Uit het onderzoek van de heer Hald is gebleken dat er door [verzoekende partij, verweerder in het zelfstandig verzoek] bij de Groene Oase diverse malen extra kliko-containers zijn geledigd zonder dat deze zijn geregistreerd in de boordcomputer. Deze extra ledigingen zijn dientengevolge niet aan de Groene Oase gefactureerd.
[verzoekende partij, verweerder in het zelfstandig verzoek] stelt zich echter op het standpunt dat de registratie van het afval bij de Groene Oase op gewicht gaat; de Groene Oase is volgens [verzoekende partij, verweerder in het zelfstandig verzoek] een zogenaamde kilo-klant. Dit heeft [verzoekende partij, verweerder in het zelfstandig verzoek] ook verklaard tijdens het gesprek met de heer Hald op 12 maart 2018:
“Daar gaat het op gewicht. Bij de Groene Oase staan 11 kliko’s van 240 liter. Ze hebben ook nog een 2500 liter. Ze hebben ook twee eigen containers, een blauwe en een gele. Deze zijn niet van Renewi. Uit serviceoverwegingen ledigen we die. We hebben goed contact met die klant en we houden hem te vriend zodat hij klant blijft. Deze containers ledigen we af en toe. Ze hebben een nieuw contract ik dacht sinds een half jaar. Sindsdien ledigen we die gele en de blauwe container af en toe. Deze worden niet geregistreerd. Ze worden niet elke vrijdag geledigd. Deze worden dan aangeboden door medewerkers van de oase. Dit zie je niet terug in de boordcomputer omdat we dit dus op 1 gewicht doen.
Ter gelegenheid van de mondelinge behandeling heeft [verzoekende partij, verweerder in het zelfstandig verzoek] aangegeven dat het gewicht van de kleinere kliko’s werd meegewogen met de grote container. Dit is volgens [verzoekende partij, verweerder in het zelfstandig verzoek] een eenvoudiger procedure en vergt minder handelingen.
Het maakte in zijn optiek bovendien niet uit of hij de kliko’s afzonderlijk registreerde of meewoog met de grote container, nu alles toch werd gewogen.
De kantonrechter stelt vast dat [verzoekende partij, verweerder in het zelfstandig verzoek] op 12 maart 2018 op vragen van de heer Hald onder meer het volgende heeft verklaard:
“Alle containers die we inzamelen moeten altijd worden geregistreerd in de boordcomputer. (…) Via de boordcomputer krijg ik opdrachten om naar klanten te rijden. Er zijn routelijsten. Op die routelijsten staan het exacte aantal containers dat ingezameld moet worden. Dit is gekoppeld aan het contract dat de klant heeft met Renewi.”
Ter toelichting op aan hem getoonde filmbeelden van 2 juni 2018 heeft [verzoekende partij, verweerder in het zelfstandig verzoek] het volgende verklaard:
“Ik zie dat ik met [collega X] de ledigingen doe bij de Groene Oase in Venlo. U zegt dat wij er 11 240 liter bakken in de belading hebben hangen. Dat zal wel kloppen. Waarom we deze niet hebben geregistreerd weet ik eigenlijk niet. Het was niet bewust. Sinds die contractwijziging met dit bedrijf moesten we de 240 liter containers apart invoeren. In de containers zit voornamelijk groen. We krijgen niets in ruil hiervoor. Ik weet niet of Renewi hierdoor schade op loopt. Ik ga ervan uit dat dit met het gewicht meeloopt.”
Uit deze verklaringen blijkt dat [verzoekende partij, verweerder in het zelfstandig verzoek] er van op de hoogte was dat het aantal (kleinere) containers dat geledigd werd, moest worden geregistreerd.