Uitspraak
RECHTBANK LIMBURG
VERENIGING VAN EIGENAREN HEER-DORP-DOMEIN,
1.De procedure
- de rolbeslissing van 13 september 2017 waarin een comparitie van partijen is gelast
- de conclusie van antwoord in reconventie
- het proces-verbaal van comparitie van 30 november 2017.
2.De feiten
Parkeerfaciliteiten
een perceel TERREIN, waarop koper voornemens is parkeerfaciliteiten aan te brengen, gelegen te Maastricht in het plan “Heer-kern”, ter plaatse genaamd: DORPSTRAAT nog ongenummerd;
A.BEDINGEN, opgelegd door de gemeente Maastricht:
SLOTBEPALINGEN”
In de notariële akte van transport zal een nadere regeling getroffen worden t.a.v. de parkeermogelijkheden bij het bij deze gekochte”.
het beheer van de terreinen kadastraal bekend gemeente Heer Sectie [kadastersectie] , nummers [kadasternummer 3] , [kadasternummer 1] , [kadasternummer 2] en [kadasternummer 4] , eigendom van Verboex bv dat deze. in gebruik worden gegeven aan de Vereniging van Eigenaren “Heer - Dorp - Domein” ten behoeve van
het gratis gebruik van de parkeerplaatsen door de bewoners” met ingang van de laatstgenoemde datum wordt beëindigd (productie 7 bij dagvaarding). [eiser in conventie, verweerder in reconventie] heeft onder andere aangekondigd dat hij voornemens is om met ingang van die datum de toegangsweg tot het parkeerterrein met een elektronisch bedienbare poort af te sluiten voor autoverkeer en de VvE de gelegenheid geboden om een parkeerplaats te huren of kopen. Tevens heeft [eiser in conventie, verweerder in reconventie] meegedeeld dat hij zich vrij acht om parkeerplaatsen die niet door de VvE worden gekocht of gehuurd met ingang van 1 november 2017 aan derden te verkopen of verhuren.
3.Het geschil
in conventie
4.De beoordeling
in conventie en in reconventie
A. BEDINGEN, opgelegd door de gemeente Maastricht” en dat de oorspronkelijke koper Verboex B.V. die bedingen heeft aanvaard door de bekrachtiging ervan, door de ondertekening van de notariële akte van levering parkeerfaciliteiten van 6 maart 1989. In die akte is bovendien het voornemen van Verboex B.V. om de bedongen parkeerfaciliteiten op de percelen sectie [kadastersectie] nummers [kadasternummer 3] , [kadasternummer 1] en [kadasternummer 2] aan te brengen vermeld (akte van levering parkeerfaciliteiten, pagina één, laatste alinea, en pagina twee, eerste alinea).
Men kan ook ten behoeve van eenen derde iets bedingen, wanneer een beding, hetwelk men voor zich zelven maakt, zulk eene voorwaarde bevat.”
gemeentelijk terrein” ook het perceel [kadasternummer 2] is bedoeld. De rechtbank overweegt dienaangaande dat, blijkens de akte van levering parkeerfaciliteiten, Verboex B.V. in ieder geval had toegezegd dat zij die faciliteiten zou realiseren op de percelen [kadasternummer 3] , [kadasternummer 1] en [kadasternummer 2] . Verboex B.V. heeft bovendien, zoals hiervoor al is overwogen, de door de gemeente bedongen voorwaarde, inhoudende dat Verboex B.V. diende zorg te dragen voor een parkeervoorziening ten behoeve van (al) de appartementseigenaren, aanvaard. Ongeacht het feit dat de gemeente alleen de percelen [kadasternummer 3] en [kadasternummer 1] heeft verkocht, moet het er derhalve voor worden gehouden dat Verboex B.V. heeft aanvaard dat zij voldoende parkeerfaciliteiten diende te realiseren. Partijen zijn het erover eens dat die afspraak inhoudt dat er negentien parkeerplaatsen dienen te zijn. Overigens heeft ook de verkoper van perceel [kadasternummer 2] de akte van levering parkeerfaciliteiten en de daarin vermelde afspraken op 6 maart 1989 bekrachtigd, door de ondertekening van die notariële akte.
Die zoodanig een beding gemaakt heeft, kan hetzelve niet meer herroepen, indien die derde verklaard heeft daarvan te willen gebruik maken.”
904,00(2,0 punten × tarief € 452,00)