ECLI:NL:RBHAA:2006:AY7187
Rechtbank Haarlem
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtbank Haarlem
- Rechtspraak.nl
Machtiging tot opname in psychiatrisch ziekenhuis op basis van alcoholverslaving en stemmingsstoornissen
In deze zaak heeft de Rechtbank Haarlem op 24 juli 2006 uitspraak gedaan in een procedure betreffende de machtiging tot opname van een betrokkene in een psychiatrisch ziekenhuis. De rechtbank overweegt dat niet elke ernstige alcoholverslaving automatisch leidt tot de aanname van een stoornis in de zin van de Wet BOPZ. In het geval van de betrokkene is er echter sprake van een combinatie van een alcoholverslaving, ongespecificeerde stemmingsstoornissen en ernstige gedragsstoornissen. Deze stoornissen kunnen pas adequaat behandeld worden na een detoxicatieperiode. De betrokkene heeft alle aangeboden behandelingen voortijdig afgebroken, wat de situatie verergert.
De rechtbank stelt vast dat het langdurige en dagelijkse gebruik van alcohol het functioneren van de betrokkene ernstig beïnvloedt. Dit heeft geleid tot een verstoord gevoelsleven, sociale relaties, lichamelijke toestand en financiële problemen. De rechtbank concludeert dat de betrokkene het gevaar van zelfverwaarlozing, maatschappelijke teloorgang en suïcidegevaar niet kan worden toegerekend, omdat zijn geestelijke toestand zijn handelen overwegend beheerst.
De raadsvrouw van de betrokkene heeft aangevoerd dat de alcoholverslaving de vrijheidsbeneming niet kan rechtvaardigen en dat de problemen van de betrokkene op civiel- of strafrechtelijke wijze opgelost kunnen worden. De rechtbank oordeelt echter dat de geneeskundige verklaring en de toelichting ter zitting voldoende aannemelijk maken dat de stoornissen van de betrokkene van zodanige ernst zijn dat deze zijn denken, voelen, willen, oordelen en doelgericht handelen ingrijpend beïnvloeden. Daarom is de rechtbank van mening dat de betrokkene een gevaar vormt dat niet kan worden afgewend zonder opname in een psychiatrisch ziekenhuis. De rechtbank verleent dan ook de gevraagde machtiging tot opname voor de duur van zes maanden.