ECLI:NL:RBGRO:2009:BK8076

Rechtbank Groningen

Datum uitspraak
10 november 2009
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
104699/FA RK 08-2183
Instantie
Rechtbank Groningen
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Echtscheiding tussen een Nederlandse man en een Roemeense vrouw met betrekking tot gezagsvoorziening en kinderalimentatie

In deze zaak heeft de Rechtbank Groningen op 10 november 2009 uitspraak gedaan in een echtscheidingsprocedure tussen een man met de Nederlandse nationaliteit en een vrouw met de Roemeense nationaliteit. De man en vrouw zijn op 2 november 1999 in Cefa, Roemenië, gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. De rechtbank heeft vastgesteld dat de echtscheidingsprocedure in Roemenië inmiddels is verjaard, waardoor de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft om het verzoek tot echtscheiding te behandelen. De rechtbank heeft ook vastgesteld dat de gewone verblijfplaats van de minderjarige in Nederland ligt, wat betekent dat het Nederlandse recht van toepassing is op het verzoek tot kinderalimentatie.

De rechtbank heeft de beslissing over de gezagsvoorziening, het hoofdverblijf van de minderjarige en de te betalen kinderalimentatie aangehouden. Partijen hebben geen overeenstemming bereikt over deze geschilpunten, en de rechtbank heeft bepaald dat er een verhoor van partijen zal plaatsvinden op 21 januari 2010. De rechtbank heeft partijen opgedragen om uiterlijk tien kalenderdagen voor deze zitting hun recente financiële gegevens over te leggen.

De rechtbank heeft in haar overwegingen benadrukt dat de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft voor zowel het echtscheidingsverzoek als de verzoeken met betrekking tot de gezagsvoorziening en kinderalimentatie, gezien de verblijfplaats van de man en de minderjarige in Nederland. De rechtbank heeft het verzoek tot echtscheiding als onweersproken en op de wet gegrond toewijsbaar beoordeeld, en heeft de echtscheiding uitgesproken. Tevens is de verdeling van de huwelijksgemeenschap gelast, en is een notaris benoemd om deze verdeling te bewerkstelligen. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad verklaard, met uitzondering van de echtscheiding zelf.

Uitspraak

RECHTBANK GRONINGEN
Sector Civielrecht
zaaknr.: 104699/FA RK 08-2183
beschikking d.d. 10 november 2009
in de zaak van:
verzoeker,
hierna te noemen de man,
advocaat mr. H.A. Jonker-van Dijk,
en
v e r w e e r s t e r,
hierna te noemen de vrouw,
advocaat Bocut Florentina uit Roemenië.
PROCESVERLOOP
De rechtbank heeft op 23 juni 2009 een tussenbeschikking gegeven.
Ter griffie is op 29 oktober 2009 een brief met bijlage ontvangen van advocaat Bocut Florentina.
Op 4 november 2009 is ter griffie een brief d.d. 3 november 2009 van mr. Jonker-van Dijk ontvangen.
RECHTSOVERWEGINGEN
De rechtbank neemt hier over hetgeen is overwogen en beslist in voormelde
(tussen-) beschikking.
Bij die beschikking is informatie verzocht over de stand van zaken in de door de vrouw geëntameerde echtscheidingsprocedure in Roemenië.
Uit de bij voormelde brief van de Roemeense advocaat van de vrouw overgelegde civiele vonnis van de rechtbank Salonta, district Bihor in Roemenië, blijkt dat voormelde procedure door verjaring is geëindigd.
De rechtbank zal daarom thans overgegaan tot de beoordeling van het onderhavige echtscheidingsverzoek.
Ten tijde van de indiening van het verzoekschrift had de man in elk geval de Nederlandse nationaliteit en de vrouw de Roemeense nationaliteit.
rechtsmacht
ten aanzien van de echtscheiding
De Nederlandse rechter komt rechtsmacht toe voor wat betreft het echtscheidingsverzoek, omdat de gewone verblijfplaats van de man in Nederland ligt en hij daar sinds zes maanden onmiddellijk voorafgaand aan het verzoek verblijft.
ten aanzien van de verdeling
De Nederlandse rechter heeft rechtsmacht met betrekking tot het verdelingsverzoek, omdat deze ook rechtsmacht heeft voor wat betreft het verzoek tot echtscheiding.
ten aanzien van de gezagsvoorziening en het hoofdverblijf
Omdat de minderjarige zijn gewone verblijfplaats in Nederland had op het tijdstip waarop de man zijn verzoek heeft ingediend, komt de Nederlandse rechter rechtsmacht toe voor wat betreft de verzoeken met betrekking tot de gezagsvoorziening over en het hoofdverblijf van die minderjarige.
ten aanzien van de kinderalimentatie
Omdat de gewone woonplaats van de minderjarige in Nederland is gelegen heeft de Nederlandse rechter ook rechtsmacht voor wat betreft het verzoek van de vrouw tot betaling door de man van kinderalimentatie.
toepasselijk recht
ten aanzien van de echtscheiding
Partijen hebben geen gemeenschappelijke nationaliteit en hebben niet in hetzelfde land hun gewone verblijfplaats.
Volgens het toepasselijke artikel 1 lid 1 onder c. van de Wet van 25 maart 1981, houdende regeling van het conflictenrecht inzake ontbinding van het huwelijk en scheiding van tafel en bed en de erkenning daarvan is - bij gebreke van een rechtskeuze - op het verzoek tot echtscheiding het Nederlandse recht van toepassing.
ten aanzien van de verdeling
Nu partijen vóór de huwelijkssluiting geen rechtskeuze hebben gemaakt met betrekking tot het toepasselijke recht op het huwelijksvermogensregime en een gemeenschappelijke nationaliteit ontbreekt, is het recht van het eerste huwelijksdomicilie, dus het Nederlandse recht, van toepassing.
ten aanzien van de gezagsvoorziening en het hoofdverblijf
De Nederlandse rechter past - ongeacht de gewone verblijfplaats of de nationaliteit van de minderjarige - op deze verzoeken het Nederlandse recht toe als zijn interne recht.
ten aanzien van de kinderalimentatie
Omdat de gewone verblijfplaats van de minderjarige in Nederland is gelegen is het Nederlandse
recht van toepassing op het verzoek tot kinderalimentatie.
vaststaande feiten
Partijen zijn gehuwd op 2 november 1999 in Cefa in Roemenië in algehele gemeenschap van
goederen. Zij hebben het gezag over het minderjarige kind [A.]. Hun huwelijk is duurzaam ontwricht.
beoordeling
Het verzoek tot echtscheiding is naar het oordeel van de rechtbank als onweersproken en op de wet gegrond toewijsbaar, evenals de verzochte verdeling van de huwelijksgemeenschap.
Partijen hebben geen overeenstemming bereikt over de gezagsvoorziening, het hoofdverblijf van hun minderjarig kind en de betalen kinderalimentatie.
De rechtbank zal daarom de beslissing over deze geschilpunten aangehouden en de zaak verwijzen naar de hierna te noemen zitting met gesloten deuren om partijen hierover te horen.
Partijen dienen uiterlijk tien kalenderdagen voor die zitting aan elkaar en aan de rechtbank de hierna te noemen recente financiële gegevens over te leggen.
BESLISSING
spreekt de echtscheiding uit tussen partijen, die op 2 november 1999 in Cefa in Roemenië met elkaar huwden;
gelast partijen de tussen hen bestaande huwelijksgemeenschap te verdelen;
benoemt, tenzij partijen binnen acht dagen na inschrijving van deze beschikking in de registers van de burgerlijke stand anders overeenkomen, notaris mr. A. Elzinga te Hoogezand om de verdeling van de huwelijksgemeenschap te bewerkstelligen op de door de notaris te bepalen tijd en plaats;
benoemt mr. G.B. de Jong, advocaat te Hoogezand, tot onzijdig persoon om die partij, die niet mocht meewerken aan deze verdeling, daarbij te vertegenwoordigen en naar eigen beste inzicht daarbij de belangen van die partij te behartigen;
verklaart deze beschikking tot zover uitvoerbaar bij voorraad, behalve ten aanzien van de echtscheiding;
houdt de beslissing over de gezagsvoorziening over en het hoofdverblijf van de minderjarige [A.], alsmede over de te betalen kinderalimentatie aan en bepaalt een verhoor van partijen ter zitting met gesloten deuren van deze rechtbank op
donderdag, 21 januari 2010 te 13.45 uur;
partijen dienen uiterlijk tien dagen voor deze zitting aan de rechtbank en aan elkaar in drievoud de meest recente financiële gegevens als genoemd in artikel 7.3 van het procesreglement scheiding over te leggen, voor zover dat nog niet is geschied.
Deze beschikking is gegeven door mr. L.C. Bosch en uitgesproken door deze ter openbare terechtzitting van 10 november 2009, in tegenwoordigheid van de griffier.