De feiten
Als enerzijds gesteld en anderzijds erkend, dan wel niet of onvoldoende betwist en/of op grond van de onweerspro¬ken inhoud van de producties, staat tussen partij¬en het volgende vast:
a. [X.], geboren op [geboortedatum], is sinds 28 april 2008 bij FedEx in dienst, laatstelijk in de functie van Station Handler Advanced tegen een salaris van €1.877,44 bruto per maand exclusief vakantiegeld (en overige emolumenten).
b. De werkzaamheden van [X.] bestaan hoofdzakelijk uit het laden en lossen van trucks en containers en de afhandeling van vrachten binnen de locatie.
c. Alle pakketten zijn voorzien van een barcode en moeten bij verschillende handelingen worden gescand.
d. Op 22 oktober 2010 meldde [A.], Sales Solutions & Support Representative in Oude Meer aan [B.], Senior Security Specialist bij FedEx (hierna: [B.]), dat twee zendingen van Vertu/Nokia waren vermist.
e. Op 1 november 2010 werd [B.] ervan op de hoogte geteld dat gebleken was dat in totaal 23 zendingen van Vertu/Nokia werden vermist, met een geschatte totale waarde van €54.000,00.
f. [B.] heeft naar de vermiste pakketten een onderzoek verricht. In zijn onderzoeksrapport heeft hij het volgende vermeld:
“(…)
Ik ben mijn onderzoek gestart met het bekijken van het scannings patroon van al deze zendingen in het FedEx systeem. Wat daarin opviel was dat al de 23 zendingen een laatste scan hadden gekregen op 25 oktober 2010. De scan gaf aan dat de zendingen in de Gevaarlijke goederen afdeling zouden staan en door de douane ingezien zouden moeten worden. Deze scan is om 04.37 uur gegeven op maandag morgen 25 oktober.
Na controle bij de interne Fedex afdeling die zich met Douane zaken bezig houdt, en de afdeling operations van FedEx, bleek dat geen van deze zendingen door de Douane geselecteerd was om ingezien te worden.
Uit de scan volgorde bleek ook dat de genoemde 23 vermiste zendingen op vrijdag 22 oktober 2010 de eerste scan krijgen en wel in Amsa station (FedEx vestiging Oude Meer)
Vervolgens heb ik de camerabeelden bekeken die opgenomen zijn door het aanwezige camerasysteem. Hierbij zie ik dat de genoemde 23 vermiste zendingen op vrijdag 22 oktober 2010 in Amsa station binnen gebracht worden. Een koerier van Ceva Logistics brengt de genoemde zendingen en krijgt een getekend formulier terug waaruit blijkt dat hij de zendingen bij FedEx heeft afgegeven. (…)
De nu navolgende beelden heb ik waargenomen van de opgenomen Camera beelden.
21.31 uur de band is leeg en worden er vanuit de container en vanaf de grond door [X.] pakketten op de band gelegd.
21.38 uur [X.] haalt een lege pallet uit de DG area en legt deze aan het einde tegen de band.
21.46 uur pakketten gaan van de band op de pallet
21.49 uur [X.] pakt met de heftruck de pallet op en rijdt deze in de richting van de DG area.
(…)
De enige logische verklaring voor het handelen van [X.] zou zijn, dat deze zendingen door de Douane zouden moeten worden ingezien. Bij eerder onderzoek, had ik al vastgesteld dat deze zendingen niet door de Douane moesten worden ingezien.
De nu navolgende beelden heb ik waargenomen bij het bekijken van de opgenomen Camera beelden van maandag 25 oktober 2010:
03.51 uur wordt de pallet met een pompwagen door een loodsmedewerker in de Gevaarlijke Goederen afdeling gezet.
04.38 uur worden de zendingen op de pallet gescant door de loodsmedewerker, [Y.]
(…)
Verder zie ik op de camerabeelden dat op maandag 25 oktober 2010:
14.57 uur [X.] met de heftruck de pallet met daarop de 23 vermiste zendingen oppakt en om de transport band rijdt.
De heftruck met de pallet verdwijnt twee minuten later uit beeld. Omdat hij niet op de andere camera’s in beeld verschijnt moet de pallet zijn neergezet in de buurt van de laaddeur aan de linker achterzijde van de loods.
15.22 uur rijdt er een witte bestel auto achteruit richting de laaddeur aan de linker achterzijde van de loods. Op de beelden is te zien dat de bestel auto ongeveer een meter voor de deur stopt en dat de chauffeur de achterdeuren van de bestelbus opent.
15.24 uur de pallet wordt in de bestelbus gezet doormiddel van de heftruck
15.27 uur rijdt de witte bestel auto weg.
(…)”
g. [X.] is door [B.] na diens onderzoek in de gelegenheid gesteld een verklaring te geven. [X.] verklaarde toen dat hij geen idee had waarom hij de pallet met de 23 Vertu/Nokia zendingen uit de Gevaarlijke goederen afdeling had gereden en aan de andere kant van de band bij de laaddeur had gezet en dat hij niets had gestolen of laten stelen.
h. Bij brief van 10 november 2010 heeft FedEx [X.] op staande voet ontslagen. In die brief heeft zij aan [X.] onder meer het volgende medegedeeld:
“Ons is gebleken dat er laatst een groot aantal zendingen met een behoorlijke waarde is ontvreemd vanaf onze locatie in Oude Meer. Op onze beveiligingsapparatuur is waarneembaar dat u, samen met een collega, op een afwijkende wijze met deze zendingen bezig bent en dat deze op maandagmiddag 25 oktober bij een achterdeur in een onbekende, niet bij ons geregistreerde, bus wordt geladen.
Wij hebben u met deze bevindingen geconfronteerd, maar u bleek niet instaat om een bevredigende verklaring te geven voor uw gedrag en/of uw handelingen meet deze zendingen.
Gelet op het bovenstaande kunnen wij niet anders dan concluderen dat u direct betrokken bent bij deze diefstal van goederen die door haar opdrachtgevers aan FedEx zijn toevertrouwd. Dit is een zeer ernstige zaak, waarmee u het vertrouwen van deze opdrachtgevers en uw werkgever ernstig heeft geschaad. FedEx zal hiervan dan ook aangifte doen bij Justitie.”
i. Bij brief van 22 november 2010 heeft de gemachtigde van [X.] namens deze de nietigheid van het ontslag op staande voet ingeroepen.