2.1 Ingevolge artikel 8:86, eerste lid, Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan de voorzieningenrechter, indien het verzoek om een voorlopige voorziening hangende een beroep bij de rechtbank is gedaan en hij van oordeel is dat na de zitting nader onderzoek redelijkerwijs niet kan bijdragen aan de beoordeling van de zaak, onmiddellijk uitspraak doen in de hoofdzaak. De in het onderhavige geval verkregen informatie is van dien aard dat nader onderzoek geen relevante nieuwe gegevens zal opleveren. Ook overigens bestaat geen beletsel om met toepassing van voormeld wettelijk voorschrift onmiddellijk uitspraak in de hoofdzaak te doen.
2.2 Op 3 april 2000 is de Wet van 1 juli 1999, houdende wijziging van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (Stb. 1999, 302) in werking getreden. Uit artikel VI, eerste lid, van deze wet volgt dat een bouwaanvraag die, zoals de onderhavige, is ingediend vóór 3 april 2000 moet worden beoordeeld aan de hand van het vóór die datum geldende recht.
2.3 Het in geding zijnde bouwplan voorziet in het uitbreiden en verbouwen van hotel "De Beurs" aan de Kruisweg 1007 te Hoofddorp. Daarbij gaat het om drie verschillende bouwwerken. Een verbouwing aan de voorzijde van het bestaande hotelgebouw, de oprichting van een nieuwe hotelvleugel op het binnenterrein achter het bestaande hotel en de bouw van een langgerekte carport op het binnenterrein, aan de zijde van de evenwijdig achter de Kruisweg gelegen Manegelaan, waar eisers wonen.
2.4 Het beroep van eisers richt zich uitsluitend tegen de oprichting van de nieuwe hotelvleugel. Dit nieuwe gedeelte bestaat uit een open parkeergelegenheid voor 24 auto's op het maaiveld met daarboven drie, op palen geplaatste, bouwlagen. Het gebouw is 11,50 m hoog, ongeveer 37 m lang en ongeveer 17 m diep. De lengterichting ligt evenwijdig aan de Kruisweg en de Manegelaan. De te bouwen vleugel telt 40 hotelkamers. Bij de renovatie van het bestaande hotel zullen daar 12 hotelkamers verdwijnen.
2.5 De bouwvergunning is verleend met toepassing van artikel 19 (oud) WRO, de zogeheten anticipatieprocedure. Vast staat dat is voldaan aan de wettelijke eisen voor het volgen van deze procedure. De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft laatstelijk op 28 juni 2001 voor tal van bestemmingsplangebieden en percelen in de gemeente een "kaal" (verzamel)voorbereidingsbesluit genomen. Dit voorbereidingsbesluit 2001 is op 23 juli 2001 in werking getreden. Tot de daarbij aangewezen percelen behoort onder meer het perceel Kruisweg 1007.
2.6 Zoals de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft geoordeeld bij uitspraak van 20 mei 1997, nr. H01.96.0245 (AB 1997, 335) is voor anticipatie geen plaats indien het gemeentebestuur niet werkelijk voornemens is om (binnen afzienbare tijd) een nieuw planologisch regime tot stand te brengen. Voorts dient het toekomstige planologische regime nader te zijn uitgewerkt naarmate de ingreep in de bestaande situatie ernstiger is.
2.7 Blijkens het bestreden besluit en het verhandelde ter zitting zullen verweerders op zijn vroegst in 2005 de opstelling van een nieuw bestemmingsplan voor het onderhavige gebied ter hand doen nemen. Uitstel is niet uitgesloten. Bij deze stand van zaken is de komst van het nieuwe bestemmingsplan zo ongewis en onbepaald dat bezwaarlijk nog kan worden gesproken van anticipatie op een in voorbereiding zijnd bestemmingsplan. Overigens is in het onderhavige geval geen sprake van een op het bouwplan toegespitst voorbereidingsbesluit.
2.8 De grond waarop de hotelvleugel komt te staan, is begrepen in ter plaatse geldende bestemmingsplan "Hoofddorp-Noord", dat de gemeenteraad op 22 juni 1989 heeft vastgesteld. Daarin heeft ongeveer 27% van het stuk grond dat de hotelvleugel beslaat de bestemming "Bedrijven II". De rest heeft voor het overgrote deel de bestemming "Tuinen en erven" en voor een klein gedeelte de bestemming "Autoboxen".