ECLI:NL:RBHAA:2007:BB0030

Rechtbank Haarlem

Datum uitspraak
25 juli 2007
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
348252 CB VERZ 07-67
Instantie
Rechtbank Haarlem
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
  • F.M. Visser
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Ondercuratelestelling van een betrokkene met geestelijke stoornis

In deze zaak heeft de kantonrechter van de Rechtbank Haarlem op 25 juli 2007 uitspraak gedaan over een verzoek tot ondercuratelestelling van een betrokkene, geboren in 1919 in Turkije, die lijdt aan een geestelijke stoornis. Het verzoek is ingediend door de verzoeker, die als curator is voorgesteld. De zaak is behandeld op 17 juli 2007, waarbij zowel de verzoeker als de betrokkene aanwezig waren. De kantonrechter heeft kennisgenomen van het verzoekschrift en bijlagen, waaronder een geneeskundige verklaring van psychiater S. Gülsaçan, en een eerdere beschikking van de rechtbank Amsterdam die de zaak naar Haarlem verwees.

De kantonrechter heeft vastgesteld dat de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft op basis van artikel 3 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, aangezien zowel de verzoeker als de betrokkene hun woonplaats in Nederland hebben. Tevens is de kantonrechter relatief bevoegd op basis van artikel 266 van hetzelfde wetboek, omdat de werkelijke verblijfplaats van de betrokkene in Nederland is.

De kantonrechter heeft overwogen dat, hoewel de curatele volgens het klassieke Nederlandse internationaal privaatrecht beheerst wordt door de nationale wet van de betrokkene, vooruitlopend op het Verdrag inzake de internationale bescherming van volwassenen, de Nederlandse rechter zijn eigen recht dient toe te passen. Gelet op de inhoud van de stukken en het verhandelde ter zitting, heeft de kantonrechter geoordeeld dat het verzoek tot ondercuratelestelling op de juiste gronden moet worden ingewilligd. De voorgestelde curator is benoemd, aangezien er geen bezwaren tegen deze benoeming zijn geuit.

De beschikking is openbaar uitgesproken door de kantonrechter, mr. F.M. Visser, en de beslissing houdt in dat de betrokkene met ingang van de uitspraak onder curatele wordt gesteld wegens de geestelijke stoornis.

Uitspraak

RECHTBANK H A A R L E M
Sector kanton, locatie Zaandam
Zaaknummer 348252 CB VERZ 07-67
datum uitspraak 25 juli 2007
Beschikking op een verzoek tot ondercuratelestelling
op verzoek van:
[verzoeker]
wonende te [adres]
hierna te noemen verzoeker,
woonplaats kiezende te 1075 GC Amsterdam, ten kantore van advocaat en procureur
mr. H. Dogan.
Het verzoek strekt tot ondercuratelestelling van:
[rechthebbende]
verblijvende aan de [adres]
geboren te Turkije, in het jaar 1919,
van Turkse nationaliteit,
hierna te noemen: betrokkene.
procedure
De kantonrechter heeft kennisgenomen van:
- het verzoekschrift met bijlagen, ter griffie van de rechtbank Amsterdam ingekomen op
1 november 2006;
- een beschikking van de rechtbank Amsterdam d.d. 28 maart 2007 (verwijzing naar de rechtbank Haarlem);
- een geneeskundige verklaring d.d. 31 augustus 2006, afkomstig van S.Gülsaçan, psychiater;
De zaak is behandeld ter zitting van 17 juli 2007. Verschenen zijn:
- verzoeker, bijgestaan door mr.M.Dogan;
- betrokkene.
Van het verhandelde ter zitting is proces-verbaal opgemaakt.
beoordeling
1. Het verzoek strekt tot ondercuratelestelling van betrokkene met ingang van de datum van de beschikking en met benoeming van [verzoeker], geboren op [geboortedatum], wonende te [adres] als curator.
Het verzoek is gebaseerd op de stelling dat bij betrokkene sprake is van een geestelijke stoornis waardoor betrokkene, niet in staat is of bemoeilijkt wordt zijn belangen behoorlijk waar te nemen.
2. De Nederlandse rechter heeft gelet op het bepaalde in artikel 3 aanhef en onder a. van het Wetboek van burgerlijke rechtsvordering rechtsmacht, nu verzoeker en betrokkene hun woon- dan wel gewone verblijfplaats hier te lande hebben.
3. De kantonrechter in de rechtbank Haarlem, locatie Zaandam, is ingevolge artikel 266 van het Wetboek van burgerlijke rechtsvordering relatief bevoegd van het verzoek kennis te nemen nu de werkelijke verblijfplaats van betrokkene te [adres] is gelegen.
4. Hoewel de curatele volgens de regels van het klassieke Nederlandse internationaal privaatrecht wordt beheerst door de nationale wet van betrokkene, wordt in de rechtspraktijk inmiddels vooruitgelopen op het Verdrag inzake de internationale bescherming van volwassenen; ’s Gravenhage, 13 januari 2000, Trb. 2000-10, welk verdrag door Nederland is ondertekend, maar nog niet geratificeerd. Omdat betrokkene zijn gewone verblijfplaats in Nederland heeft, komt de Nederlandse rechter ingevolge artikel 5 van dit verdrag rechtsmacht toe, terwijl hij ingevolge artikel 13 van het verdrag zijn eigen recht dient toe te passen. De kantonrechter is van oordeel dat deze verwijzingsregel in de onderhavige zaak kan worden gevolgd, hetgeen leidt tot de toepasselijkheid van Nederlands recht.
5. De kantonrechter is, gelet op de inhoud van de stukken en het verhandelde ter zitting, van oordeel dat het verzoek op de gestelde en juist gebleken grond behoort te worden ingewilligd. De kantonrechter zal de voorgestelde curator benoemen nu van bezwaren tegen deze benoeming niet is gebleken.
beslissing
De kantonrechter:
- stelt [rechthebbende] voornoemd, met ingang van heden onder curatele wegens een geestelijke stoornis;
- benoemt tot curator:
[verzoeker] voornoemd;
- bepaalt dat deze uitspraak door verzoeker zal worden bekendgemaakt in de Staatscourant en in de volgende dagbladen:
- De Telegraaf en het Noordhollands Dagblad.
Deze beschikking is gegeven door mr. F.M. Visser, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op 25 juli 2007 in aanwezigheid van de griffier.
De griffier, De kantonrechter,
Tegen deze beslissing kan -uitsluitend door tussenkomst van een procureur (advocaat)-, hoger beroep worden ingesteld bij het Gerechtshof te Amsterdam
a. door de verzoekers en degenen aan wie de griffier een afschrift van deze beschikking heeft verstrekt of verzonden: binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;
b. door andere belanghebbenden: binnen drie maanden na betekening daarvan of nadat deze beschikking hun op andere wijze bekend is geworden.