen of kogelgaten aantroffen.
Op 19 mei 2024 heeft de politie de melding gekregen dat er omstreeks 03:15u een schietpartij heeft plaatsgevonden ter hoogte van de [adres 1] . De politie zag dat er twee kogelgaten in de ruiten bij perceel [adres 1] zaten, links naast de voordeur. Op de vensterbank, aan de binnenzijde van het raam, lag een kogelhuls. (…) Bij nummer [adres 3] zit ook een gat in de ruit. Tegenover de politie is verklaard dat
iemand de naam ‘ [gedaagde] ’ riep.
Op 14 april 2024 heeft er ’s nachts een geweldsincident op straat plaatsgevonden waarbij
iemand verklaarde te zijn bedreigd. (…)Wettelijk kader
Artikel 174a, eerste lid Gemeentewet bepaalt in dat een burgemeester kan besluiten een woning, een niet voor het publiek toegankelijk Lokaal of een bij die woning of dat lokaal behorend erf te sluiten, (…)Noodzaak en belangenafweging
Een aanslag op een woning levert naar mijn mening de situatie op zoals beschreven in artikel 174a eerste lid onder b Gemeentewet. (…) In uw geval is er sprake van een woonpand, waar meerdere personen staan ingeschreven en een kamer bewonen. Ook deze personen lopen een risico door de tegen u gerichte aanslagen. Ook is er onrust ontstaan onder de buurtbewoners door de recente
gebeurtenissen. Uw woning is gelegen in een Straat met winkels en (boven)woningen dus
er zijn veel panden in de omgeving die een direct risico lopen.
Al deze personen hebben recht op bescherming van hun levenssfeer en gezondheid en uw belang om in de woning te blijven acht ik daaraan ondergeschikt. Er zijn geen lichtere middelen die het belang van de handhaving van de openbare orde en veiligheid en de belangen van de omwonenden voldoende kunnen beschermen. Cameratoezicht en politiesurveillance of andere vormen van toezicht zijn onvoldoende om het gevaar weg te nemen. (…)Besluit
Gelet op de openbare ordeverstoringen die zich reeds hebben voorgedaan en de vrees voor herhaling, heb Ik besloten op grond van artikel 174a eerste lid onder b Gemeentewet het door u bewoonde deel van de woning [adres+plaats] te sluiten voor de duur van twee weken. dus tot 8 juni 2024.(…) De periode van twee weken acht ik minimaal nodig om de openbare orde te herstellen en te onderzoeken of er nog andere middelen nodig zijn.
Op grond van het derde lid van artikel 174a Gemeentewet kan ik. indien noodzakelijk. besluiten de sluitingsperiode te verlengen.
Bezwaar
Indien u het met dit besluit niet eens bent kunt u daartegen bezwaar maken. Dat kunt u doen door binnen een termijn van zes weken een gemotiveerd bezwaarschrift bij mij in te dienen”