De feiten
a. [eiser], 50 jaar oud, is sinds 23 november 1981 bij KLM in dienst, laatstelijk in de functie van Gezagvoerder Boeing 777 tegen een salaris van € 17.577,99 bruto per maand, exclusief emolumenten.
b. Op de arbeidsovereenkomst is de CAO voor KLM-vliegers op vleugelvliegtuigen van toepassing. In artikel 6.4 van deze CAO staat onder meer:”(2) Het is de vlieger verboden alcohol te gebruiken binnen 10 uur vóór de aanvang van een vlucht waarvoor hij als werkend bemanningslid is ingedeeld, (…). (3) Overmatig gebruik van alcohol is de vlieger verboden binnen 24 uur vóór de aanvang van een vlucht waarvoor hij als werkend bemanningslid is ingedeeld, (…).”
c. In Hoofdstuk 1.5.1. van het Vademecum Vliegend Personeel staat onder meer: “Uit het oogpunt van veiligheid en met het oog op de benodigde tijd voor zowel absorptie als oxydatie van alcohol, is van 24 uur tot 10 uur voor het begin van een vlucht of reservedienst overmatig gebruik van alcohol voor vliegend personeel verboden. Als richtlijn hiervoor kunnen de volgende maxima worden genoemd: (…) vier glazen bier “.
d. Op 3 juli 2009 stond [eiser] ingeroosterd voor een vlucht van Schiphol naar Dar es Salaam. Toen [eiser] zich omstreeks 8:15 uur op Schiphol meldde, heeft een veilig-heidsmedewerker aan hem gevraagd of hij alcohol had genuttigd. [eiser] heeft hierop ontkennend geantwoord. [eiser] is verder gegaan met de vluchtvoorbereidingen en heeft de senior purser en de purser over de vlucht gebriefd.
e. KLM Security Services heeft [eiser] vervolgens verzocht mee te werken aan een blaastest. Bij de blaastest om 9:10 uur is een waarde van 0,99 promille gemeten. Bij een tweede blaastest om 9.40 uur is een waarde van 0,90 promille gemeten. [eiser] heeft om 14:10 uur meegewerkt aan een bloedtest, waarbij een waarde van 0,28 promille is gemeten.
f. KLM heeft [eiser] diezelfde dag een vliegverbod opgelegd en hem geschorst hangende verder onderzoek.
g. Eveneens op 3 juli 2009 heeft [eiser] een verklaring afgelegd ten behoeve van bovenvermeld onderzoek, onder meer als volgt: (…) Donderdag 02 juli 2009 heb ik vanaf 16:00 uur tot 23:00 uur 12 flesjes “Brand”bier genuttigd. Tot 10 uur voor de melding van een vlucht mag er geen alcohol meer genuttigd worden. Hier heb ik mij aan gehouden (…)”.
h. [eiser] heeft op 8 juli 2009 contact opgenomen met zijn leidinggevende en meegedeeld een alcoholverslaving te hebben.
i. [eiser] heeft op 9 juli 2009 telefonisch contact opgenomen met de bedrijfsarts.
j. Bij brief van 20 juli 2009 heeft KLM aan [eiser] geschreven het dienstverband te willen beëindigen.
k. Sinds 21 juli 2009 is [eiser] onder behandeling bij de Radboudkliniek in Nijmegen.
l. Op 22 juli 2009 heeft de bedrijfsarts [eiser] bij de keuringsarts van het Aeromedisch instituut als “vliegongeschikt” gemeld met de volgende medische informatie: “Bij de heer [eiser] is circa 2 weken geleden binnen de gestelde limieten een verhoogd alcoholpercentage aangetroffen. Achteraf blijkt dat betrokkene chronisch een extreem alcoholgebruik had.(…) Inmiddels is betrokkene nu wel duidelijk geworden dat hij een alcoholverslaving heeft. (…) Tot dusver werkt de heer [eiser] zeer constructief mee aan de gegeven adviezen en geeft aan abstinent te zijn zonder problemen. (…)”.
m. De brief van 30 juli 2009 van de Inspectie Verkeer en Waterstaat - hierna te noemen: IVW- aan [eiser] luidt onder meer: “(…) Volgens de JAR-FCL bent u ongeschikt tot de behandeling (…) is afgesloten en er uit bloedonderzoeken blijkt dat u geen alcohol meer gebruikt. Daarna kan aan u weer een medische verklaring met een multi-pilot restrictie verstrekt worden met de verplichting om nog enkele jaren regelmatig de resultaten van bloedonderzoeken te overleggen. (…)”.
n. Op 1 september 2009 heeft de bedrijfsarts als volgt gerapporteerd: “(…) De heer [eiser] heeft zich zodra de situatie van zijn ziekte hem duidelijk is geworden onder behandeling gesteld. (…) In de verwachting dat de behandeling aanslaat lijkt de prognose op termijn goed. (…)”.
o. Prof. dr. C.A.J. de Jong van de Radboudkliniek schrijft eind juli 2009 aan [eiser] in zijn samenvatting en conclusie van de met hem en zijn vrouw op 20 en 27 juli 2009 gevoerde gesprekken onder meer: “(…) Nu pas lijkt u zich te realiseren dat uw alcoholgebruik buitensporig is geweest. De conclusie is dat er bij u sprake is van alcoholverslaving, die we tegenwoordig opvatten als een chronische ziekte. (…)”.
p. [eiser] heeft deelgenomen aan het ASG-traject, waarin in samenwerking met de Radboudkliniek in Nijmegen vliegers worden begeleid in het oplossen van een alcoholprobleem. Deze behandeling heeft twaalf weken geduurd.