f. Bij brief van 28 juli 1999 heeft de Stichting [eiser] als volgt geïnformeerd over zijn ouderdomspensioen:
(...) Bij ongewijzigde voortzetting van het dienstverband tot de ingangsdatum van het ouderdomspensioen zal dit jaarlijks bedragen conform het
• Burroughs reglement f 498.072,--
• Unisys Nederland reglement f 498.072,--
Alhoewel beide bedragen niet van elkaar verschillen is de nieuwe pensioenregeling desondanks voor u gunstiger, zodat u volgens de reglementaire bepalingen zult worden opgenomen als deelnemer in het Unisys reglement.
Een aantal argumenten ten gunste van het Unisys reglement:
• Bij ongewijzigde voortzetting kunnen verlagingen niet meer plaatsvinden.
• Bij verbeteringen van de condities zullen deze slechts gelden voor het nieuwe reglement.
• Na overgang naar het Unisys reglement bedraagt het opbouwpercentage 2,1875% per jaar.
Een argument ten nadele van het Unisys reglement:
• het vervallen van het ongehuwden oudedagspensioen in het Burroughs reglement.
In artikel 2 lid 3 van het oude reglement is opgenomen dat u het recht heeft de overgang voor onbepaalde tijd op te schorten. Om van dit recht gebruik te maken dient u binnen drie maanden na ontvangst van deze berichtgeving de opschorting schriftelijk aan het Bestuur van de Stichting Pensioenfonds Nederland t.a.v. ondergetekende, mede te delen.
Zonder uw reactie zullen wij conform het bovenstaande handelen. Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met ondergetekende, telefoonnummer (...).
g. [eiser] heeft geen gebruik gemaakt van het opschortingsrecht. Dientengevolge is hij per 1 januari 1999 deelnemer geworden in de pensioenregeling van Unisys.
h. Door de (onder feit a genoemde) promotie in 2003 is het vaste bruto maandsalaris van [eiser] aanzienlijk verhoogd.
Naast een vast salaris geniet (en genoot) [eiser] ook een variabel inkomen.
i. De pensioenregeling van Burroughs en die van Unisys gaan op verschillende wijze
om met variabel inkomen bij de opbouw van het ouderdomspensioen:
- in de pensioenregeling van Burroughs is het variabele inkomen geen onderdeel van het pensioengevend salaris, maar wordt dat inkomen wel omgezet in extra (fictieve) dienstjaren;
- in de pensioenregeling van Unisys wordt het variabele inkomen wel voor het pensioengevend salaris in aanmerking genomen, maar krijgt de deelnemer geen extra (fictieve) dienstjaren.
j. Dit verschil is (onder meer) bekend gemaakt en uitgelegd in een brochure van de Stichting van april 1991. Ook is de Stichting in een Bulletin uit 1995 ingegaan op het onderwerp variabel inkomen en extra fictieve dienstjaren.
In dat Bulletin staat verder nog:
(...) Het uiteindelijk te behalen pensioen wordt niet alleen bepaald door wat in het verleden werd opgebouwd, maar ook door datgene wat tot de pensioneringsdatum wordt verkregen. Blijft men wel in dienst? Is het variabel inkomen wel verhoudingsgewijs hetzelfde? Blijft het vaste inkomen op hetzelfde niveau of gaat dit omhoog of omlaag? Deze vragen kunnen in het gunstigste geval alleen worden beantwoord door de medewerker zelf en zeker niet door het pensioenfonds.
Om het uitzichtpensioen te berekenen op de jaaropgave van het pensioenfonds wordt uitgegaan van ongewijzigde omstandigheden in de toekomst. (...)