De zorgregeling
Hoewel de echtscheiding tussen partijen en de verslechterde relatie tussen hen beiden ongetwijfeld van invloed is geweest op de gemoedstoestand van de vader ten tijde van zijn suïcidepoging, waren het met name (zakelijke) financiële problemen in combinatie met de psychotische problematiek waarmee de vader destijds te kampen had, die uiteindelijk tot het besluit zullen hebben geleid om zichzelf van het leven te beroven.
Dat de vader als gevolg hiervan blijvend hersenletsel heeft opgelopen en verblijft in
verzorgingstehuis [kliniek] te [plaats kliniek] is correct. Ook erkent de moeder dat de zus en vader van de vader als bewindvoerders zijn aangesteld.
Het is onjuist dat de moeder telkens weigert haar medewerking te verlenen aan de via de
bewindvoerders ondernomen pogingen om de zaak in der minne te regelen. De moeder staat van meet af aan open voor een contactregeling met de vader, zij het dat hieraan bepaalde
voorwaarden moeten worden verbonden. Zo zal de moeder niet kunnen toestaan dat de kinderen (zeker in het begin) naar hun vader gaan zonder haar aanwezigheid. Het zijn momenteel echter de kinderen zelf die contact pertinent weigeren, waardoor dit nog niet heeft plaatsgevonden.
De moeder gelooft overigens — net als de vader — niet dat herstel van het contact met de kinderen onmogelijk zou zijn. Zij zijn er echter op dit moment nog niet aan toe. De verzoeken van de vader zorgen voor veel onrust in het gezin van de moeder.
De moeder betwist dat zij heeft verzuimd de vader op de hoogte te stellen van het wel en wee van de kinderen. Zij heeft bij herhaling jaarlijks kaarten (met daarin geschreven hoe het op school gaat en hoe hun sociaal leven verloopt), foto’s, communie foto’s, pasfoto’s en op school gemaakte Vaderdag cadeaus naar de vader gestuurd.
De vader is helaas jarenlang niet betrokken geweest bij de opvoeding van de kinderen. De moeder is na de echtscheiding en na de suïcidepoging van de vader achter gebleven met een zeer emotionele gezinssituatie, alsmede met grote schulden die naar aanleiding van de
echtscheiding/suïcidepoging op haar schouders kwamen te rusten. Deze schulden waren
dermate hoog, dat zij zich uiteindelijk genoodzaakt zag de Wettelijke Schuldsanering aan te
vragen. De moeder tracht thans haar leven zo goed mogelijk op te pakken.
In 2015 is de moeder verhuisd naar Stevensweert en is daar met haar nieuwe partner, inmiddels haar echtgenoot, gaan samenwonen. Zij heeft dit gedaan uit liefde voor haar nieuwe partner en ook om voor de kinderen een stabiele leefomgeving te creëren, zeker in de periode dat ze allebei aan het puberen zijn. De kinderen doen het inmiddels zeer goed op school, hebben veel sociale contacten en beoefenen sport en hobby’s waar ze veel plezier aan beleven. Zij hebben bovendien een halfzusje gekregen van nu enkele maanden oud.
De moeder kan niet instemmen met het vastleggen van een contactregeling in welke vorm dan ook. Dit gelet op de omstandigheid dat de kinderen dit absoluut niet willen. Ook een contactregeling met frequente, korte bezoeken, zou voor de kinderen zeer belastend en moeilijk zijn. De moeder sluit niet uit dat de kinderen op termijn, als ze wat ouder zijn, wel weer contact wensen met hun vader. De moeder laat haar kinderen daarin geheel vrij.
De kinderen kennen hun beide ouders en zijn volledig op de hoogte van de situatie van hun vader. Dat de moeder ervoor moet zorgen dit recht van de kinderen te waarborgen, zo nodig met behulp van derden, is vanzelfsprekend, echter ook in dat geval moet het belang van de kinderen voorop staan.