Als enerzijds gesteld en anderzijds erkend, dan wel niet of onvoldoende betwist en/of op grond van de onweerspro¬ken inhoud van de overgelegde producties, staat tussen partij¬en het volgende vast:
a. Multiserv houdt zich bedrijfsmatig bezig met het winnen van ijzer- en staalschroot en alles wat daarmee in de ruimste zin verband houdt.
b. Eisers zijn allen, op verschillende momenten, in dienst getreden van Multiserv.
c. Eisers nemen allen deel aan de pensioenregeling van het Bedrijfstakpensioenfonds van de Metalelectro (hierna: het pensioenfonds), waaraan Multiserv verplicht is deel te nemen.
d. Tot 1 januari 2003 bevatte het pensioenreglement van de Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Metaalindustrie (rechtvoorgangster van het pensioenfonds) in artikel 19 de volgende bepalingen:
“Premie
1. Met inachtneming van het hierna bepaalde is aan het fonds voor de deelnemer een premie verschuldigd van 35% van de pensioengrondslag. Voor een gedeelte van een jaar wordt de premie berekend over een evenredig gedeelte van de pensioengrondslag.
2. De werkgever is de premie voor de in zijn dienst zijnde deelnemer verschuldigd aan het fonds. Van de premie komt ten laste van de deelnemer de helft van dat gedeelte van de premie, dat bestemd is voor de financiering van de comingservice, vermeerderd of verminderd met een zodanig gedeelte van de premie dat 40% van de premie ten laste van de deelnemer komt.
3. Het bestuur is bevoegd vóór het begin van het kalenderjaar, gehoord de wiskundig adviseur en na overleg met de Raad van Overleg te bepalen dat op de premie berekend over de pensioengrondslag voor het komende jaar een korting zal worden toegepast. Van de korting komt 40% ten goede aan de deelnemer en 60% ten goede aan de werkgever.
4. De deelnemer is zijn aandeel in de premie verschuldigd aan zijn werkgever. De werkgever is verplicht bij de loonbetalingen op het loon in te houden het aandeel in de premie, dat de deelnemer aan zijn werkgever verschuldigd is ter zake van de periode, waarop de loonbetaling betrekking heeft. Voor zover de werkgever geen loon aan de deelnemer verschuldigd is, moet de deelnemer zijn aandeel in de premie aan de werkgever betalen. (…)”
e. Het Pensioenreglement per 1 januari 2006 (hierna: het reglement) van het pensioenfonds bevat -voor zover hier van belang- de volgende bepalingen:
“II. Pensioenen
2.2 Hoogte van het pensioen
Tijdens het deelnemerschap wordt elk jaar een gedeelte van het ouderdomspensioen opgebouwd. Dit jaarlijks op te bouwen pensioen bedraagt voor ieder Deelnemingsjaar 2,2% van de Pensioengrondslag in dat betreffende jaar. (…)
VII Financiering
1. Vaststelling van de premie
(…)
De premie voor de basisregeling wordt berekend over de Premiegrondslag. Het percentage wordt jaarlijks door het bestuur vastgesteld. (…)
De premies zijn verschuldigd voor alle Actieve deelnemers aan het Fonds en worden bij de Werkgever in rekening gebracht. (…)
(…)
2. Bijdrage van de Deelnemer in de premie
De Actieve deelnemer is aan zijn Werkgever een bijdrage in de premie verschuldigd. Deze bijdrage bedraagt maximaal 50% (tot 1 januari 2007 40%) van de totale premie die voor de Actieve deelnemer is verschuldigd.
(…)
3. Betaling van de premie
De verschuldigde jaarpremie wordt aan het begin van ieder kalenderjaar vastgesteld. (…)”
f. De Arbeidsvoorwaardenregeling van Multiserv, zoals deze geldig is van 1 januari 2005 tot en met 31 oktober 2007, bevat -voor zover hier relevant- de volgende bepalingen:
“4.3 Pensioenregelingen
MS is aangesloten bij het Bedrijfspensioenfonds Metalektro waaraan elke werknemer verplicht is deel te nemen.
De pensioenregeling gaat er in beginsel vanuit dat (bij volledige deelnemingstijd van 40 jaar) AOW en pensioen samen een oudedagsvoorziening van ongeveer 70% van het gemiddelde dagdienst loon opleveren.
(…)
Pensioengrondslag voor het salaris is het basis jaarsalaris plus omstandighedentoeslag per jaar, plus 8% vakantiegeld daarover.
De overige regels van de pensioenverzekering zijn hier niet opgenomen. Iedere deelnemer aan de verzekering ontvangt de bepalingen van de pensioenverzekering. (…)”
g. De onder f. genoemde Arbeidsvoorwaardenregeling bevat geen beding op grond waarvan Multiserv deze voorwaarden eenzijdig kan wijzigen.
h. In januari 2007 heeft Multiserv haar werknemers (waaronder eisers) het volgende schriftelijk medegedeeld:
“Naar aanleiding van de afspraken die vorig jaar zijn gemaakt uit hoofde van de arbeidsvoorwaarden is de pensioenbijdrage met ingang van januari 2007 aangepast in lijn met de afspraak die in de Metalelektro CAO gemaakt is. Dit houdt in, dat de persoonlijke bijdrage voor het pensioen nu 30% bedraagt van 23% over de pensioengrondslag. De bijdrage van het bedrijf is 70% van 23% van de pensioengrondslag plus 100% van 7% van pensioengrondslag voor de oude VUT regeling. (…)”
i. Bij brief van 12 februari 2007 heeft de Ondernemingsraad van Multiserv (hierna: de OR) het volgende aan Multiserv geschreven:
“(…)
De leden zijn dan ook van mening dat de directie ten aanzien van deze premieverhoging op de komende arbeidsvoorwaardenonderhandelingen vooruitloopt en wil haar wijzen op punt 2.15 van de additionele bepalingen van voornoemde arbeidsvoorwaardenregeling waarin slechts de intentie uitgesproken wordt om gedurende de looptijd van deze overeenkomst naar de CAO van de Metalektro over te gaan.
Dit betekent dat tijdens de komende onderhandelingsfase de hoofdpunten van het tussen directie en ondernemingsraad in 2005 gesloten principeakkoord over de periode januari 2005 tot en met oktober 2007 onverkort gehandhaafd blijven.
Een van deze kernpunten bepaalt dat ten aanzien van het pensioenstelsel de directie in samenspraak met de ondernemingsraad de door metalektro uitgezette lijn zal volgen. Van dialoog is in deze kwestie echter geen sprake geweest.
Op deze gronden is de ondernemingsraad van mening dat de directie dit eenzijdig genomen besluit tot verhoging van de werknemersbijdrage met terugwerkende kracht behoort in te trekken. (…)”
j. Bij brief van 6 juli 2007 heeft Multiserv het volgende aan de OR geschreven:
“Na (…) blijven wij bij ons besluit om de werknemersbijdrage in de pensioenpremie stapsgewijze in overeenstemming met de regeling te brengen.
(…)
Tenslotte wijzen wij op het navolgende. In de onderhandelingen met de Ondernemingsraad over de arbeidsvoorwaarden speelt de vorenstaande kwestie wel indirect een rol. Weliswaar vormt de ingehouden werknemersbijdrage en het bedrijfstakpensioen zelf geen arbeidvoorwaarde, de pensioenpremies vormen wel een kostenfactor. Indien Multiserv Holland gedwongen is de regeling van vóór 1 januari 2007 opnieuw in te voeren, heeft dat invloed op financiële ruimte. Hogere kosten betekenen een geringere loonruimte. Daarbij heeft Multiserv Holland reeds een pakket van primaire arbeidsvoorwaarden dat boven het gemiddelde in de markt ligt. Wij zullen daarom de juiste berekeningsmethode voor de pensioenpremie blijven hanteren en komen niet terug op ons eerder ingenomen standpunt. (…)”
k. Multiserv heeft Deloitte MKB Accountancy & Advies B.V. (hierna: Deloitte) opdracht verstekt om vast stellen of in de jaren 2000 tot en met 2006 de werknemersbijdrage in de pensioenen 2,2% van het pensioengevend loon is geweest. Het daarvan door Deloitte opgemaakte memorandum bevat onder meer het volgende:
“(…)
De grondslag die cliënte toepast is niet de pensioengrondslag volgens de pensioenregeling, maar het pensioengevend salaris.
Pensioengevend salaris = (het vast overeengekomen loon + omstandigheden toeslag) x 1,08 (factor betreft opslag 8% voor vakantiegeld). (…)
Volgens de regeling is pensioengrondslag = pensioengevend loon minus franchise.
Cliënte past ook geen maximum pensioengevend salaris toe, zoals de regeling voorschrijft. Als de feitelijk ingehouden premies als percentage zouden worden afgezet tegen de afdracht (waarop wel een franchise en een maximum van toepassing zijn), ontstaat het beeld dat voor de werknemers verschillende inhoudingspercentages gelden. (…)
Dat in de jaren 2003 e.v. nog nauwelijks afwijkingen voorkomen wordt veroorzaakt door het feit dat de pensioenpremies in de Metalectro van 2003 substantieel zijn verhoogd. Hierdoor kan het nog slechts bij hoge uitzondering voorkomen dat 2,2% van het pensioengevend salaris hoger uitkomt dan 40% van de pensioenafdracht.
(…)”
l. In een accountantsverklaring van 13 maart 2008 heeft Deloitte het volgende opgenomen:
“(…)
Naar ons oordeel is over de jaren 2000 tot en met 2006 door Multiserv Holland B.V. bij haar werknemers 2,2% pensioenpremie ingehouden over het pensioengevend salaris, zijnde het vast overeengekomen loon vermeerderd met de omstandigheden toeslag en vermeerderd met de vakantietoeslag van 8%. (…)”
m. Multiserv heeft altijd de volledige pensioenpremie afgedragen aan het pensioenfonds. Er zijn geen premieachterstanden bij het pensioenfonds.