7.1. Omdat volgens het huurrecht de in het opzeggingsexploot aangevoerde opzeggingsgrond in beginsel het kader van de procedure bepaalt, dient de kantonrechter vast te stellen of de in het opzeggingsexploot verwoorde opzeggingsgrond dezelfde is als die welke in de dagvaarding en latere processtukken aan de orde wordt gesteld.
In het opzeggingsexploot is de opzeggingsgrond:
dat zij de in gebruik gegeven ruimtes persoonlijk in duurzaam gebruik wil nemen en deze daartoe dringend nodig heeft in verband met de vestiging van een verkooppunt (Kiosk) door Servex B.V.
In de dagvaarding heeft NS Stations gesteld dat zij binnen een tijdsbestek van enkele jaren zoveel mogelijk nieuwe vestigingen van de nieuwe döner kebab formule op de stations moet openen, waarvoor NS Stations de locatie van [gedaagde] dringend nodig heeft. In de conclusie van repliek vervolgens wordt door NS Stations beweerd dat per jaar minimaal drie nieuwe vestigingen geopend moeten worden. Vast staat dat een döner kebab zaak door Servex zelf zal worden geëxploiteerd.
7.2. Niet alleen de tekst van het opzeggingsexploot is bepalend. Van belang is ook de betekenis die [gedaagde] redelijkerwijs aan die tekst heeft mogen toekennen, waarbij van belang kunnen zijn de maatschappelijke positie van partijen en wat in de onderhandelingen voorafgaand aan de opzegging aan de orde is geweest.
Volgens Van Dale, Groot woordenboek van de Nederlandse taal, is een kiosk een gebouwtje waar kranten, tijdschriften, rookwaren, snoep, bloemen enz. verkocht worden.
In de periode van de onderhandelingen voorafgaand aan de opzegging heeft [gedaagde] geprobeerd de bloemenwinkel te verkopen en heeft NS Stations op de door [gedaagde] kenbaar gemaakte prijs van € 200.000,00 een bod gedaan van € 75.000,00, wat door [gedaagde] als te laag van de hand is gewezen. Vervolgens is het opzeggingsexploot betekend. Tijdens de onderhandelingen is aan de orde geweest dat NS Stations de bloemenwinkel van [gedaagde] elders op het station heeft willen situeren. Gesteld noch anderszins gebleken is welke reden voor die verplaatsing NS Stations tijdens de onderhandelingsperiode heeft meegedeeld aan [gedaagde].
7.3. De kantonrechter is verder van oordeel dat zowel het opzeggingsexploot –de vestiging van een kiosk op die plek- als de dagvaarding en de conclusie van repliek –de vestiging van een döner kebab zaak op die plek- weinig concreet zijn. Dit klemt te meer daar het opzeggingsexploot enerzijds en de genoemde processtukken anderzijds uitgaan van een ander soort vestiging waarvoor NS Stations beweert de locatie van [gedaagde] dringend nodig te hebben. Er is dan in ieder geval sprake van een onwaarachtige grond. Hierdoor is het opzeggingsexploot niet nietig (daarop wordt overigens ook geen beroep gedaan door [gedaagde]). Wel moet de juridische grond, het dringend nodig hebben voor persoonlijk gebruik, naar het oordeel van de kantonrechter getoetst worden in het kader van wat daarover in het opzeggingsexploot is gesteld. Vereist is dat bij het concreet maken van opgemelde juridische grond volledigheid en zorgvuldigheid wordt betracht. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft NS Stations aan dat vereiste niet voldaan. Bijvoorbeeld een omschrijving van de (aard van de) kiosk ontbreekt evenals een bedrijfseconomische onderbouwing van de dringende noodzaak van die kiosk op die plek. Waar NS Stations wel had kunnen volstaan met het aangeven van feiten en omstandigheden in het opzeggingsexploot zonder met zoveel woorden de juridische kwalificatie te geven, kan niet en omgekeerd -zoals in de onderhavige zaak- worden volstaan met nagenoeg alleen het noemen van die juridische grond.
7.4. De kantonrechter is van oordeel, gelet op vorenstaande, dat de betekenis die [gedaagde] in redelijkheid aan de opzeggingsgrond in het exploot heeft mogen toekennen is, die welke volgt uit de tekst van het opzeggingsexploot: de exploitatie van een kiosk door Servex.
De dringende noodzaak aan de zijde van Servex voor het persoonlijk en duurzaam in gebruik nemen van het gehuurde ten behoeve van de vestiging van een kiosk is niet aannemelijk gemaakt en voorzover de vordering van NS Stations op deze grond is gebaseerd zal zij worden afgewezen.