De feiten
a. [eiser], geboren op 6 maart 1966, is sinds 1 juli 1995 bij TSN in dienst in de functie van monteur, tegen een salaris van € 1.777,23 bruto per maand, exclusief vakantiegeld. Hij was werkzaam op de werkplaats in Haarlem.
b. Op 16 januari 2007 heeft [eiser] zich ziek gemeld wegens letsel aan zijn linkerpols dat hij tijdens zijn werk, door het optillen van een zware accu, had opgelopen.
c. Arbeidsdeskundige H. Koster heeft in een rapport van 20 juni 2008 geconcludeerd dat [eiser] wegens beperkte belastbaarheid van de linkerhand en –pols ongeschikt is voor zijn eigen werk of ander werk bij TSN en dat hij zal moeten worden herplaatst in een andere functie bij een andere werkgever.
d. Op 4 juli 2008 hebben TSN en [eiser] een Bijstelling Plan van Aanpak WIA getekend, waarin is opgenomen dat re-integratie in de eigen functie niet mogelijk is en dat [eiser] zal worden aangemeld bij een re-integratiebureau.
e. Sinds november 2008 heeft [eiser] in opdracht van TSN steeds andere werkzaamheden op andere locaties voor TSN verricht.
f. Bij brief van 23 januari 2009 heeft de gemachtigde van [eiser] jegens TSN aanspraak gemaakt op (primair) de met hem overeengekomen passende vervangende werkzaamheden en (subsidiair) een andere structurele terugkeer in een passende functie bij TSN.
g. In zijn beslissing van 30 januari 2009 heeft het UWV TSN verplicht tot doorbetaling van loon omdat TSN niet voldoende heeft gedaan om [eiser] te re-integreren. Volgens UWV had TSN bij het ontbreken van duurzame herplaatsingsmogelijkheden binnen het eigen bedrijf het 2e spoor tijdig moeten inzetten, hetgeen is nagelaten.
h. Op 5 februari 2009 wordt [eiser] door TSN op non-actief gesteld omdat hij goederen van TSN gestolen zou hebben.
i. Bij brief van 19 mei 2009 heeft de Arbeidsinspectie ten aanzien van het polsletsel van [eiser] geconcludeerd: “Er is sprake van gezondheidsschade (beroepsziekte) na het tillen van een accu op 16 januari 2007.” Voorts is hierin vermeld: “Een degeneratieve scheur past bij overbelasting gedurende langere tijd, waarbij het plaatsen van een zware accu op 16 januari 2007 als luxerend moment kan worden gezien. (…) Gezien het voorgaande is er volgens de criteria van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) en gelet op artikel 9 van de Arbeidsomstandighedenwet (ongevallen en beroepsziekten) sprake van een beroepsziekte.”
j. Een door TSN ingediend verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met [eiser] wordt bij beschikking van 29 mei 2009 door de kantonrechter afgewezen. Daarbij wordt overwogen dat de gestelde diefstal niet is bewezen. Voorts is onvoldoende gebleken dat [eiser] zijn verplichtingen inzake re-integratie niet is nagekomen. Ten slotte was volgens de kantonrechter het vertrouwen tussen partijen niet zodanig geschonden dat voortzetting van de arbeidsovereenkomst niet meer mogelijk zou zijn.
k. Verder heeft de kantonrechter bij vonnis van 29 mei 2009 de door [eiser] ingediende vordering tot doorbetaling van loon toegewezen, maar de eveneens door [eiser] ingediende vordering tot wedertewerkstelling afgewezen. Daarbij heeft de kantonrechter overwogen dat, mede gelet op de medische toestand van [eiser], onduidelijk is of er voor hem bij TSN passende werkzaamheden beschikbaar zijn.
l. Bij brief van 11 juni 2009 heeft [eiser] zich uitdrukkelijk beschikbaar gehouden voor passende arbeid en aanspraak gemaakt op terugkeer in zijn eigen functie of in een andere passende functie. Voorts heeft hij kenbaar gemaakt het 2e spoor alleen onder protest te volgen.
m. Arbeidsdeskundige F. Schellevis heeft in een op verzoek van [eiser] opgemaakt rapport van 12 augustus 2009 geconcludeerd dat gelet op de beperkte belastbaarheid van de linkerhand en –arm de eigen functie niet passend is.
n. Evenwel heeft de bedrijfsarts, B. Dekker, op 13 augustus 2009 vastgesteld dat [eiser] vanaf 11 augustus 2009 voor 90% arbeidsgeschikt is. Volgens de bedrijfsarts is er weliswaar een lichte beperking van de belastbaarheid van de linker pols, maar hiermee zou [eiser] grotendeels wel zijn eigen werkzaamheden kunnen uitoefenen. De bedrijfsarts adviseert tot een gesprek over werkhervatting.
o. Naar aanleiding van voormeld oordeel van de bedrijfsarts heeft [eiser] per e-mail meerdere keren verzocht om wedertewerkstelling in zijn oude functie en heeft hij ook gesolliciteerd op andere functies bij TSN. TSN heeft vastgehouden aan het door haar ingezette 2e spoor en de sollicitaties afgewezen.
p. In november 2009 heeft [eiser] een klacht ingediend bij de door TSN ingestelde klachtcommissie tegen zijn leidinggevende [XXX] en de betrokken HRM-medewerkster, [YYY].