ECLI:NL:RBHAA:2012:BV9341
Rechtbank Haarlem
- Eerste aanleg - meervoudig
- M.P.J. Ruijpers
- W.A.F. Jansen
- Th.M. van Wassenaer-Westgeest
- Rechtspraak.nl
Uitlevering van een Indiase verdachte aan de Verenigde Staten van Amerika met betrekking tot bankfraude en valsheid in geschrifte
In deze zaak heeft de Rechtbank Haarlem op 23 februari 2012 uitspraak gedaan over een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten van Amerika voor een Indiase verdachte, die wordt beschuldigd van meerdere strafbare feiten, waaronder bankfraude en valsheid in geschrifte. De rechtbank heeft vastgesteld dat de relevante stukken die door de verzoekende staat zijn overgelegd voldoen aan de eisen van het Uitleveringsverdrag tussen Nederland en de VS. De feiten waarvoor uitlevering wordt gevraagd, zijn strafbaar in zowel de VS als Nederland, en er kan een vrijheidsstraf van een jaar of langer worden opgelegd.
De rechtbank heeft echter geoordeeld dat de feiten waarvoor uitlevering wordt verzocht, zijn verjaard volgens Nederlands recht. De verdediging heeft aangevoerd dat er geen stuiting van de verjaring heeft plaatsgevonden, en de rechtbank heeft dit standpunt onderschreven. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verjaringstermijnen voor de ten laste gelegde feiten zijn verstreken, en dat de uitlevering derhalve niet toelaatbaar is. Dit oordeel is gebaseerd op de relevante wetgeving en eerdere jurisprudentie, waaronder het lex mitior beginsel, dat bepaalt dat wijzigingen in de wetgeving niet met terugwerkende kracht kunnen worden toegepast op feiten die voor de wijziging zijn gepleegd.
De rechtbank heeft uiteindelijk besloten om de uitlevering aan de Verenigde Staten van Amerika niet toelaatbaar te verklaren en heeft het bevel tot gevangenhouding van de verdachte opgeheven, met de opdracht tot onmiddellijke invrijheidsstelling. Deze uitspraak is gedaan door een meervoudige kamer van de rechtbank, waarbij de voorzitter en de andere rechters de beslissing hebben ondertekend, met uitzondering van de rechters die buiten staat waren om de uitspraak mede te ondertekenen.