Sunneroo heeft [naam bedrijf 5] (verder: [naam bedrijf 5] ) onderzoek laten doen naar de (oorzaak van de) schade. De inspectie heeft op 4 november 2020 plaatsgevonden in aanwezigheid van partijen. In het rapport van [naam bedrijf 5] van 8 februari 2021 staat, geciteerd voor zover hier van belang (productie 11 bij dagvaarding):
“ (…)
Analyse en beoordeling
De hierboven vermelde gegevens geven aanleiding tot de volgende analyse en beoordeling:
1. Het laat zich lastig beoordelen welke beschadigingen van het pannendek recent zijn en welke wat ouder. Mosaangroei, onder andere over breukvlakken, kan een indicatie vormen van oudere schade.
2. De mosaangroei op de dakpannen vormt verder een indicatie van vochtproblemen en een indicatie van haarscheurtjes en/of porositeit in de dakpannen.
3. Het lopen van werklieden over de dakpannen, is gebruikelijk. Het breken van dakpannen is echter in het algemeen een uitzondering. De onderhavige dakpannen zien er op het eerste gezicht niet kwetsbaar uit.
4. Het is aannemelijk dat een gedeelte van de gaten in de gewapende, microgeperforeerde folie is ontstaan na het breken van dakpannen. (…)
7. Verschillende punten maken duidelijk dat de schuur al langere tijd een vochtprobleem heeft:
a. De inwaterpunten van de zuidelijke gevel en de vochtplekken aan de binnenzijde ervan.
b. Het ontbreken van steenstrips rechts onder tegen de noordelijke eindgevel.
c. De aanwezigheid van een gewapende microgeperforeerde folie van Miofol die zich laat dateren op de jaren 90 of iets jonger. Deze is dus niet origineel maar achteraf toegevoegd, hoogst waarschijnlijk vanwege de flauwe dakhelling van 23° en het feit dat dakpannen, vooral historische dakpannen, niet onder alle omstandigheden waterdicht zijn.
d. Het niet consequent dakpansgewijs doorlopen van deze folie van de nok tot aan de goot.
e. Het ontbreken van een dakrandafwerking boven langs de zuidelijke topgevel.
f. Het ontbreken van waterkerende beëindigingen van de gewapende microgeperforeerde folie boven de gevels.
g. Het ontbreken van een waterafvoermogelijkheid onderaan deze folie, door het ontbreken van een tengel onder de onderste panlat, waardoor vervuiling ophoopt evenals doorgeslagen vocht.
h. De onbedoelde gootwerking door het verzakken van de folie nabij de dakvoet.
i. De aanwezigheid van kabel doorvoeren en andere oudere openingen in de folie.
j. De houtaantasting van de noordelijke topgevel en boven langs de zuidelijke topgevel.
k. Het afbladderen van verf van de nokgording, overige gordingen en spanten, op hoogtes die geen vochtvlekken vertonen.
1. Het ontbreken van spouwmuren.
m. De bekleding van de westelijke gevel met leien.
n. Het ontbreken van regenpijpen onder de westelijke dakgoot en een verzakking in deze goot.
8. Ogenschijnlijk is het grootste probleem dat dakpannen gebroken zijn. Tijdens het onderzoek ter plekke bleek echter dat zich een ouder en groter probleem bevindt onder de dakpannen, in het onderdak.
9. Belangrijk is dat de microgeperforeerde folie volgens de verwerkingsvoorschriften geen contact mag maken met een harde ondergrond. Op plekken waar een capillaire werking ontstaat zijn de microperforaties namelijk niet waterdicht. Deze folie is berucht vanwege het zogenaamde tentdoekeffect. Sinds 1997 wordt deze daarom niet meer gebruikt in de prefab dakenindustrie. In de onderhavige situatie bevindt de folie zich ter plaatse van verschillende capillaire naden die nog worden versterkt door de aanwezigheid van vervuiling die zich ophoopt ter hoogte van de dakvoet.
10. De grote vochtplekken aan de interieurzijde van het westelijke dakvlak en de westelijke gevel laten zich wellicht gedeeltelijk verklaren door beschadigingen van dakpannen, maar bovendien door de onjuiste beëindiging van de microgeperforeerde folie ter plaatse van de onderste, gekantelde panlat, maar zich ook veel vervuiling ophoopt. Bovendien zijn er enkele oude beschadigingen en gaten in de gewapende folie. Deze laten zich eenvoudig herkennen aan het plaatselijk vergaan van de folie en het overblijven van alleen de wapening.
11. De gewapende microgeperforeerde folie van Miofol is niet bestand tegen UV-licht. De onbeschermde toepassing boven de zuidelijke topgevel heeft dan ook geleid tot het vergaan van de folie, waarvan alleen de wapening overblijft. Het onbeschut laten van in het zicht gekomen folie onder kapotte dakpannen is dan ook onverantwoord en klopt niet met de schadebeperkingsplicht. (…)
13. Afgezien van de beschadigde dakpannen is het dak niet geschikt voor het monteren van zonnepanelen. Zonnepanelen zouden het ook onmogelijk maken om de onjuist aangebracht, niet waterdichte microgeperforeerde folie te vervangen, om tengels aan te brengen onder de onderste panlat en om hout te vervangen dat in de loop der jaren is aangetast.
14. Per saldo betreft het een sterk verwaarloosde schuur waarop het niet reëel is om zonnepanelen te monteren. Het oostelijke dakvlak, aan de tuinzijde, zitten nog min of meer toonbaar uit maar het westelijke dakvlak, aan de achterzijde, is sterk verwaarloosd en telt veel achterstallige urgente herstelpunten.
15. Tijdens het onderzoek ter plekke is niet gebleken van schade door het gebruik van bevestigingshaken die niet passen. (…)
17. Tijdens het onderzoek ter plekke is niet gebleken van bereddingsmaatregelen. De eigenaar heeft de twee weken na de werkzaamheden van Sunneroo, tot de eerste regenbui, klaarblijkelijk niet of niet adequaat benut voor effectieve bereddingsmaatregelen. Ook de tijd die sindsdien is verstreken is niet benut voor bereddingsmaatregelen. De ergste schade is ontstaan na het onderzoek van [naam bedrijf 1] . (…)
Conclusies
Het onderzoek leidt tot de volgende conclusies:
1. Het pannendek en het onderdak hebben achterstallig onderhoud, sinds jaren. De
bouwkundige staat van de schuur heeft zowel in de aankoopkeuring als in het
rapport van [naam bedrijf 1] te lichtvaardig en te rooskleurig de scores “goed” en “redelijk’
gekregen.
2. Zonder renovatie van met name het onderdak is het niet mogelijk om zonnepanelen aan te brengen op een wijze die waterdicht en windvast is volgens de voorschriften
van het Bouwbesluit. Ongeacht de beschadiging van de dakpannen is het dak niet
geschikt voor het aanbrengen van zonnepanelen.
3. Ongeacht de beschadigde dakpannen is het noodzakelijk om het onderdak te voorzien van een nieuw waterdicht, dampopen membraan met een correcte
afwatering bij de dakvoet en correcte waterkeringen boven de gevels. Met name
boven de zuidgevel is het noodzakelijk om het aangetaste hout van sporen en
panlatten te vervangen en om te voorzien in een duurzame, beschermende
dakrandafwerking.
4. De eigenaar/opdrachtgever heeft de mogelijkheden voor bereddingsmaatregelen en schadebeperking niet of niet adequaat benut. De grootste schade is ontstaan na het onderzoek van [naam bedrijf 1] . (…) ”