ECLI:NL:RBHAA:2011:BR1331

Rechtbank Haarlem

Datum uitspraak
11 mei 2011
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
505256 BZ VERZ 11-1685
Instantie
Rechtbank Haarlem
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
  • E.P. Stolp
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Toestemming voor uiterste wilsbeschikking door onder curatele gestelde persoon

In deze zaak heeft de kantonrechter van de Rechtbank Haarlem op 11 mei 2011 uitspraak gedaan in een verzoek van een onder curatele gestelde persoon, aangeduid als [A.]. Deze persoon was op 6 juli 1979 onder curatele gesteld wegens een geestelijke stoornis, met benoeming van [X.] als curator. Later werd [Y.] benoemd als opvolgend curator na het ontslag van [X.]. Op 21 februari 2011 heeft [A.] een verzoek ingediend, waarin zij haar wens kenbaar maakte om haar spaargeld na haar overlijden na te laten aan haar curator, [Y.]. Dit verzoek werd gedaan omdat [A.] van mening was dat [Y.] meer voor haar deed dan een goede curator betaamt.

De kantonrechter heeft het verzoek op 27 april 2011 behandeld. Tijdens de zitting is [A.] gehoord en is vastgesteld dat haar geestelijke stoornis haar niet belette om de gevolgen van haar wens te overzien. De kantonrechter heeft artikel 4:55 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek (BW) ingeroepen, dat de mogelijkheid biedt om toestemming te geven voor het maken van een uiterste wilsbeschikking. De kantonrechter heeft vervolgens toestemming verleend aan [A.] om, door tussenkomst van een notaris, een uiterste wilsbeschikking te maken waarin zij haar spaargeld nalaat aan haar curator.

De beschikking houdt ook in dat [A.] een concept van de uiterste wilsbeschikking voorafgaand aan de ondertekening aan de kantonrechter moet voorleggen, zodat deze kan beslissen over het verlenen van definitieve toestemming. De beschikking is ondertekend door mr. E.P. Stolp en openbaar uitgesproken op de datum van uitspraak. Tegen deze beslissing kan binnen drie maanden hoger beroep worden ingesteld bij het Gerechtshof te Amsterdam, waarbij een advocaat noodzakelijk is.

Uitspraak

RECHTBANK HAARLEM
Sector kanton
Locatie Haarlem
Zaaknummer: 505256 BZ VERZ 11-1685
datum uitspraak: 11 mei 2011
BESCHIKKING VAN DE KANTONRECHTER
Naar aanleiding van het verzoek van:
[A.]
wonende te [adres]
geboren te [geboorteplaats en geboortedatum]
hierna te noemen: betrokkene.
De procedure
Betrokkene is bij beschikking d.d. 6 juli 1979 van de Rechtbank te Haarlem onder curatele gesteld wegens een geestelijke stoornis, met benoeming van [X.] tot curator. Laatstgenoemde is bij beschikking d.d. 11 november van de Arrondissements- rechtbank te Haarlem ontslagen, met benoeming van [Y.], voornoemd, tot opvolgend curator.
Op 21 februari 2011 is een verzoek met bijlage ontvangen. In de handgeschreven bijlage geeft betrokkene aan dat zij haar spaargeld, na haar overlijden, wil nalaten aan haar curator, nu deze laatste –naar de mening van betrokkene- meer voor haar doet dan een goed curator betaamt. Nu betrokkene ten gevolge van haar ondercuratelestelling handelingsonbekwaam is, wordt de kantonrechter verzocht om een beslissing te nemen, op grond waarvan de wens van betrokkene op een juridisch juiste wijze kan worden gehonoreerd.
Het verzoek is ter zitting van 27 april 2011 behandeld.
Verschenen zijn:
- betrokkene;
- curator.
De griffier heeft van het verhandelde ter zitting aantekeningen gemaakt.
De beoordeling
Artikel 4:55 lid 2 BW biedt de kantonrechter de mogelijkheid om betrokkene toestemming te geven om een uiterste wilsbeschikking te maken, waarin zij haar bovenomschreven wens met betrekking tot haar spaargelden en ten gunste van haar curator, neer kan leggen. De kantonrechter heeft betrokkene ter zitting gehoord en daarbij geconstateerd dat haar geestelijke stoornis haar niet verhindert om de gevolgen van het testeren in de hierboven weergegeven zin, voldoende te overzien.
Beslissing
De kantonrechter:
- geeft [A.], voornoemd, op grond van artikel 4:55 lid 2 toestemming om -door tussenkomst van een notaris- een uiterste wilsbeschikking te maken, waarin zij bepaalt dat zij haar spaargeld, na haar overlijden, nalaat aan haar curator [Y.], voornoemd;
- bepaalt dat betrokkene een concept van die -door een notaris opgemaakte- uiterste wilsbeschikking, voorafgaand aan de ondertekening, aan de kantonrechter dient te sturen, teneinde deze in staat te stellen een beslissing te nemen over het al dan niet verlenen van een definitieve toestemming.
Deze beschikking is gegeven en ondertekend door mr. E.P. Stolp, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op bovengenoemde datum in tegenwoordigheid van de griffier.
U kunt binnen drie maanden na de hiervoor vermelde uitspraakdatum tegen deze beslissing in hoger beroep gaan bij het Gerechtshof te Amsterdam. Het beroep moet namens u worden ingesteld door een advocaat.