a. [eiser] is in november 1976 bij Quality Bakers (destijds Kamps genaamd) in dienst getreden als deegmaker. [eiser] is thans 55 jaar oud.
b. In 1993/1994 was [eiser] arbeidsongeschikt door suikerziekte. In februari 1999 is hij uitgevallen door rug- en schouderklachten. Vanaf 1 mei 1999 heeft hij zijn werk voor 50% hervat. Op 18 maart 2003 is hij uitgevallen met rug- , knie en schouderklachten. Vanaf 16 april 2003 heeft hij zijn werk voor 16 uur per week hervat.
c. Bij brief van 23 juli 2003 schrijft Quality Bakers onder meer het volgende aan [eiser]:
(…) U heeft in mei jl (...) een gesprek gehad waarin met u is gesproken over uw mogelijkheden om als Deegmaker te blijven werken, rekeninghoudend met uw beperkte belastbaarheid. (...) U heeft altijd gewerkt op lijn III. (…) Door wijzigingen in de bezetting en het beleid om meer medewerkers op te leiden voor deegmaker en het instellen van een roulatiesysteem, zijn er geen mogelijkheden meer voor u om dagelijks als Deegmaker op lijn III te werken. Momenteel bent u voor 50% inzetbaar, in combinatie met uw WAO. Graag blijven wij van uw vakmanschap en andere kwaliteiten gebruikmaken. Wij hebben u voordat u met vakantie ging het bovenstaande uitgelegd. Wij hebben u in dat gesprek aangeboden om op Bake Off als Deegmaker Mecatherm I te gaan werken, omdat dit vanwege uw gezondheid en belastbaarheid een passende werkplek voor u is. (...) In het gesprek van 22 juli jl dat wij met u hebben gehad, hebben wij met u nadere afspraken kunnen maken. (…)
d. Op 29 juli 2003 is [eiser] overgeplaatst van lijn III naar Bake Off.
e. Naar aanleiding van een herbeoordeling voor de WAO heeft het UWV besloten
[eiser] per 3 februari 2004 in te delen in de laagste WAO-klasse (25-35%).
Hiervan is [eiser] bij brief van 2 december 2003 op de hoogte gesteld.
De brief bevat onder meer de volgende passage:
Praktisch gezien bent u herplaatst in de Bake Off lijn waar u werkzaam bent als deegmaker, en daarnaast dient u een aantal andere taken op u te nemen aan deze lijn.
Ik heb deze werkplek onderzocht en kom tot de conclusie dat deze werkplek voor u geschikt is, zelfs meer geschikt dan de deegmaak functie bij lijn 3 kleinbrood.
f. Op 8 december 2003 is [eiser] weer uitgevallen. Hierna heeft hij niet meer gewerkt.
g. In de probleemanalyse van 23 februari 2004 van bedrijfsarts A. Korringa is onder meer aangegeven dat de arbeidsverhoudingen tussen werkgever en werknemer ‘goed’ zijn. Ook is vermeld: Vanaf 8-12-2003 na resultaat herbeoordeling GAK volledig psychisch gedecompenseerd. Momenteel onder behandeling van psychiater (...).
h. [eiser] heeft bezwaar aangetekend tegen de beslissing van het UWV van
2 december 2003. Dat heeft erin geresulteerd dat [eiser] per 3 februari 2004 alsnog volledig arbeidsongeschikt is verklaard.
i. In de medische rapportage van 22 maart 2004 voor de bezwaarprocedure staat onder meer het volgende:
Onderzoeksgegevens
Belanghebbende is (...) laatstelijk werkzaam als deegmaker (...)
Sinds 1987 bekend met lage rugklachten obv een discusdegeneratie L4-L5.
Ziekmelding per 10-10-1993 wegens klachten van een diabetes mellitus. Later tevens knieklachten rechts, enkelklachten links.
Een medisch heronderzoek/keuring vond plaats op 27-07-2003.
De instelling van de diabetes is stabiel.
Er blijven echter wel klachten van heup en knieën, wellicht tevens als gevolg van het zware werk (...)
Beschouwing
(...)
In het bezwaarschrift geeft belanghebbende o.a. aan dat te weinig rekening werd gehouden met zijn klachten. Hiervoor zijn naar mijn mening inderdaad enige gronden.
De primair verzekeringsarts heeft weliswaar bij de vaststelling van de objectiveerbare gevolgen van ziekte of gebrek aandacht besteed aan de door belanghebbende genoemde klachten en tevens bij de vaststelling van de beperkingen rekening gehouden met de objectiveerbare ziektebeelden.
Maar de door belanghebbende genoemde rug-, heup- en knieklachten zijn slechts ten dele verwerkt in het FML (Functionele mogelijkhedenlijst, toev. kantonrechter).
Er is gezien de inmiddels ontvangen informatie – waaruit immers blijkt dat er sprake is van arthrose – voldoende reden om het FML aan te passen. (…)
Uit de recent ontvangen informatie van de huisarts, bedrijfsarts en uit de verdere gegevens van de hoorzitting komen vervolgens ook geen nieuwe medische feiten waar uit zou blijken dat de beperkingen nog verder zouden moeten worden bijgesteld.
Met name kan niet gesproken worden van een zelfstandig, invaliderend psychiatrisch beeld op grond waarvan belanghebbende op psychische gronden niet inzetbaar zou zijn of ernstige beperkingen zou hebben.
Er is zeer duidelijk sprake van een krenking als gevolg van een conflictsituatie met de werkgever. (…)
j. Op 29 maart 2006 heeft Quality Bakers een ontslagvergunning voor [eiser] aangevraagd. De vergunning is op 21 april 2006 verleend, waarna Quality Bakers de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd tegen 12 augustus 2006.
k. Quality Bakers heeft de WAO-uitkering van [eiser] van 8 december 2003 tot 12 augustus 2006 aangevuld tot 100% van het salaris.
l. In een verklaring van 12 oktober 2007 schrijven de bedrijfsartsen Gussenhoven
en Korringa onder meer het volgende:
In het najaar van 2003 en de periode daarvoor waren wij als bedrijfsarts medisch adviseur van het bedrijf Kamps Quality Bakers (…). In die hoedanigheid hebben wij de heer O.M. [eiser] regelmatig op het spreekuur gezien. (…)
In 2003 was er sprake van toename van de fysieke klachten; tevens kampte betrokkene na de zomer van 2003 met uitslag aan beide handen, waardoor hij zijn werkzaamheden niet kon uitoefenen.
Tot aan november 2003 was betrokkene voor zover wij hebben constateren psychisch gezond. In december 2003 zijn bij betrokkene psychische klachten ontstaan, die later in ernst zijn toegenomen.
Het is mogelijk, dat de door betrokkene ervaren druk van de werkgever op werkhervatting en reintegratie in relatie tot de wijze, waarop de heer [eiser] in de loop der jaren zeer gemotiveerd invulling heeft gegeven aan zijn dienstverband doorslaggevend is geweest voor het ontstaan van de psychische klachten.