Uitspraak
RECHTBANK LIMBURG
1.De procedure
- het tussenvonnis van 10 april 2019
- de akte van [eiser]
- de akte van Happy Italy
- de brief van de griffier waarbij [eiser] in de gelegenheid is gesteld te reageren op de bijlagen bij de akte van Happy Italy en de brieven van de griffier waarbij tweemaal uitstel is verleend voor het nemen van de akte, die uiteindelijk niet door [eiser] is genomen.
2.De verdere beoordeling
nationaaldwingendrechtelijk is, brengt echter niet zonder meer mee dat die ook
internationaaldwingendrechtelijk is (criterium a). Zou dit anders zijn dan was het onnodig om twee cumulatieve vereisten te stellen. Dat eveneens aan criterium a zou zijn voldaan, is door Happy Italy niet (gemotiveerd) aangevoerd. Als uitgangspunt heeft te gelden dat de rechtskeuzebevoegdheid van de Rome I-Vo onverkort geldt, zeker als het gaat om huurovereenkomsten, die door de Europese wetgever immers zijn uitgesloten van de beschermende werking van artikel 6 Rome I-Vo. Op basis hiervan, het ontbreken van aanknopingspunten in de wetsgeschiedenis die erop wijzen dat het de bedoeling van de wetgever was dat de bepaling internationaal dwingendrechtelijk zou zijn en bij afwezigheid van stellingen aan de zijde van Happy Italy die tot een ander oordeel zouden moeten leiden, oordeelt de kantonrechter dat artikel 7:271 lid 3 BW niet internationaal dwingendrechtelijk is, zodat niet op grond van artikel 11 lid 5 Rome I-Vo in afwijking van het rechtskeuzebeding Nederlands recht geldt bij de beoordeling of de opzeggingse-mail wat haar vorm betreft rechtsgeldig is.
“in afwijking van”niet: “in aanvulling op” of een soortgelijke formulering), evenals de Duitse (
“Abweichend von den Absätzen 1 bis 4”), de Engelse
(“Notwithstanding paragraphs 1 to 4”) en de Franse (
“Nonobstant les dispositions des paragraphes 1 à 4”). Dit past ook bij het feit dat huurovereenkomsten in artikel 6 lid 4, aanhef en onder c, Rome I-Vo worden uitgesloten van aanvullende toepassing van een ander recht dan het gekozen recht.
werkdag van de maand en het verzuim is dus niet steeds ingetreden op de 4e dag van de maand, zoals gesteld door [eiser] , omdat de betalingstermijn wordt verlengd als de 1e, 2e of 3e dag een zaterdag, zondag of vakantie/feestdag is.
€ 900,00(2,5 punt x tarief € 360,-)