1. In dit kort geding gelden onder meer de navolgende feiten als vaststaand.
1.1. Groningse Stadsbrouwerij heeft omstreeks december 2004 het reclamebureau Retail & More te Zwolle opdracht verstrekt voor het ontwikkelen van etiketten en promotiemateriaal voor een nieuw themabier, geheten 'Kloosterbier'. Hiertoe heeft Groningse Stadsbrouwerij op 16 december 2004 aan Retail & More een briefing gemaild, welke -voor zover ten deze van belang- als volgt luidt:
'De Groningse Stadsbrouwerij heeft al de streekbieren Grunn en Hunebed en heeft onlangs het eerste themabier ABnormaal, bekend van een tv programma, gepresenteerd. (…) 'Kloosterbier' wordt het 2e themabier en daarmee wordt de product-portfolio afgerond. (…) Het gaat om Klooster Ter Apel anno 1465 als merknaam. Met dit klooster wordt een licentie overeenkomst afgesloten. De officiële naam is: 'Domus Novae Lucis' oftewel 'Huis van het Nieuwe Licht'. Het klooster is benoemd tot de TOP 100 Monumenten in Nederland. Het kloosterbier dient ondanks de naam niet een streekproduct doch een THEMA BIER te worden. (…) Het logo is het Maltezer kruis. Het betreft dan ook het enige klooster dat fysiek nog bestaat uit de Middeleeuwen. Dit logo dient op het glaswerk te komen en is het beeldmerk van het nieuwe bier.
(…)
Er komen 3 biersoorten t.w.
Augustinus een tripel van 9%
Rochus/Johannes een blondbier van 6%
Theodorus/Innocentius een weissbier van 5%
De bieren worden verpakt in een 33 cl. buikfles a la Duvel en hebben een voor- en achteretiket. Het gaat om een etikettenlijn voor de 3 bieren., een universeel voetglas, een 3x een productposter voor de promotie en een geschenkverpakking met 6 bulkflessen 30 cl en een glas
(…)
vooretiket: logo, merknaam, soortnaam, alc% inhoudsmaat.
achteretiket: logo en verhaaltje
Indicatie: religieuze mystiek, uitstraling a la Westmalle.'
1.2. Weda exploiteert een ontwerpbureau. Omstreeks december 2004 heeft Groningse Stadsbrouwerij per post een folder van Weda ontvangen, waarin Weda bij wijze van proef haar diensten aanbiedt. Uiteindelijk heeft Groningse Stadsbrouwerij een zogeheten 'pitch' georganiseerd, waarbij een drietal bedrijven -waaronder Weda en Retail & More- zijn uitgenodigd om middels het indienen van ontwerpen mee te dingen naar de definitieve opdracht. Met alle drie kandidaten is de afspraak gemaakt dat de werkzaamheden op 'no cure no pay' basis zouden worden verricht.
1.3. Weda heeft de door haar vervaardigde ontwerpen op 2 februari 2005 gepresenteerd. Weda heeft etiketten ontwikkeld voor de bieren Augustinus (tripelbier), Odilia (blondbier) en Theodorus (witbier). Deze etiketten hebben aan de voorzijde een gekleurde achtergrond (roodbruin voor Augustinus, geelbruin voor Odilia en blauw voor Theodorus) en voorts bevatten zij een lichtgeel rechthoekig vlak. Deze beide vormen worden onderbroken door een cirkelvorm. In de cirkel staat een Maltezer Kruis afgebeeld, terwijl in de cirkel voorts de teksten 'Klooster Ter Apel' en 'Domus Novae Lucis Anno 1465' staan. Daarnaast vermeldt het vooretiket het alcoholpercentage van het bier, de naam van het bier in gotische letters, de aanduiding van het soort bier, alsmede het aantal cl. De achteretiketten, die in dezelfde kleurstelling zijn uitgevoerd als de vooretiketten, bevatten een aan het Klooster Ter Apel gerelateerde afbeelding, het logo van Klooster Ter Apel, de naam van het bier in gotische letters -met daarbij het waarschijnlijke geboorte- en sterfjaar van de 'naamgevers' van het bier, alsmede een Latijnse tekst.
1.4. Retail & More heeft haar ontwerpen omstreeks 9 februari 2005 gepresenteerd. Het betreft hier twee ontwerpen. De door haar ontworpen etiketten zien op de bieren Augustinus (tripelbier), Odillia (blondbier) en Theodorus (witbier). De ene serie etiketten is wat de voorzijde betreft uitgevoerd met een geel bovenvlak en een wit ondervlak. De andere serie is uitgevoerd met een geheel witte achtergrond. In het onderste deel van de etiketten staan in gotische letters de biernamen in de kleuren geel (Augustinus), rood (Odillia) en blauw (Theodorus). Voorts staan in het onderste deel van de etiketten het type bier en het alcoholpercentage vermeld. In het bovenste deel van de etiketten staat in het midden een Maltezer kruis afgebeeld, met daaronder de tekst anno 1465. Daarnaast staan om het Maltezer Kruis heen - in de vorm van twee halve cirkels- in gotische letters de teksten 'Klooster Ter Apel' en 'Domus Novae Lucis'. De achteretiketten zijn ook uitgevoerd met een geel bovenvlak en een wit ondervlak of met een geheel witte achtergrond. De bovenste gedeelten van de achteretiketten zijn gelijk aan het bovenste deel van de vooretiketten, terwijl de achteretiketten voorts de naam van het bier in de kleuren geel (Augustinus), rood (Odillia) en blauw (Theodorus) in gotische letters vermelden. In het onderste deel van de achteretiketten staan nog een Nederlandse tekst over het bier in kwestie, het alcoholpercentage, het aantal cl en het logo van Klooster Ter Apel.
1.5. Groningse Stadsbrouwerij heeft er uiteindelijk voor gekozen om de opdracht aan Retail & More te verstrekken. Retail & More heeft omstreeks juni 2005 haar definitieve ontwerpen gepresenteerd. De etiketten voor de voorzijde zijn in drie kleuren uitgevoerd: geel (Augustinus), rood (Odilia) en blauw (Theodorus). Deze etiketten hebben een gekleurde achtergrond, en een wit rechthoekig vlak. Hierin bevindt zich een cirkelvorm van twee cirkels. In de buitenste cirkel staat bovenin de tekst 'Kruisheren' en onderin de tekst 'Domus Novae Lucis A.D. 1465'. In de binnenste cirkel staat een Maltezer kruis afgebeeld, met daaronder de tekst 'Klooster Ter Apel'. Daarnaast vermeldt het vooretiket in gotische letters de naam van het bier in de kleuren geel (Augustinus), rood (Odilia) en blauw (Theodorus), de aanduiding van het soort bier, de categorie waar het bier in valt, het alcoholpercentage, alsmede het aantal cl. De achteretiketten kennen eveneens een gekleurde achtergrond en een wit vlak. Op de gekleurde achtergrond staan het alcoholpercentage en het logo van Klooster Ter Apel. Op het witte vlak staat in gotische letters de naam van het bier in de kleuren geel (Augustinus), rood (Odilia) en blauw (Theodorus), met daarbij de waarschijnlijke geboorte- en sterfdata van de 'naamgevers' van het bier in kwestie. Voorts vermeldt het witte vlak een tekst in het Nederlands en staat dezelfde cirkelvorm als op het vooretiket afgebeeld, met dezelfde teksten en het Maltezer kruis.
1.6. Groningse Stadsbrouwerij heeft vervolgens de bieren Augustinus, Odilia en Theodorus in productie genomen. De bijbehorende bierflesjes zijn voorzien van etiketten, gelijk aan het definitieve ontwerp van Retail & More, en worden thans verkocht via de Mitra slijterijen.
1.7. Weda heeft Groningse Stadsbrouwerij bij brief van 12 december 2005 onder meer het volgende medegedeeld:
'Veel kwalijker is het, dat het door jullie uitgevoerde ontwerp een regelrechte kopie is van hetgeen ons bureau jullie heeft voorgesteld. Dit zonder enig medeweten van onze zijde. Het mag duidelijk zijn dat de Groningse Stadsbrouwerij op zeer opzichtige wijze inbreuk heeft gemaakt op onze auteursrechten. (…) Aangezien ik uit de uitgevoerde ontwerpen mag concluderen dat onze voorstellen een 'cure' hebben opgeleverd, lijkt het mij niet meer dan logisch dat onze verrichte werkzaamheden conform afspraak en begroting gehonoreerd zullen worden; derhalve tref je bijgaand onze factuur aan voor de verrichte werkzaamheden. Gezien de inbreuk die is gemaakt op onze ontwerpen en het feit dat jullie een vertaling van het ontwerp inzetten op andersoortige producties, is tevens een vergoeding voor overdracht van de auteursrechten in deze factuur opgenomen.'
1.8. Groningse Stadbrouwerij heeft de factuur van Weda -ten bedrage van € 14.779,80- onbetaald gelaten.