ECLI:NL:RBHAA:2011:BR0306

Rechtbank Haarlem

Datum uitspraak
30 juni 2011
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
504741 BM 11-332 jb en 04742 MB 11-79
Instantie
Rechtbank Haarlem
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Onderbewindstelling en instelling van mentorschap ten behoeve van betrokkene

In deze zaak heeft de kantonrechter van de Rechtbank Haarlem op 30 juni 2011 uitspraak gedaan over een verzoek tot onderbewindstelling en instelling van mentorschap ten behoeve van betrokkene, de vader van verzoeker. Verzoeker heeft het verzoek ingediend omdat hij zich zorgen maakt over de geestelijke en lichamelijke toestand van zijn vader, die ondanks zijn bezwaar tegen het verzoek, niet in staat is om zijn vermogensrechtelijke en niet-vermogensrechtelijke belangen zelf te behartigen. De kantonrechter heeft geconstateerd dat betrokkene, die een zware roker is en kampt met een alcoholverslaving, zichzelf verwaarloost en in een sociaal isolement verkeert. Tijdens een bezoek aan betrokkene heeft de kantonrechter waargenomen dat hij er onverzorgd uitziet en dat er een halflege fles wijn naast hem stond. Betrokkene heeft verklaard dat hij zijn financiën zelf kan beheren na de verkoop van de woning, maar de kantonrechter heeft twijfels over zijn vermogen om dit daadwerkelijk te doen. De kantonrechter heeft op basis van de afgelegde verklaringen en haar eigen waarneming geoordeeld dat betrokkene duurzaam niet in staat is om zijn belangen te behartigen. Het verzoek tot onderbewindstelling en mentorschap is toegewezen, waarbij verzoeker is benoemd tot bewindvoerder en mentor, met de mogelijkheid om een onafhankelijke professionele bewindvoerder en mentor aan te stellen indien er problemen in de familie ontstaan. Tegen deze beslissing kan hoger beroep worden ingesteld bij het Gerechtshof te Amsterdam, binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

RECHTBANK HAARLEM
Sector kanton
Locatie Haarlem
zaaknummers : 504741 BM 11-332 jb
504742 MB 11-79
datum :
Beschikking tot onderbewindstelling en instelling mentorschap
op verzoek van:
[verzoeker],
wonende te [woonplaats], [adres].
Het verzoek strekt tot instelling van bewind over de goederen die (zullen) toebehoren aan zijn vader:
[naam],
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum],
wonende te [woonplaats], [adres],
hierna te noemen: betrokkene.
Ook wordt een verzoek gedaan tot instelling van een mentorschap ten behoeve van betrokkene.
procedure
De kantonrechter heeft kennisgenomen van:
- het verzoekschrift met bijlagen, ter griffie ingekomen op 24 maart 2011;
- een bereidverklaring van de voorgestelde bewindvoerder tevens mentor.
De belanghebbenden zijn in de gelegenheid gesteld hun mening kenbaar te maken.
Een mondelinge behandeling van het verzoekschrift heeft plaatsgevonden, waarvan door de griffier aantekeningen zijn gemaakt.
Op 9 mei 2011 is betrokkene op zijn woonadres bezocht en gehoord, van welk verhoor eveneens aantekeningen zijn gemaakt.
beoordeling
Ter zitting hebben verzoeker en de echtgenote van betrokkene verklaard dat betrokkene een zware roker is en een alcoholverslaving heeft, dat hij zichzelf verwaarloost, dat hij geen zinvolle dagbesteding heeft en dat hij in een sociaal isolement verkeert door zijn wantrouwend gedrag.
Voorts heeft betrokkenes echtgenote meegedeeld de echtscheiding te hebben aangevraagd en dat de echtelijke woning verkocht gaat worden. Zij en verzoeker hebben geen vertrouwen dat betrokkene de opbrengst van de woning na de verkoop verantwoord zal beheren. Het risico bestaat dat betrokkene het verkregen geld aan zijn verslaving zal uitgeven.
De kantonrechter heeft bij het bezoek aan betrokkene geconstateerd dat betrokkene er onverzorgd uitziet, mager oogt en dat hij om 13.30 uur een halflege fles wijn naast zich had staan.
Volgens betrokkene had hij slechts één glas wijn op en drinkt hij niet meer dan een paar pilsjes per dag. Sinds hij gestopt is met drinken is hij wel weer gaan roken. Voorts geeft betrokkene aan dat hij ongeveer 9 jaar werkeloos is en dat hij overdag tv kijkt en naar muziek luistert. Als hij na de scheiding op zichzelf woont, gaat hij ook zelf zijn financiën beheren dat tot nu toe door zijn echtgenote wordt gedaan.
Betrokkene meent dat niemand zich zorgen hoeft te maken over zijn geldzaken na de verkoop van de woning. Met de opbrengst kan hij het redden tot zijn pensioen en zijn AOW, aldus betrokkene
Hoewel betrokkene bezwaar maakt tegen het verzoek tot onderbewindstelling en mentorschap omdat hij meent zelf in staat te zijn financiële zaken te regelen en hij regelmatig naar diverse artsen, waaronder zijn huisarts, gaat, komt de kantonrechter tot een ander oordeel.
Ondanks zijn toezegging heeft betrokkene zich niet tot zijn huisarts gewend om hem toestemming te geven zodat de huisarts de kantonrechter kon informeren over betrokkenes lichamelijke en geestelijke toestand.
De kantonrechter is derhalve van oordeel dat voldoende aannemelijk is geworden, gelet op haar eigen waarneming en de afgelegde verklaringen, dat betrokkene als gevolg van zijn geestelijke en lichamelijke toestand duurzaam niet in staat is ten volle zijn vermogensrechtelijke en niet-vermogensrechtelijke belangen zelf behoorlijk waar te nemen.
Het verzoek zal daarom worden toegewezen waarbij verzoeker zal worden benoemd, met dien verstande dat benoeming van een onafhankelijke professionele bewindvoerder en mentor kan worden gevraagd wanneer er problemen in de familie ontstaan.
beslissing
De kantonrechter:
- stelt de goederen, die toebehoren of zullen toebehoren aan [naam], voornoemd, onder bewind;
- stelt tevens ten behoeve van hem een mentorschap in;
- benoemt tot bewindvoerder en mentor [verzoeker], voornoemd, geboren te Haarlem op 1 september 1982.
Deze beschikking is gegeven door mr. T.S. Pieters, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op bovengenoemde datum in aanwezigheid van de griffier.
De griffier, De kantonrechter,
Tegen deze beslissing kan -uitsluitend door tussenkomst van een advocaat- hoger beroep worden ingesteld bij het Gerechtshof te Amsterdam
a. door de verzoeker en degenen aan wie de griffier een afschrift van deze beschikking heeft verstrekt of verzonden: binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;
b. door andere belanghebbenden: binnen drie maanden na betekening daarvan of nadat deze beschikking hun op andere wijze bekend is geworden.