2.3.De Algemene Voorwaarden hypotheken luiden voor zover relevant, als volgt (productie 2 bij productie 1 van de conclusie van antwoord):
“ (…)
Artikel 9: Vervroegde aflossing
(…)
3. Bij een vervroegde aflossing die tot algehele aflossing van de lening leidt, wordt de rente berekend tot en met de dag waarop deze aflossing door de hypotheekbank wordt ontvangen.
4. Bij een vervroegde aflossing, ook bij het opeisen van de lening door de hypotheekbank, moet de geldnemer aan de hypotheekbank een boete betalen als het rentepercentage van de lening of het leningsdeel hoger is dan het percentage dat de hypotheekbank hanteert voor soortgelijke leningen op het tijdstip van deze aflossing. (…).
9. De boeten in dit artikel bedoeld zijn onmiddellijk opeisbaar.
Artikel 10: Kosten ten laste van de geldnemer
1. Alle rechten en kosten in verband met het vestigen, instandhouden en uitoefenen van het hypotheekrecht, en alle kosten, die de hypotheekbank tot behoud van haar rechten nodig vindt, komen ten laste van de geldnemer. Daaronder zijn in ieder geval begrepen de kosten van aanmaning of ingebrekestelling, vernieuwing, verbetering en doorhaling van de hypothecaire inschrijving, verkoop (ontruiming inbegrepen) en/of ophouding, bedoeld in artikel 24 van deze Algemene Voorwaarden, toezicht, taxaties of hertaxaties. De hypotheekbank heeft het recht om deze kosten voor rekening van de geldnemer te betalen.
2. (…)
Artikel 14: Opzegging van de lening
De hypotheekbank kan altijd onmiddellijk aflossing van de lening met alles wat de geldnemer verder schuldig is
vorderen zonder voorafgaande aanmaning of ingebrekestelling:
(…);
c. bij beslag op een goed van de geldnemer, ondercuratelestelling, aanvraag tot surséance van betaling, tot faillietverklaring of schuldsaneringsregeling en bij onderbewindstelling in geval van afwezigheid (artikel 1:409, Burgerlijk Wetboek);
(…);
i. bij verandering van aard of bestemming van en bij schade overkomen aan het onderpand;
(…);
l. bij niet of niet tijdige betaling van de in de artikelen 10 en 20 omschreven lasten, kosten of verzekeringspremies;
(…);
n. als de geldnemer de verplichtingen die deze Algemene Voorwaarden, de overeenkomst van geldlening, akte of de wet aan hem opleggen, niet nakomt of in strijd handelt met de bepalingen van deze Algemene Voorwaarden, overeenkomst, akte of wet. (…).
Artikel 19: Huurbeding
Het onderpand mag zonder toestemming van de hypotheekbank niet worden verhuurd, verpacht of onder een andere titel in gebruik worden afgestaan. Vooruitbetaling van huur en/of pacht mag niet worden aangenomen of bedongen. (…).”
Artikel 2 van de Algemene Bankvoorwaarden luidt voor zover relevant, als volgt (productie 2 bij productie 1 van de conclusie van antwoord):
“(…)
Artikel 2 Zorgplicht
Wij hebben een zorgplicht. U bent ook zorgvuldig tegenover ons en u mag van onze dienstverlening geen misbruik maken.
1. Wij zijn bij onze dienstverlening zorgvuldig en houden hierbij zo goed mogelijk rekening met uw belangen. Dit doen wij op een manier die aansluit bij de aard van de dienstverlening. Deze belangrijke regel geldt altijd. Andere regels in de ABV [rechtbank: Algemene Bankvoorwaarden] of in de voor producten of diensten geldende overeenkomsten en de daarbij behorende bijzondere voorwaarden kunnen dit niet veranderen. (…).
2. U bent zorgvuldig tegenover ons en houdt zo goed mogelijk rekening met onze belangen. U werkt eraan mee dat wij onze dienstverlening correct kunnen uitvoeren en aan onze verplichtingen kunnen voldoen. Hiermee bedoelen wij niet alleen onze verplichtingen tegenover u, maar bijvoorbeeld ook verplichtingen die wij in verband met onze dienstverlening aan u hebben tegenover toezichthouders of fiscale of andere (nationale, internationale of supranationale) autoriteiten. U geeft ons, als wij daarom vragen, de informatie en documentatie die wij daarvoor nodig hebben. Als het u duidelijk moet zijn dat wij die informatie of documentatie nodig hebben, geeft u die uit uzelf. U mag onze diensten of producten alleen gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld en hiervan geen misbruik (laten) maken. Denkt u bij misbruik bijvoorbeeld aan strafbare feiten of activiteiten die schadelijk zijn voor ons of onze reputatie of die de werking en betrouwbaarheid van het financiële stelsel kunnen schaden. (…)”