ECLI:NL:RBLIM:2024:10263

Rechtbank Limburg

Datum uitspraak
3 december 2024
Publicatiedatum
13 februari 2025
Zaaknummer
C/03/334650 FA RK 24-2808
Instantie
Rechtbank Limburg
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
  • W.Th.M. Raab
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verzoek tot wijziging van voornamen in het kader van de persoonlijke identiteit en emotionele betekenis

Op 3 december 2024 heeft de Rechtbank Limburg, zittingsplaats Roermond, een beschikking gegeven in een zaak betreffende de wijziging van voornamen. De verzoeker, die de Nederlandse nationaliteit bezit, heeft op 6 september 2024 een verzoekschrift ingediend om zijn voornamen te wijzigen. De verzoeker is geboren in 2006 en heeft in zijn jeugd te maken gehad met een moeilijke relatie met zijn vader, die een islamitische geloofsovertuiging aanhing. Na de scheiding van zijn ouders heeft de verzoeker geen contact meer gehad met zijn vader en heeft hij zich gedistantieerd van de islam. De verzoeker heeft aangegeven dat zijn huidige voornaam hem herinnert aan zijn vader en de islam, wat voor hem emotioneel ongemak met zich meebrengt. Hij heeft daarom verzocht om zijn voornaam te wijzigen naar een naam die hij in zijn dagelijks leven gebruikt en die geen associatie meer heeft met zijn vader of de islam.

De rechtbank heeft in haar beoordeling gekeken naar artikel 1:4 van het Burgerlijk Wetboek, dat de rechter de bevoegdheid geeft om een voornaamswijziging toe te staan indien er een zwaarwichtig belang is. De rechtbank oordeelt dat de verzoeker voldoende heeft aangetoond dat hij hinder ondervindt van zijn huidige voornaam en dat de wijziging van zijn voornaam een belangrijke stap voor hem is in het proces van zelfidentificatie. De rechtbank heeft het verzoek dan ook toegewezen en gelast dat de ambtenaar van de burgerlijke stand de voornamen van de verzoeker zal wijzigen. De beschikking is openbaar uitgesproken in aanwezigheid van de griffier, mr. J.A.J. Aquina, en er is een mogelijkheid tot hoger beroep binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

Rechtbank Limburg

Familie en jeugd
Zittingsplaats Roermond
Zaaknummer: C/03/334650 / FA RK 24-2808
Beschikking van 3 december 2024
op het verzoek van:
[verzoeker],
wonende te [plaatsnaam] ,
hierna te noemen: verzoeker,
advocaat: mr. M.J.L. van den Aker-Groffen.

1.Het verloop van de procedure

1.1.
Dit blijkt uit het volgende:
- het verzoekschrift, binnengekomen bij de rechtbank op 06 september 2024.

2.De feiten

2.1.
Uit een overgelegd uittreksel uit het register van geboorten van de [gemeente] blijkt, dat in die gemeente op [geboortedatum] 2006 is geboren:
[verzoeker]
2.2.
Verzoeker heeft de Nederlandse nationaliteit.

3.Het verzoek

3.1.
Het verzoek houdt in de voornamen van [verzoeker] te wijzigen in [verzoeker] .
3.2.
Verzoeker stelt dat zijn vader hem zijn voornamen heeft gegeven. De ouders van verzoeker hebben de islamitische geloofsovertuiging. Tijdens de laatste jaren van het huwelijk van de ouders heeft de geloofsovertuiging van de vader extreme vormen aangenomen. Daarbij wilde de vader ook verzoeker ervan overtuigen dat hij op diezelfde manier zijn geloof diende uit te oefenen. Na de scheiding van de ouders is de vader naar Turkije vertrokken en was er nog slechts sporadisch contact tussen verzoeker en zijn vader. Sinds drie jaar is er helemaal geen contact meer.
Toen verzoeker zestien jaar was, heeft hij een hele moeilijke periode doorgemaakt. Hij ging in therapie en het advies van de psycholoog was om afstand te nemen van zijn vader. Dit hield ook in dat hij de naam van zijn vader niet meer zou dragen. Aangezien verzoeker toen minderjarig was en de moeder vond dat het niet aan haar was om zijn naam te veranderen is er destijds niets gewijzigd. Verzoeker is nu meerderjarige en op het moment gekomen dat hij zijn naam wil wijzigen. Om zijn achternaam te wijzigen zal verzoeker een procedure bij Dienst Justis starten.
Verzoeker heeft geen enkele connectie met de Islam en is overtuigd atheïst. Om meerdere redenen wil hij geen islamitische naam dragen. Ook de connectie van de naam met zijn vader is voor verzoeker een reden om zijn voornaam te willen wijzigen. Dit heeft voor verzoeker een grote emotionele betekenis waardoor hij een zwaarwegend belang heeft bij zijn verzoek. Verzoeker wil zijn huidige naam wijzigen naar [verzoeker] . Dat is de naam die hij ook al in het dagelijkse leven gebruikt.

4.De beoordeling

De voornaamswijziging
4.1.
Artikel 1:4, vierde lid, BW geeft de rechter de (discretionaire) bevoegdheid op verzoek van de betrokken persoon de wijziging te gelasten van de voornaam van de betrokken persoon. Voor zo’n verzoek moet een zwaarwichtig belang bestaan. Bepalend bij de vraag of sprake is van een zwaarwichtig belang, is de mate van ongemak en/of overlast die de betrokkene in het dagelijks leven van de voornaam ondervindt. Daarbij dienen alle feiten en omstandigheden te worden meegewogen. Daarnaast dient het verzoek te worden getoetst aan artikel 1:4 lid 2 BW. Beoordeeld moet dan worden of de gewenste voornamen niet ongepast zijn of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen, tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.
4.2.
De rechtbank is van oordeel dat uit het verzoekschrift voldoende blijkt dat verzoeker in het dagelijks leven hinder en ongemak ervaart van zijn voornaam ‘ [verzoeker] ’. Deze naam leidt tot negatieve herinneringen aan de vader van verzoeker en roept bovendien een sterke associatie op met het Islamitische geloof waar verzoeker zich van gedistantieerd heeft. Met de wijziging zijn voornaam wenst verzoeker niet meer met zijn vader en het islamitische geloof geassocieerd te worden. Verzoeker wil alleen nog de voornaam ‘ [verzoeker] ’ gebruiken.
Deze naam wordt door verzoeker ook al in het dagelijks leven gebruikt.
Gelet op het voorstaande is de rechtbank van oordeel dat het zwaarwichtig belang van verzoeker bij de verzochte voornaamswijziging vaststaat. Verzoeker had de gevraagde voornaam reeds en wil alleen de voornaam [verzoeker] niet meer gebruiken vanwege de associatie met zijn vader en het Islamitisch geloof. De rechtbank zal het verzoek dan ook toewijzen.
Afschrift naar de ambtenaar van de burgerlijke stand
4.3.
Op grond van artikel 1:4 lid 4 BW geschiedt de wijziging van de voornaam doordat van de beschikking een latere vermelding aan de akte van geboorte van de betrokken persoon wordt toegevoegd, overeenkomstig artikel 1:20a lid 1 BW. In verband daarmee dient de griffier niet eerder dan drie maanden na de dag van deze beschikking, en voor zover daartegen geen hoger beroep is ingesteld, een afschrift van de beschikking te zenden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de [gemeente] in wiens registers de geboorteakte van verzoeker voorkomt.

5.De beslissing

De rechtbank:
5.1.
gelast de ambtenaar van de burgerlijke stand de voornamen van [verzoeker] , geboren te [plaatsnaam] op [geboortedatum] 2006, te wijzigen in [verzoeker] , zodat de volledige naam komt te luiden
[verzoeker];
5.2.
bepaalt dat de griffier niet eerder dan drie maanden na de dag van deze beschikking, en voor zover daartegen geen hoger beroep is ingesteld, een afschrift daarvan zal zenden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de [gemeente] , in verband met de toevoeging aan de geboorteakte van het kind van de latere vermelding betreffende de wijziging van de voornaam.
Deze beschikking is gegeven door mr. W.Th.M. Raab, rechter en in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van mr. J.A.J. Aquina, griffier op 3 december 2024.
Tegen deze beschikking kan - uitsluitend door tussenkomst van een advocaat - hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof te 's-Hertogenbosch:
a. door de verzoekende partij en degenen aan wie een afschrift van de beschikking (vanwege de griffier) is verstrekt of verzonden, binnen 3 maanden na de dag van de uitspraak;
b. door andere belanghebbenden binnen 3 maanden na betekening daarvan of nadat de beschikking hun op andere wijze bekend is geworden.