a. Op 7 april 2006 hebben [eisers] van [gedaagden] gekocht de woning aan de [adres] te [woonplaats].
b. Voorafgaand aan voormelde koop hebben [eisers] op 5 april 2006 een woningkeuring door SSW Bouwadvies B.V. doen uitvoeren van de woning aan de [adres].
c. In de rapportage van de woningkeuring staat onder meer het volgende vermeld:
• op bladzijde 6: “Installaties worden niet geïnspecteerd volgens geldende normen. De aanwezige installaties worden geregistreerd en onderzocht of deze een onderhoudsbeurt hebben gehad, bij enige twijfel zal een specialistisch onderzoek moeten uitwijzen of installaties veilig zijn.”
• op bladzijde 12 waarbij onderdeel 02 verwarming/warmwater-voorziening met een ! is beoordeeld, hetgeen volgens de uitleg betekent dat er sprake is van een onderdeel met risico:“Woning-keuring is géén veiligheidsonderzoek, indien gewenst kan slechts een erkend installateur hierover uitspraak doen: www.sswnl.nl. CV - ketel Merk: Vaillant-combi. Bouwjaar: 1996. Onderhoudscontract: niet bekend tijdens de opname. Hoedanigheid: eigendom. Opmerkingen: - Lekkage van de koppeling van de radiator in de badkamer, herstellen. Advies: jaarlijks de ketel en de installatie laten controleren en reinigen door een erkend installateur.
• op bladzijde 12 bij onderdeel 06 Mechanische ventilatie: “Niet getest het was niet mogelijk dit onderdeel geheel te inspecteren, slechts een summiere inspectie van de zichtleidingen – kanalen, ventielen e.d. Betreft een mechanische ventilatie. Door ontbreken van stroom in de woning was testen niet mogelijk.”
d. In de tussen partijen opgemaakte en op 7 april 2006 ondertekende koopovereenkomst zijn onder meer de volgende bepalingen opgenomen:
“(...)
5.1. De onroerende zaak zal aan koper in eigendom worden overgedragen in de staat waarin deze zich bij het tot stand komen van deze overeenkomst bevindt met alle daarbij horende rechten en aanspraken, zichtbare en onzichtbare gebreken, heersende erfdienstbaarheden en kwalitatieve rechten, en vrij van hypotheken, beslagen en inschrijvingen daarvan.
(....)
5.3. De onroerende zaak zal bij de eigendomsoverdracht de feitelijke eigenschappen bezitten nodig zijn voor een normaal gebruik als: woonhuis. (...)
Verkoper staat niet in voor andere eigenschappen dan die voor een normaal gebruik nodig zijn, noch voor gebreken die dat normale gebruik belemmeren en die aan koper kenbaar zijn op het moment van het tekenen van deze koopovereenkomst.
(…)
Artikel 21 Ouderdomsclausule
Koper verklaart ermee bekend te zijn dat deze woning meer dan 25 jaar oud is, wat betekent dat de eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden aanzienlijk lager liggen dan bij nieuwe woningen. (…)
e. Op 15 juni 2006 is de akte van levering gepasseerd.
f. Bij per aangetekende en per gewone post verzonden brief van 14 augustus 2006 berichten [eisers] [gedaagden] onder meer: “Na levering van de woning zijn door ons ernstige verborgen gebreken geconstateerd aan de C.V. installatie en het luchtafzuigsysteem. (…) De C.V. ketel en afzuigkap zijn foutief geïnstalleerd. De mechanische afzuiginstallatie is niet compleet, de mechanische pijp-ventilator ontbreekt en functioneert niet. (…) De mechanische afzuigkap in de keuken is boven de kookplaat gemonteerd, vermoedelijk op de afzuigkanalen van het oorspronkelijke mechanische afzuigsysteem. Hierdoor wordt een groot deel van de kookluchten door de ventielen in het toilet beneden en in de douche (…) afgevoerd in plaats van naar buiten. De C.V. Combiketel is niet voorzien van een apart luchttoevoerkanaal. Daardoor kan de ketel bij gesloten ramen koolmonoxide gaqn afgeven direct in het huis door een te kort aan aanvoer van frisse lucht. Voormelde gebreken leiden tot een (levens)gevaarlijke situatie. Wij hebben inmiddels een deskundig bedrijf ingeschakeld om de noodzakelijke herstel-/vernieuwingswerkzaamheden te verrichten. Wij stellen ons standpunt dat u van voornoemde gebreken op de hoogte was of had moeten zijn en ons hierover voor het aangaan van de koopovereenkomst had moeten informeren. Als wij van deze gebreken op de hoogte waren geweest hadden we de koopovereenkomst niet of niet onder dezelfde voorwaarden gesloten. Wij zijn voorts van mening dat de woning met de gebreken niet voldoet aan de koopovereenkomst. De kosten verbonden aan het verhelpen van voornoemde gebreken wensen wij op u te verhalen.”
g. Feenstra Warmte Totaal Zorg heeft [eisers] op 23 augustus 2006 een factuur gezonden van € 2.520,-- voor het leveren en monteren van een nieuwe cv-ketel, een thermostaat en een buisventilator.
h. Hedro heeft [eisers] op 21 maart 2007 een factuur gezonden van € 821,82.
i. [gedaagden] hebben geen gehoor gegeven aan verzoeken van [eisers] om de gevorderde herstelkosten te betalen.