i. De Ondernemingsraad heeft positief geadviseerd ten aanzien van het onder g. bedoelde besluit van De Schalm met de volgende kanttekeningen bij het advies:
“Samenvattend. Als advies willen wij meegeven het volgende:
• Met spoed verhelderen, specificeren hoe de organisatorische invulling eruit zal gaan zien.
• Voorstel uitwerken hoe de synergie te vergroten tussen overgebleven werknemers na reorganisatie.
• 3e winkel. Onderzoeken wanneer het beste moment is om deze te gaan open. Hierbij afwegend de reorganisatieperiode en extra werkdruk die zal ontstaan versus de financiële voordelen. Ook raad de OR aan nogmaals de kostenkant van de 3e winkel te bestuderen. Deze lijkt ons inziens nog steeds te laag ingeschat.
• De OR vraagt om een extra inspanning voor de verkoop van huizen in bezit van SAW de Schalm of in ieder geval een onderzoek naar de financiële gevolgen die dit zou kunnen gaan opleveren.
Als advies op het voorgesteld Sociaal plan geeft de OR als aanvulling mee:
• Onderzoeken naar mogelijkheden terugkeergarantie.
• Inspanningsverplichting ontslagen werknemers onder te brengen bij gemeente of andere aan SAW de Schalm gerelateerde instanties.
• Trachten de gemeente Haarlem bewust te maken van de morele plicht die zij heeft t.a.v. de ontslagen werknemers.
Het uiteindelijke advies n.a.v. uw aanvraag leidt, hoewel in contradictie met voorgaande op en aanmerkingen: positief.”
j. Het Sociaal Plan juli-december 2012 dat door De Schalm is opgesteld vermeldt onder meer het volgende:
“(…)
Er is gekozen voor het aanvragen van ontslag van medewerkers in de volgende functiegroepen:
• Sorteerders (7 medewerkers, 5,6 fte)
• Winkelmedewerkers (6 medewerkers, 4,1 fte)
• Chauffeurs (3 medewerkers, 2,8 fte)
• Trajectbegeleiders (2 medewerkers, 1,7 fte, waarvan 0,85 voor ontslag herplaatst)
De functies van sorteerder, winkelmedewerker en chauffeur zijn goed in te vullen met goedkoper SW personeel. De SW medewerkers zouden vanuit diverse SW bedrijven gedetacheerd worden bij De Schalm. Dit betekent beduidend lagere vaste salariskosten en een veel flexibeler personeelsbestand met minder werkgeversrisico’s.
(…)
Omdat het alle medewerkers in genoemde functiegroepen betreft en dus in totaliteit zullen verdwijnen is er geen noodzaak/verplichting tot afspiegeling binnen de functiecategorieën.
(…)
Er zal direct na de aankondiging van een ontslag ondersteuning worden geboden bij het opstellen van CV’s, sollicitatiebrieven, het voeren van sollicitatiegesprekken en het zoeken via internet naar vacatures.
(…)
De medewerker krijgt tijd ter beschikking om een nieuwe baan te verwerven. Sollicitatiegesprekken mogen onder werktijd worden gedaan met behoud van salaris en vergoeding van reiskosten (…).
(...)
De Schalm stelt een totaal budget van € 8.500 beschikbaar voor onderdelen van een Outplacementtraject (…) Degenen die voorontslag in aanmerking komen kunnen hierop naar evenredigheid een beroep doen.
De werknemer krijgt na de aanzegging van zijn ontslag (…) de (sollicitatie-)tijd om met doorbetaling van zijn salaris onder begeleiding (…) te zoeken naar een nieuwe baan, voordat langs andere wegen beëindiging van het dienstverband zal worden bewerkstelligd. Een en ander houdt in dat – afhankelijk van de individuele opzegtermijn – de maanden augustus, september, en in voorkomend geval oktober 2012, als dergelijke periode zullen gelden. Echter, zodra blijkt dat de werknemer niet kiest voor onderstaand alternatief binnen de hem daarvoor gegunde redelijke beslissingstermijn, zal de kantonrechter om ontbinding worden verzocht.
(…)
Gezien de benarde financiële positie en de slechte vooruitzichten, heeft De Schalm slechts beperkte financiële ruimte. Werknemers krijgen in plaats van het aanbod van de doorbetaalde opzegtermijn, de keuze voor een ontslagvergoeding van een bruto maandsalaris incl. vakantiebijslag per maand dat zij vóór einde opzegtermijn een vaststellings-/beëindigingsovereenkomst tekenen en eerder uit dienst treden. Ter stimulering van deze vrijwillige regeling is De Schalm in toepasselijk geval bereid na einddatum dienstverband een extra maand vergoeding uit te betalen.
(…)”
k. Bij brief van 2 augustus 2012 heeft De Schalm het volgende aan [X.] geschreven:
“(…)
Omdat De Schalm echter aanloopt tegen een ‘deadline’ van 1 december 2012, als datum waarop het water in financieel opzicht tot aan (of over) de lippen zal zijn gestegen, moet zij op dit moment snel schakelen. Dat betekent dat wij diegenen die thans voor ontslag in aanmerking komen, gedurende beperkte tijd – terwijl in verband met de tijdsdruk ook al wel een ontbindingsverzoek zal worden ingediend – een minnelijke regeling aanbieden ter beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden. Als tijdig een overeenkomst wordt gesloten zal De Schalm de ontslagaanvraag bij de kantonrechter intrekken.
Bij de regeling is voor u uitgangspunt dat
- per 1 december 2012 sprake zal zijn van einde dienstverband, en dat aansluitend een extra maand salaris en een sociale zekerheidsuitkering wordt verstrekt (mits u aan alle administratieve vereisten voldoet);
- degenen die positief ingaan op dit voorstel korte tijd na ondertekening van een beëindigingsovereenkomst in overleg worden vrijgesteld van werk onder doorbetaling van loon, terwijl bovendien
- na einde dienstverband een normale eindafrekening wordt uitbetaald ter zake van pro rata vakantiebijslag. De vakantiedagen die u nog heeft wordt u geacht merendeels op te nemen in de laatste twee maanden, terwijl een eventueel saldo bij de eindafrekening zal worden uitbetaald.
(…)”