In een uitgebreide brief die als bijlage bij een e-mail door [naam bestuurder] is verstuurd op 14 april 2020 aan [verzoekster sub 1] , [verzoeker sub 2] en de RvC, (productie 26 bij het verzoek) heeft [naam bestuurder] enkele besluiten aangekondigd, waaronder het besluit om zelf als bestuurder van Agapè terug te keren. Onder punt 47 van het verzoekschrift stellen [verzoekster sub 1] en [verzoeker sub 2] dat ‘uiteindelijk’ is afgesproken op 14 april 2020 bijeen te komen, doch onduidelijk blijft of op die dag inderdaad een vergadering plaatsgevonden heeft nu enige verslaglegging daarvan ontbreekt in het dossier.
Wat daar ook verder van zij, in reactie op de brief van [naam bestuurder] van 14 april 2020 hebben [verzoekster sub 1] en [verzoeker sub 2] en de RvC op 20 april 2020 een gezamenlijke brief aan [naam bestuurder] verzonden waarin onder meer het navolgende is opgenomen:
“
Beste [naam bestuurder] ,
Op 14 april jl. ontvingen wij van jou een brief waarin je aankondigt voornemens te zijn om terug te keren als bestuurder en alleen invulling wil gaan geven aan het bestuur van Agapè Zorg BV. Dit voornemen vormt voor het bestuur en de raad van commissarissen van Agapè Zorg BV aanleiding om gezamenlijk een standpunt in te nemen. Het bestuur en de raad van commissarissen zijn van mening dat een terugkeer van jou als (enig) bestuurder van Agape Zorg BV niet in het belang is van Agapè Zorg BV en dit belang nadrukkelijk schaadt. Vanuit onze taak en verantwoordelijkheid om juist dit belang te dienen kunnen wij niet akkoord gaan met een terugkeer en vragen wij jou dan ook dringend om jouw voornemen te herzien. Wij lichten dit toe.
(…)
Wij proberen al sinds februari 2020, toen jouw gezondheidstoestand verbetering liet zien, met jou in gesprek te gaan over de verdere afwikkeling van jouw terugtreden als bestuurder en de vergoeding die sinds 1 december 2019 feitelijk onverschuldigd wordt betaald, aangezien je geen aantoonbare
werkzaamheden verricht hebt voor Agapè Zorg BV. Helaas weiger jij dit gesprek aan te gaan, omdat je dit niet conform RIVM richtlijnen via beeldbelÎen wil aangaan maar enkel fysiek. Een afspraak om een adviseursfunctie te gaan vervullen is dan ook nooit gemaakt.
(…)
Een van die belangrijke thema's is de schijn van belangenverstrengeling vanwege jouw positie als enig aandeelhouder en voormalig bestuurder van Agapè Zorg BV enerzijds en jouw positie als bestuurder en enig aandeelhouder van Kringloop De Loods BV anderzijds.
Cliënten van Agapè Zorg BV verrichten in de vorm van dagbesteding werkzaamheden binnen de
kringloopwinkel van Kringloop De Loods BV. Daarmee behaalt de kringloopwinkel winst die de zorg niet meer althans niet meer direct ten goede komen. Probleem hierbij is met name ook dat er geen afspraken op schrift staan over de dienstlening van de kringloopwinkel aan Agapè Zorg BV. Daarbij verrichten medewerkers van Agapè Zorg BV ook werkzaamheden voor de kringloop die niet aan zorg gerelateerd zijn. Dit verhoudt zich niet goed met de verantwoordelijkheid van Agapè Zorg BV om ontvangen (zorg)gelden rechtmatig en doelmatig te besteden.
(…)
De kans op (schijn van) belangenverstrengeling hebben we al in 2017 gesignaleerd. Sindsdien zijn door ons herhaaldelijk voorstellen gedaan om de juridische constructie aan te passen om dit te voorkomen. Het onderwerp heeft herhaaldelijk op de agenda gestaan van vergaderingen met de raad van commissarissen. Onze adviezen heb je (stilzwijgend) naast je neergelegd, zonder alternatieven voor te stellen. Om een werkbare situatie te creëren en de schijn van belangenverstrengeling zo veel als mogelijk te vermijden, dient er wat ons betreft in ieder geval een overeenkomst te komen tussen Agapè Zorg BV en de kringloopwinkel met heldere afspraken over werkzaamheden, werkomstandigheden, aansturing, vergoedingen, etc.. Zonder die schriftelijke afspraken kan er wat ons betreft geen dagbesteding meer plaatsvinden bij Kringloop de Loods.
(…)
Vorig jaar is het faillissement uitgesproken van Stichting Saron Zorgverlening, waarvan jij bestuurder was. Vanwege jouw rol als bestuurder ben jij om meerdere redenen negatief in de publiciteit gekomen. Jouw persoonlijke betrokkenheid bij dit faillissement, dat nog in volop in behandeling en in de aandacht is, leidt bovendien tot reputatieschade, ook voor Agapè Zorg BV.
(…)
Een terugkeer van jou als bestuurder zal zeer negatieve gevolgen hebben voor het vertrouwen dat het
huidige bestuur geniet van de gemeente Maastricht en de goede verstandhouding met de gemeente Maastricht als belangrijkste financier van Agapè Zorg BV. Maar ook voor het huidige positieve, veilige, respectvolle werkklimaat en de harmonie die thans bestaat tussen het huidige bestuur, het management en de medewerkers van Agapè Zorg BV. Uit de signalen die wij hebben ontvangen van het personeel, mede door de incidenten die er voorheen zijn geweest waarbij de privacy en daarmee het vertrouwen van de medewerkers ernstig is geschaad, concluderen wij dat je niet in staat bent om voor het personeel een positief werkklimaat te creëren. Een terugkeer van jou als bestuurder brengt de continuïteit van Agapè Zorg BV dan ook direct in gevaar en verhoudt zich niet met de maatschappelijke verantwoordelijkheid en positie van Agapè Zorg BV. Wij
zijn dan ook van mening dat jij daarmee schade toebrengt aan Agapè Zorg BV en de met haar verbonden stakeholders, zoals haar cliënten, medewerkers en de gemeente Maastricht.”