3.3Het oordeel van de rechtbank
Ten aanzien van de feiten 1 en 2
Bewijsmiddelen
Aantreffen drugslaboratorium te Grashoek
Op 14 januari 2017 werd door de politie het perceel [adres drugslab] te Grashoek betreden. Op het perceel liggen een vrijstaande woning, een schuur, een garage met twee kanteldeuren en een voormalige stal. De woning zelf was nagenoeg leeg. In de garage werd een laboratorium aangetroffen, ingericht voor de productie van synthetische drugs.
De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (hierna: LFO) heeft ter plaatse onderzoek verricht. Tijdens het onderzoek aan de garage werden onder meer cilinders waterstofgas, een RVS-drukreactievat met destillatie-opening en lege jerrycans met de voor verbalisanten ambtshalve bekende geur van PMK aangetroffen. Deze combinatie van apparatuur en chemicaliën wijst op de (zeer waarschijnlijke) productie van het verdovend middel MDMA, of analogen hiervan. Tevens roken verbalisanten in de garage een sterke geur, welke hen ambtshalve bekend is als zijnde de geur van BMK. Zij zagen enkele 220-liter klemdekselvaten in een opstelling zoals deze normaliter gebruikt wordt bij de omzetting van een pre-precursor in een precursor (in dit geval zeer waarschijnlijk BMK). Bij een ingesteld onderzoek met de warmtebeeldcamera bleken enkele van deze klemdekselvaten een temperatuur te hebben van circa 40 graden Celsius, hetgeen erop duidde dat relatief kort voor aanvang van het onderzoek er nog een chemisch proces in deze vaten heeft plaatsgehad, waarbij ten behoeve van dit proces (de inhoud van de) vaten verwarmd (is) zijn. Op de zijwand van de garage zagen verbalisanten een groepenkast, waarvan de toevoerleiding was doorgeknipt of doorgesneden. Ter hoogte van het doorgesneden deel kabel zagen zij bloedspatten op de muur. Deze bloedsporen zijn bemonsterd.
Aan de buitenzijde van de garage, aan de zijkant, zagen verbalisanten indruksporen in het gras. Gelet op deze sporen heeft er vanaf de zijgevel van de garage, door het gras, een leiding (water en/of elektra) naar de naastgelegen woning gelopen. In de stal troffen verbalisanten een afgeknipte / doorgesneden elektriciteitskabel aan en een waterleiding, die via een gat in de muur de stal zijn binnengekomen. Aan de andere zijde van de stal gingen deze leidingen weer via de muur naar buiten. De waterleiding zat aangesloten op een waterkraan op de schuur, de elektriciteitskabel ging achter de woning onder het terras door, waarbij hij naast de achterdeur de woning inging en in het washok bij de achterdeur binnenkwam. In de woning bleek de meterkast gemanipuleerd te zijn. In de meterkast bleek het mogelijk een elektriciteitskabel voor de meter aan te sluiten. Deze kabel liep via de bovenzijde van de meterkast, waar een contraststekker voor krachtstroom op de meterkast was aangesloten. Deze contrastekker was aan het oog onttrokken door een doos van een printer die hierover heen was geplaatst.
Door het LFO zijn de navolgende bemonsteringen genomen van de in de garage aangetroffen goederen en chemicaliën:
- AAIQ0599NL: bemonstering van witte emmer, 30 liter, gevuld met circa 3 liter
donkerbruine tot zwarte vloeistof met de geur van een amine; ph 12
- AAIQ0512NL: bemonstering crèmekleurig poeder uit kartonnen ton met daarin 7
verpakkingen (van normaliter 25 kg/stuk), met de geur van APAAN en/of APAA en restanten crèmekleurig poeder
- AAIQ0514NL: bemonstering van 2 kunststof potjes, waarvan 1 met restanten fijn
donkerbruin poeder en één voor circa 1/3 deel gevuld met donkerbruin, fijn poeder
- AAIQ0515NL: bemonstering van jerrycan 5 liter voorzien van een etiket met de
opdruk ‘methanol’, met hierin circa 1,5 liter heldere kleurloze vloeistof
- AAIQ0516NL: bemonstering van maatbeker van 5 liter, met hierin circa 600 ml van
een gelige vloeistof, ph 12
- AAIQ0591NL: bemonstering van de inhoud van een maatbeker, deel uitmakend van
4 maatbekers van 5 liter/stuk, waarvan 1 leeg (gebruikt), 1 gevuld met circa 2,4 liter olieachtige vloeistof en de andere twee gevuld met een enigszins troebele vloeistof met olieachtige drijflaag (betreft in totaal 8,1 liter vloeistof, waarvan 1,8 liter olieachtige drijflaag)
- AAIQ0521NL: bemonsteringen zure vloeistof, afkomstig uit 220 jerrycans à 20 liter/
AAIQ0522NL stuk, alle gevuld met een heldere zure vloeistof met drijflaagje/
- AAIQ0517NL: bemonstering van 20 jerrycans à 20 liter/stuk, alle vol, verzegeld en
gevuld met een heldere lijvige, zure vloeistof
- AAIQ0594NL: bemonsteringen van 6 klemdekselvaten à 220 liter/stuk, alle circa
AAIQ0595NL 2/3 deel gevuld met een bruine zure vloeistof; vier van deze vaten
hadden bij aanvang van het onderzoek een temperatuur van 40 graden Celsius
- AAIQ0519NL: bemonstering van 6 jerrycans à 20 liter/stuk, alle gevuld met een
bruine zure vloeistof;
- AAIQ0520NL: bemonstering van een gecombineerd RVS-drukreactievat met
destillatie-opening; aangesloten op cilinder waterstofgas; doorsnee
60 cm, hoogte 60 cm (totale inhoud circa 165 liter); bevat een restant zwarte, olie-achtige vloeistof
Door het Nederlands Forensisch Instituut heeft voornoemde bemonsteringen onderzocht en het navolgende gerapporteerd:
- AAIQ0599NL: bevat MDMA en methylamine in methanol
- AAIQ0512NL: bevat APAA
- AAIQ0514NL: bevat platina
- AAIQ0515NL: bevat methanol
- AAIQ0516NL: bevat lage concentraties PMK en BMK in water
- AAIQ0591NL: bevat BMK (bovenlaag) en fosforzuur (onderlaag)
- AAIQ0521NL: bevat BMK in fosforzuur
- AAIQ0522NL: bevat BMK (olieachtige resten) en fosforzuur (onderlaag)
- AAIQ0517NL: bevat fosforzuur
- AAIQ0594NL: bevat BMK (olie) en APAA (kristallen)
- AAIQ0595NL: bevat BMK
- AAIQ0519NL: bevat BMK (olie) en APAA (kristallen)
- AAIQ0520NL: bevat MDMA en metylamine
Het NFI heeft geconcludeerd dat in het onderzoeksmateriaal MDMA, PMK en BMK is aangetoond. Een groot deel van het onderzoeksmateriaal past bij de vervaardiging van BMK uit APAA met een sterk zuur (fosforzuur). De bemonsteringen AAIQ0599NL en AAIQ0520NL zijn te relateren aan de vervaardiging van MDMA uit PMK via een reductieve amineringsmethode. MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine) is vermeld op lijst I, behorende bij de Opiumwet. Benzylmethylketon (BMK) en piperonylmethylketon (PMK) zijn vermeld op bijlage I van de Verordening (EG) nummer 273/2004 inzake drugsprecursoren en de bijlage behorende bij Verordening (EG) nummer 111/2005 betreffende voorschriften voor het toezicht op de handel tussen de Gemeenschap en derde landen in drugsprecursoren. Naar beide Verordeningen wordt verwezen in de Wet voorkoming misbruik chemicaliën.
In relatie tot de vervaardiging van synthetische drugs is methylamine (in methanol) een grondstof voor de vervaardiging van onder andere MDMA. Platina is een katalysator bij de vervaardiging van onder andere MDMA uit PMK met een reductieve amineringsmethode. APAA is een precursor voor de vervaardiging van BMK, BMK is een grondstof voor de vervaardiging van onder andere amfetamine.
Door de verbalisanten van het LFO werd, onder meer na ontvangst van de resultaten van het NFI, geconcludeerd dat er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de garagebox op het perceel [adres drugslab] te Grashoek de precursor BMK is vervaardigd uit de pre-precursor APAA. Tijdens het onderzoek hebben verbalisanten een opstelling van 220-liter klemdekselvaten aangetroffen waarvan hen bekend is dat deze opstelling, in combinatie met het aangetroffen fosforzuur en de restanten APAA, gebruikt wordt voor de vervaardiging van BMK. Uit het door het NFI ingestelde onderzoek aan de bemonsteringen, is gebleken dat in de blauwe 200-liter klemdekselvaten BMK en APAA aanwezig was. Gelet op het voornoemde en de partij van 220 jerrycans waarin na onderzoek door het NFI resten BMK en fosforzuur zijn aangetoond, is het zeer waarschijnlijk dat de APAA met fosforzuur, is omgezet in BMK.
Voorts hebben de verbalisanten van het LOF geconcludeerd dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de garagebox op het perceel [adres drugslab] te Grashoek het verdovend middel MDMA is vervaardigd. Tijdens het ingestelde onderzoek is een RVS-ketel drukreactievat met destillatie-opstelling aangetroffen. Het is verbalisanten ambtshalve bekend dat dit vat, in combinatie het aangetroffen waterstofgas, restanten PMK, platina(poeder) en de methylamine-oplossing, gebruikt worden voor de vervaardiging van het verdovend middel MDMA. Onderzoek door het NFI heeft uitgewezen dat het resterende reactiemengsel in het drukreactievat MDMA en methylamine bevat.
DNA-onderzoek
In de garage werd tegen de wand, onder de groepenkast en nabij de doorgeknipte stroomkabel, en op een PVC pijp onder de groepenkast diverse (niet ingedroogde) bloedsporen [SIN AAII9113NL] aangetroffen. Tussen drugsafval in de garage werd in een afvalzak eveneens een sigarettenpeuk aangetroffen [SIN AAII9116NL]. In de stal lag op de roostervloer een stroomkabel. Daarop zaten bloedvegen [SIN AAII9118NL].Uit onderzoek door het NFI aan deze bemonsteringen bleek dat de bemonstering van deze drie sporen het DNA-profiel van onbekende man A is bevatte met een matchkans van kleiner dan één op één miljard.Dit DNA-profiel matchte met het DNA-profiel van de verdachte.
Getuigenverklaringen
Getuige [getuige 1] , woonachtig op [adres getuige 1] te Grashoek, heeft verklaard dat zij in november 2016 meer activiteiten rondom de woning heeft gezien. Vanaf november viel haar op dat er in de ochtend en in de avonduren vaker auto’s aankwamen of wegreden. Dat is volgens haar zo doorgegaan totdat de ruiming heeft plaatsgevonden. De meeste activiteit was volgens [getuige 1] meestal niet in de woning, maar in een losstaande garage. In de avonduren brandde er heel vaak licht in deze garage. Daar stond ook vaker een witte bestelbus bij geparkeerd. Verder heeft zij daar ook wel eens een huurauto gezien van BO-rent en een grijze personenauto, model stationcar.
Getuige [getuige 2] , woonachtig op [adres getuige 2] te Grashoek, heeft verklaard dat er vanaf half oktober heel vaak in de avonduren licht brandde in de garage. Hij heeft bij de woning wel eens een witte bestelbus, een soort Volkswagen Caddy en een rode personenauto merk Citroën gezien.
Telefoonnummer verdachte
De politie heeft gerelateerd dat uit het opsporingsonderzoek is gebleken dat de verdachte de gebruiker is van het telefoonnummer [telefoonnummer] , omdat hij op dit nummer bereikbaar was.
Historische gegevens
Op vordering van de officier van justitie werden de historische gegevens opgevraagd van het telefoonnummer [telefoonnummer] , in gebruik bij de verdachte. Tevens werden de historische gegevens opgevraagd van de administratieve gegevens van autoverhuurbedrijf Bo-rent waaronder de track&trace gegevens van de diverse auto’s die door de verdachte werden gehuurd. Tenslotte werden de historische gegevens opgevraagd van de saldo- en transactiegegevens van de bankrekeningnummers in gebruik bij de verdachte en diens partner [naam partner] . Door een analist van de Nationale Politie eenheid Limburg werden deze gegevens verzameld en bijeengebracht in één bestand, waarna hij een analyse maakte. Deze gegevens zien op de periode van 4 augustus 2016 tot en met 29 november 2016. Zijn conclusie luidt dat er meer overeenkomstige handelingen zijn dan afwijkende. Tevens kan worden geconcludeerd dat er veel samenhang is tussen de locaties van de door de verdachte gehuurde voertuigen en de mastgegevens van het telefoonnummer, afgegeven op naam van de verdachte. De routes die gevolgd worden van en naar de productielocatie en naar de woning van de verdachte zijn logisch en worden gestaafd door de combinatie van de ritlocaties met de mastgegevens. Door de combinatie van de samenhang in de routes van de ritlocaties en de mastgegevens is het aannemelijk dat de huurder van het voertuig, de bestuurder c.q. de inzittende en de gebruiker van de telefoon een en dezelfde zijn. De gehuurde voertuigen zijn regelmatig op de productielocatie aan de [adres drugslab] in Grashoek, de telefoon op naam van de verdachte ook. De werklocatie van [verdachte ] ligt aan het [naam locatie] te Son en Breugel, deze locatie staat nergens genoemd in de ritlocaties. De locaties in Son en Breugel zijn locaties waar men een voertuig langdurig kan parkeren. In combinatie met de ritlocaties en tijdstippen lijkt het erop dat het gehuurde voertuig hier werd achtergelaten om de dag erna weer te gebruiken.
Vanaf het telefoonnummer [telefoonnummer] , in gebruik bij de verdachte, werden onder meer de navolgende berichten verzonden:
Verzonden 11-1-2017, 21:23:38:
“Goedenavond [naam] , mocht jij alle jerrycans nog hebben dan zou ik ze graag alle 27 willen kopen. Er vanuit gaande dat ze schoon zijn betaal ik voor de hele partij 40 euries. Kan jij hier mee akkoord gaan? Groeten [verdachte ] ”
Verzonden 11-1-2017, 21:28:00:
“Ik heb er nu 25 nodig, maar heb ze of vanavond en anders morgen voor 13.00 uur nodig. Gr”
Verzonden 12-1-2017, 19:46:50:
“Hallo [naam] , zou ik de resterende jerrycans eventueel vrijdag overdag kunnen komen halen? Ik ben nog op mijn werk en kan voorlopig nog niet weg. Groeten [verdachte ] ”
De politie heeft eveneens de historische verkeersgegevens van [telefoonnummer] in de periode vanaf 9 januari 2017 tot en met 14 januari 2017 nader bekeken. Hieruit blijkt dat voornoemd telefoonnummer de zendmast Keurven te Grashoek aanstraalde op 9 januari 2017, 10 januari 2917, 11 januari 2017 en 14 januari 2017. Uit een luchtfoto, opgenomen op de tweede pagina van dit proces-verbaal van de politie, volgt dat de zendmast Keurven te Grashoek in de directe nabijheid van het adres [adres drugslab] te Grashoek staat. Uit deze historische gegevens volgt dat de telefoon van de verdachte op 12 januari 2017, om 19:47:01 uur de zendmast Keurven te Grashoek aanstraalde.
Verklaring van de verdachte
Ter terechtzitting heeft de verdachte verklaard dat hij het pand te Grashoek heeft gehuurd van juli 2016 tot 14 januari 2017. Hij heeft dit gedaan op verzoek van een persoon, wiens naam de verdachte niet wil noemen, en wel tegen een maandelijkse betaling van € 750,- tot
€ 1.000,- , die hij na afloop zou ontvangen. De verdachte is in deze periode regelmatig in de woning geweest om de woning en de grond te onderhouden. De eerste 6 of 7 weken is hij er echter niet of slechts heel weinig geweest. Volgens de verdachte was er tussen juli en november weinig activiteit op het perceel. De verdachte heeft verklaard dat hij zelf een oude auto had en om die reden auto’s huurde om van zijn woning in [S.] te Grashoek te geraken. De verdachte heeft deze huurauto’s niet aan anderen ter beschikking gesteld. De onbekend gebleven anderen hebben de huur van de woning en de huurauto’s aan de verdachte betaald. De verdachte heeft verklaard dat hij een partij jerrycans heeft gekocht. De verdachte heeft tenslotte verklaard dat hij op 14 januari 2017 in paniek de stroomkabel heeft doorgesneden met een stanleymes en daarbij zijn vinger heeft verwond. Deze stroomkabel is volgens de verdachte in november 2016 door iemand vanaf de woning naar de garage aangesloten.
Overwegingen van de rechtbank
Gelet op de inhoud van bovenstaande bewijsmiddelen stelt de rechtbank vast dat er een synthetisch drugslab, ten behoeve van de productie van MDMA en de precursor BMK (benodigd voor de productie van amfetamine), is aangetroffen in de garage, horende bij de woning aan de [adres drugslab] te Grashoek. De verdachte was de huurder van dit perceel. Uit de historische gegevens van zijn telefoon, in combinatie met de mastgegevens van de zendmast Keurven te Grashoek, en de track&trace gegevens van de door hem gehuurde auto’s volgt dat de verdachte vanaf medio oktober met grotere regelmaat, dikwijls verschillende malen op een dag, aanwezig was te Grashoek. Uit zowel de verklaring van de verdachte ter zitting, als uit getuigenverklaringen, volgt ook dat er vanaf november grotere activiteit was op het door de verdachte gehuurde perceel. De verdachte heeft geen aannemelijke verklaring gegeven voor zijn veelvuldige aanwezigheid ter plaatse.
De verdachte heeft ter terechtzitting bovendien verklaard dat hij niet in de garage mocht komen en daarom geen sleutels had van de garage. Hij heeft deze afgegeven aan degene voor wie hij het pand heeft gehuurd. Volgens de verdachte is hij pas op 14 januari 2017 in de garage geweest, nadat hij aan zijn contactpersoon had gemeld dat de verhuurder een periodieke controle zou gaan uitvoeren. Volgens de verdachte zag hij toen pas voor de eerste maal wat zich in de garage bevond. Hij weet niet wat APAA, BMK of PMK is. Hij weet evenmin wat de samenstelling van MDMA is, noch is hij met het productieproces bekend.
De rechtbank acht de verklaring van de verdachte voor wat betreft zijn rol bij het synthetische drugslab ongeloofwaardig. De verdachte doet voorkomen dat hem slechts de rol van katvanger ten deel valt. Uit de bewijsmiddelen volgt evenwel dat de verdachte een aanzienlijk grotere rol bij het drugslab heeft gehad. De rechtbank wijst in dit verband op het navolgende. In de garage is het DNA-materiaal aangetroffen van de verdachte in verse bloedsporen, maar eveneens op een sigarettenpeuk tussen drugsafval. De verdachte heeft kennelijk, ondanks zijn ontkennende verklaring daaromtrent, wél toegang gehad tot de garage tijdens het productieproces van de synthetische drugs. Dat de verdachte betrokken was bij het productieproces wordt ondersteund door de sms-berichten die de verdachte heeft verzonden ten behoeve van de aankoop van een partij jerrycans op 11 en 12 januari 2017. De verdachte heeft daarover ter terechtzitting verklaard dat hij deze privé nodig had voor wateropslag in de schuur bij hem thuis in [Z.] en om steigerhout af te spoelen. Hij heeft deze daarna meegenomen naar Grashoek, doch deze buiten de garage opgeslagen. Hij weet niet hoe ze in de garage zijn beland. De rechtbank acht dit eveneens ongeloofwaardig. Niet alleen zijn jerrycans nodig in het kader van het productieproces van synthetische drugs, maar is bovendien een grote hoeveelheid jerrycans aangetroffen ín de garage te Grashoek. De rechtbank wijst er in dit verband nog op dat de verdachte op 11 januari 2017 heeft rond 21.30 uur gesmst dat hij 25 jerrycans die avond of de volgende dag voor 13.00 uur nodig had. Op 12 januari 2017 rond 20.45 uur heeft hij met betrekking tot de aankoop van resterende jerrycans gesmst dat hij ‘nog op zijn werk’ was, terwijl zijn telefoon op dat moment de zendmast in de buurt van de woning te Grashoek aanstraalde.
Alles overwegende acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte wel degelijk actief betrokken is geweest bij het aangetroffen drugslab en nauw en bewust met anderen heeft samengewerkt door het pand te huren, jerrycans te regelen, en met veelvuldige aanwezigheid aldaar ter plaatse te zijn. De rechtbank acht dan ook bewezen dat de verdachte samen met onbekend gebleven anderen MDMA heeft vervaardigd in de garage van het door hem gehuurde pand (feit 1) en de productie van MDMA en/of amfetamine met deze onbekend gebleven anderen aldaar heeft voorbereid.