Als enerzijds gesteld en anderzijds erkend, dan wel niet of onvoldoende betwist en/of op grond van de onweerspro¬ken inhoud van de producties, staat tussen partij¬en het volgende vast:
a. [A.] huurt sedert september 2008 van De Key een maisonnettewoning aan [adres + woonplaats].
b. Het flatgebouw waarvan de genoemde maisonnettewoning deel uitmaakt zal naar verwachting medio maart 2012 worden gesloopt.
c. [A.] stond, voordat zij de woning aan [adres] aanvaardde, gedurende vijf jaar ingeschreven bij Woonservice.
d. Op 6 mei 2009 heeft [A.] zich met een klacht gewend tot de Regionale Geschillencommissie Woningcorporaties Zuid Kennemerland, IJmond en Haarlemmermeer (hierna: de Geschillencommissie), waarbij De Key is aangesloten.
e. Op 23 november 2009 heeft de Geschillencommissie advies uitgebracht, waarin onder meer het volgende is opgenomen:
“(…)
Aard van het bezwaar
Sinds september 2008 huurt [A.] een maisonnetteflat aan [adres] die zij aanvaard heeft vanwege de gunstige locatie, hoewel ze eigenlijk wachtte op een eengezinswoning. Inmiddels is vast komen te staan dat het gebouw op korte termijn gesloopt gaat worden. [A.] heeft als gevolg daarvan een urgentieverklaring gekregen voor een gestapelde woning en niet voor een eengezinswoning waarvoor zij, voor aanvaarding van de flat, ruim 5 jaar stond ingeschreven bij Woonservice. [A.] verwijt De Key dat zij niet of onvoldoende geïnformeerd is over de gevolgen van het aanvaarden van de flat, nu zij niet meer voor een eengezinswoning in aanmerking komt. [A.] wil graag 5 jaar inschrijftijd terug of een urgentie waarbij ook voor een eengezinswoning gekozen mag worden.
(…)
Beoordeling van de bezwaren en het advies
(…)
Gebleken is dat de informatie over het vervallen van zoekrechten bij aanvaarding van een woning alleen viel te achterhalen op de website van Woonservice in de rubriek veelgestelde vragen. De Commissie vindt dit qua informatievoorziening te mager. Het zou logisch zijn om deze informatie ook op te nemen in de diverse regelingen en de Commissie vindt het op de weg van de corporatie liggen om hier, bij bezichtiging en intake, expliciet aandacht aan te besteden in situaties zoals deze.
In feite is dit ter zitting door De Key ook erkend door te stellen dat De Key wellicht beter had kunnen informeren.
De Commissie is niet overtuigd van mogelijke precedentwerking; de situatie van [A.] is uniek en onvergelijkbaar met anderen omdat zij slechts een half jaar ongestoord van haar woongenot heeft kunnen genieten. Als bij aanvaarding duidelijk was geweest dat sloop korte termijn aan de orde zou zijn, was het voor de hand liggend geweest een tijdelijk huurcontract aan te bieden en dan zou het waarschijnlijk niet geaccepteerd zijn. Dit is daarmee een individueel en uniek geval.
Alles overwegende adviseert de Commissie De Key om invulling te geven aan de hardheidsclausule conform art. 13 van het Sociaal Statuut en haar invloed aan te wenden om er voor te zorgen dat [A.] de rechten met betrekking tot het zoeken naar een eengezinswoning terug krijgt die ze had voor ze de flat aan [adres] aanvaardde.”
f. Het Reglement van de Geschillencommissie bevat in artikel 12.7 de volgende bepaling:
“Huurder ontvangt binnen twee weken nadat de Commissie het advies aan de corporatie heeft uitgebracht, van de corporatie de beslissing of deze het advies overneemt. De corporatie kan alleen onder opgave van redenen afwijken van het door de Commissie gegeven advies.”
g. Bij brief van 17 december 2009 heeft De Key het volgende aan de Geschillencommissie geschreven:
“Na het bestuderen van uw advies over het bezwaar van [A.] kunnen wij niet anders dan concluderen dat het voor ons onmogelijk is uw advies ten uitvoer te brengen. De redenen hiervoor willen wij graag toelichten.
(…)”