Actiecomité Ziek van Bayer"
Tevens zijn bij deze gelegenheid spandoeken gedragen met daarop de tekst: "Bayer speelt vals".
2.17. Blijkens berichten in de media is het actiecomité voornemens geweest een actie te starten, bestaande uit het langs een aantal snelwegen plaatsen van borden met plakkaten met daarop boven en onder de afbeelding van een dode koe in de wei de teksten: "Dood door Bayer" en "Het zal je kind maar wezen".
2.18. [Gedaagde 2] heeft een dergelijk bord onthuld tijdens een persbijeenkomst op zijn bedrijf in [woonplaats 2] en heeft het bord in afwachting van plaatsing langs de snelweg A12 tussen Veenendaal en Ede opgehangen op de deur van zijn ligboxenstal.
2.19. De bedoeling van de actie met de borden langs de snelwegen was om de druk op Bayer te vergroten. De zinsnede "Het zal je kind maar wezen" was daarbij gekozen om een verband te leggen met de eveneens door Bayer geproduceerde humane geneesmiddelen. [Gedaagde 1] heeft zich in dit verband jegens de pers als volgt uitgelaten:
"Nu gaat het om je koeien, maar je moet er niet aan denken dat falende controle bij Bayer tot gezondheidsproblemen bij kinderen had geleid" (Oogst Landbouw, 28 februari 2000).
"Ik ben moeder van drie kinderen. Als die ziek zijn, verwacht ik dat het medicijn dat ik ze geef veilig is. Als dat niet zo is, behoort de fabrikant van dat middel zijn verantwoordelijkheid te nemen in plaats van de toevlucht te nemen tot list en bedrog." (Telegraaf, 28 februari 2000).
2.20. [Gedaagde 3] heeft jegens de pers onder meer de uitlating gedaan "De beerput
van Bayer zál opengaan. Ze kunnen er nog zoveel juristen opzetten, maar die deksel gáát er af." (Agrarisch Dagblad, 23 februari 2000; Oogst Landbouw, 25 februari 2000).
2.21. Bij kort-geding-vonnis van 20 maart 2000 van de president van deze rechtbank zijn gedaagden op straffe van verbeurte van dwangsommen onder meer veroordeeld:
a. om zich - buiten de besmettingsgevallen veroorzaakt door vaccin uit batch WG 4622 - te onthouden van het doen van:
de publiekelijke mondelinge uitlating: "Dood door Bayer" al of niet vergezeld gaand van (een) afbeelding(en) die geëigend is/zijn om de eer en goede naam van een of meer eiseressen aan te tasten;
publiekelijke mondelinge uitlatingen dat een of meer eiseressen door het op de markt brengen van een besmet IBR-vaccin (aan melkveehouders) schade heeft/hebben veroorzaakt;
b. om zich te onthouden van het doen van een of meer van de navolgende publiekelijke mondelinge uitlatingen in verband met een of meer eiseressen:
"Het zal je kind maar wezen";
"De beerput bij Bayer (moet open)"; en
"Bayer speelt vals";
c. om zich te onthouden van het doen van publiekelijke mondelinge uitlatingen die tot uitdrukking brengen dat een of meer eiseressen (opzettelijk) onwaarachtigheden en/of leugens naar voren brengt/brengen, onbetrouwbaar en/of a-sociaal is/zijn, de waarheid toedekt/toedekken of anderszins haar toevlucht neemt/nemen tot leugen, list en/of bedrog.
Voort is het gedaagden verboden om publiekelijk, het op de volgtijdelijkheid van IBR-vaccinatie en ziekteverschijnselen berustende vermoeden van een causaal verband tussen enting met het in lichte mate met het BVD-virus van het type 1 besmette vaccin en de bij runderen vastgestelde ziekteverschijnselen, als (wetenschappelijk en objectief vastgesteld) feit te presenteren en zijn gedaagden veroordeeld om zich te onthouden van het uitdelen van pamfletten of geschriften en van het voor het publiek waarneembaar plaatsen of geplaatst houden van spandoeken en borden met plakkaten, voor zover houdende een of meer van de in het kort-gedingvonnis verboden uitlatingen;
2.22. Het kort-geding-vonnis van 20 maart 2000 is nog in dezelfde maand aan de gedaagden betekend. Dit kort-geding-vonnis, waartegen door geen der partijen hoger beroep is ingesteld, heeft zijn gelding nog niet verloren, omdat de in rechtsoverweging 2.14 van dat vonnis bedoelde experts nog niet nader hebben gerapporteerd.
2.23. Sinds de uitspraak op 20 maart 2000 in het vorige tussen partijen gevoerde kort geding, zijn nieuwe onderzoeken naar een eventueel oorzakelijk verband tussen de inenting tegen IBR en in de Nederlandse veestapel opgetreden ziekteverschijnselen uitgevoerd en zijn nieuwe onderzoeksresultaten bekend geworden, waaraan in de media aandacht is besteed:
2.23.1. Bayer heeft op 29 maart 2000 het resultaat van het door haar uitgevoerd onderzoek (proef Heh-058) bekend gemaakt. Dit onderzoek had betrekking op zeven drachtige koeien die tweemaal binnen de periode waarin de kalverfoetus zijn afweersysteem vormt, met een normale dosis van in lichte mate BVD van het type 1 houdend IBR-marker vivum vaccin werden gevaccineerd en vervolgens met een vijftigvoudige overdosis. De onderzoeksresultaten geven geen aanknopingspunt voor het aannemen van enig causaal verband tussen de entstof en de in Nederland gerapporteerde ziekteverschijnselen.
2.23.2. In opdracht van Bayer heeft Logtenberg Advies B.V. te Dalfsen een inventarisatie-onderzoek gedaan naar gezondheidsstoornissen op melkveebedrijven waar niet tegen IBR was gevaccineerd. Bayer heeft de resultaten van dit onderzoek in juli 2000 gepubliceerd: alle ziekteverschijnselen die door sommigen aan toediening van het in lichte mate het milde BVD-1 virus bevattend IBR-marker vivum vaccin worden toegeschreven, blijken ook en soms in versterkte mate voor te komen op bedrijven waar geen vaccinatie met IBR-marker vivum had plaatsgevonden.
2.23.3. Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft naar aanleiding van de resultaten van een door ID-Lelystad verrichte oculatieproef en twee kengetallenonderzoeken in de media gemeld (Agrarisch Dagblad van 10 mei 2000) dat tot nu toe geen duidelijk verschil is gebleken in de gezondheid van dieren die wél en die niét gevaccineerd waren met het IBR-marker vaccin.
2.24. Uit geen van deze onderzoeken en evenmin uit andere uitgevoerde onderzoeken is van een oorzakelijk verband tussen enting met het in lichte mate met het BVD-virus van het type 1 besmette vaccin en de bij runderen vastgestelde ziekteverschijnselen gebleken.
2.25. Op 28 april 2000 hebben [gedaagde 1] en [gedaagde 2] de aandeelhoudersvergadering van Bayer toegesproken. Zij hebben daarbij onder meer gezegd:
[gedaagde 2]: “Blutproben haben voriges Jahr gezeigt, dass meine Rinder während der IBR-Impfungen eine BVD-Infektion bekommen haben. BVD is die Abkürzung für ‘Bovine Virusdiarrhoe’. Alle Krankheiten und Krankheitserscheinungen, die ich genannt habe, haben mit BVD zu tun.”
[gedaagde 1]: “Wir sind davon überzeugt, dass es einen Zusammenhang zwischen den Impfungen und den Krankheitserscheinungen gibt. Es laufen noch Untersuchungen, die diesen Zusammenhang weiter klären sollen.”
2.26. Op 8 september 2000 hebben gedaagden in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag een nieuwe actie gelanceerd. Bij deze actie maken zij gebruik van stickers. De stickers zijn er in twee formaten: 12,5 x 17,5 centimeter en 100 x 70 centimeter. Op sommige stickers is een afbeelding van een rennende met verschrikte ogen achterom kijkende koe te zien met daaronder de tekst: “HELLUP …BAYER” met dien verstande, dat de A in Bayer is vervangen door een doodshoofd met daaronder gekruiste beenderen. Op andere stickers is een afbeelding van een lachende koe te zien met daaronder de tekst: “BAYER HELPT??” De achterkant van de kleine stickers bevat de tekst:
“Geachte Lezer,
Deze stickers worden u aangeboden door het Actiecomité “Ziek van Bayer”. Het Actiecomité “Ziek van Bayer” bestaat uit veehouders die door het chemiebedrijf Bayer gedupeerd zijn. Bayer is onder andere producent van een vaccin tegen koeiengriep. Toen veehouders met dit vaccin in 1999 de koeien behandelden, werden veel van deze koeien ziek. Een groot aantal koeien is snel daarna gestorven.
Het bleek al snel dat het vaccin tegen de koeiengriep besmet was met een agressief virus, het zogenaamde BVD-virus. Bayer heeft erkend dat de door hun geleverde entstof besmet was met dit agressieve en voor koeien dodelijke virus. Het gaat hier om ruim een miljoen entingen. Het bedrijf Bayer wil echter de gevolgen van hun foute handelen niet aanvaarden. Door het leveren van besmet vaccin heeft Bayer veel dierenleed veroorzaakt. Daarnaast hebben veehouders wanhopig en machteloos moeten toezien hoe veel van hun koeien ziek werden. Tenslotte is er door toedoen van Bayer aan veel veehouders economische schade toegebracht door productieverlies en hoge kosten om de veestapel weer gezond te maken.
Veehouders willen schadevergoeding van Bayer. Bayer weigert echter te betalen. Zolang Bayer weigert de consequenties van hun fouten te aanvaarden en een schadevergoeding aan de gedupeerde veehouders te betalen, zolang zal het Actiecomité “Ziek van Bayer” doorgaan met acties.
Bayer Helpt? Nou nee, ga daar maar niet van uit.
Hellup… Bayer Je kunt maar beter maken dat je weg komt zodra je Bayer ziet. Koeien zijn door schade wijs geworden.
U kunt de acties van het Actiecomité “Ziek van Bayer” financieel ondersteunen door uw bijdrage te storten op rekeningnummer 387072779 ten name van Actiecomité Ziek van Bayer te Ede.
Door deze stickers op goed zichtbare plaatsen te plakken, laat u zien dat u ook vindt dat een groot chemiebedrijf als Bayer haar fouten moet erkennen en schadevergoeding moet betalen aan gedupeerde veehouders.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking.
Namens het Actiecomité “Ziek van Bayer”