De feiten
a. Cementbouw exploiteert een onderneming voor vervaardiging, winning en transport van bouwmaterialen, bouwstoffen, grondstoffen en afbouwmaterialen.
b. [eisers] waren alle in week 53 van 2009 in dienst van Cementbouw.
c. Op de arbeidsovereenkomsten was toen van toepassing de CAO Mortel- en Morteltransportondernemingen. d. Op grond van artikel 1 sub k van de CAO is de gangbare betaalperiode een maand of vier weken. Voorts is in de CAO een garantieloon opgenomen, zijnde het loon dat een werknemer die in een bepaalde functiegroep valt, tenminste dient te ontvangen.
e. In bijlage 1 bij de CAO (de lonen) is het garantieloon opgenomen. Het vier-wekenloon is omgerekend (maandloon vermenigvuldigd met 13 en gedeeld door 12) gelijk aan het maandloon.
f. In de individuele arbeidsovereenkomsten is ten aanzien van het loon opgenomen:
“Het met u overeengekomen salaris bedraagt, bruto (…) per 4 weken (…)” ([namen 3 werknemers])
“Onverminderd het elders in deze arbeidsovereenkomst bepaalde zal de werknemer een bruto periodesalaris van (…) bruto ontvangen. (…) Een kalenderjaar kent dertien periodes. (…)” ([namen 4 werknemers])
“Uw bruto periodesalaris per heden zal overeenkomstig FG4 (…) per periode gaan bedragen op basis van 144 uren. (…)” ([naam 1 werknemer]).
g. Bij brieven van 25 maart 2010 heeft FNV Bouw namens [eisers] aan Cementbouw verzocht het loon over week 53-2009 alsnog uit te betalen.
h. Bij brieven van 8 april 2010 heeft Cementbouw geweigerd aan voormeld verzoek te voldoen, omdat zij van mening was dat [eisers] al hadden ontvangen waarop zij recht hadden.
i. Bij brieven van 28 april 2010 heeft FNV Bouw namens [eisers] het eerdere verzoek herhaald, stellende: “(…) Uw werknemers en mijn cliënten ontvangen een
4 wekenloon. De laatste periode betreft een periode van 5 weken. Er is echter loon uitgekeerd over 4 weken. (…)”
j. Bij brieven van 10 mei 2010 heeft Cementbouw aan FNV Bouw geschreven: “(…) Inderdaad is een vierwekenloon afgesproken maar de hoogte van dat loon is gebaseerd op het in de CAO genoemde maandloon dat vervolgens met 12 is vermenigvuldigd en daarna door 13 is gedeeld. Als 13x een periode van vier weken is betaald, is daarmee dus hetzelfde betaald aan de medewerkers die een maandsalaris ontvangen. Voor een separate beloning van enige 53ste week is dan dus geen ruimte of noodzaak. (…)”