AI samenvatting door Lexboost • Automatisch gegenereerd
Verzoek om voorlopige voorziening tegen intrekking procescertificaat Asbestinventarisatie en Asbestverwijdering
Op 10 april 2025 heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland een mondelinge uitspraak gedaan in een zaak waarin verzoekster een voorlopige voorziening vroeg tegen de intrekking van haar procescertificaat voor Asbestinventarisatie en Asbestverwijdering. Verweerder had op 28 maart 2025 besloten om het procescertificaat in te trekken, omdat verzoekster werkzaamheden had verricht terwijl het certificaat volgens verweerder onvoorwaardelijk geschorst was. De voorzieningenrechter oordeelde echter dat verweerder het procescertificaat niet onvoorwaardelijk had geschorst, en dat verzoekster ten onrechte was tegengeworpen dat zij tijdens een onvoorwaardelijke schorsing werkzaamheden had verricht. De voorzieningenrechter concludeerde dat het bezwaar van verzoekster een redelijke kans van slagen had en schorste het besluit tot intrekking van het procescertificaat. Hierdoor mocht verzoekster per direct weer werkzaamheden verrichten waarvoor het certificaat benodigd was. Tevens werd verweerder veroordeeld tot het vergoeden van de proceskosten en het griffierecht.
Voetnoten
1.Dit vloeit voort uit artikel 20, eerste lid, van de Arbeidsomstandighedenwet, artikel 4.54a, vierde en vijfde lid, van het Arbeidsomstandighedenbesluit en artikel 4.27 van de Arbeids-omstandighedenregeling.
2.Zij is daarmee een certificerende instelling als bedoeld in artikel 1.1, zevende lid, van het Arbeidsomstandighedenbesluit.
3.Dit vloeit voort uit 20, tweede lid, van de Arbeidsomstandighedenwet.
4.Dit schema is in overeenstemming met de Minister vastgesteld door de [stichting] op 11 september 2024 en door de minister gepubliceerd in de Staatscourant van 23 oktober 2024 (Stcrt. 2024-34077). In artikel 4.26 van de Arbeidsomstandighedenregeling heeft de minister een verwijzing opgenomen naar dit gepubliceerde certificatieschema, waardoor dit schema een wettelijke grondslag in de Arbeidsomstandighedenregeling (een ministeriële regeling) heeft en via die weg algemeen verbindend is. In het certificatieschema is (onder meer) dwingend opgenomen hoe asbest dient te worden verwijderd.
5.Onder de besluiten staan bijvoorbeeld geen rechtsmiddelenclausules vermeld en als die er al onder staan, kloppen deze inhoudelijk niet. Onder het besluit tot intrekking van het procescertificaat staat bijvoorbeeld vermeld dat beroep kan worden ingesteld bij de rechtbank Zutphen. Nog daargelaten dat de rechtbank Zutphen al sinds 2013 niet meer bestaat, stond tegen dit besluit eerst nog bezwaar open.
6.Dat volgt uit artikel 6:16 van de Awb.