ECLI:NL:RBHAA:2008:BI1739
Rechtbank Haarlem
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- F.J.P. Veenhof
- Rechtspraak.nl
Relatiebeding en onrechtmatige concurrentie in arbeidszaak
In deze zaak, die voor de Rechtbank Haarlem is behandeld, gaat het om een arbeidsconflict tussen de besloten vennootschap Hedera Kantoorefficiency B.V. en haar voormalige werknemer, aangeduid als [gedaagde]. De zaak betreft een vordering van Hedera op grond van een relatiebeding en onrechtmatige concurrentie. Hedera heeft [gedaagde] op 9 oktober 2007 gedagvaard, waarbij zij primair vorderde dat [gedaagde] zou worden veroordeeld tot betaling van boetes wegens schending van het relatiebeding, en subsidiair tot schadevergoeding wegens onrechtmatige concurrentie. De kantonrechter heeft vastgesteld dat [gedaagde] in dienst was bij Hedera als product manager E-Commerce en dat er een relatiebeding was opgenomen in zijn arbeidsovereenkomst. Dit beding verbood [gedaagde] om gedurende twee jaar na beëindiging van de arbeidsovereenkomst zonder toestemming van Hedera een concurrerende onderneming te starten of klanten van Hedera te benaderen.
De kantonrechter heeft geoordeeld dat [gedaagde] niet heeft aangetoond dat zijn functie zodanig is veranderd dat het relatiebeding aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken. Bovendien heeft de rechter vastgesteld dat Hedera niet heeft bewezen dat [gedaagde] zich schuldig heeft gemaakt aan onrechtmatige concurrentie. De vordering van Hedera in conventie is afgewezen, terwijl de vordering in reconventie van [gedaagde] om het derdenbeslag op te heffen, afhankelijk is van het bewijs dat hij moet leveren. De kantonrechter heeft de zaak naar een rolzitting verwezen voor verdere bewijslevering en heeft de partijen opgedragen om hun verhinderdata op te geven.
De uitspraak benadrukt de noodzaak voor werkgevers om de voorwaarden van relatiebedingen duidelijk te formuleren en de bewijslast bij het aantonen van schendingen van dergelijke bedingen goed te onderbouwen. De zaak illustreert ook de complexiteit van arbeidsconflicten waarbij concurrentiebedingen en de rechten van werknemers op de arbeidsmarkt aan de orde komen.