Uitspraak
uitspraak van de meervoudige kamer van 03 maart 2025 in de zaak tussen
[eiser] , uit [woonplaats] , eiser,
het Dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Limburg-Noord, verweerder,
Inleiding
Totstandkoming van het besluit
Daar je voor de beheersmatige taken als Algemeen Officier een jaarlijkse vaste vergoeding van 150 oefenuren ontvangt, wordt de oefenvergoeding als Bevelvoerder niet toegekend.”
Beoordeling door de rechtbank
“ [eiser] verricht zowel in zijn functie als medewerker Vakinhoudelijk B, als in de functies bevelvoerder en oefencoördinator werkzaamheden voor de brandweer. • Voor een duidelijke afstemming van urenbesteding binnen de functies en ter voorkoming van overbelasting in de functies van bevelvoerder en oefencoördinator is het noodzakelijk de urenbesteding als lid van de vrijwillige brandweer vast te leggen. • De vaste vergoeding voor de officieren is in het verleden berekend op een gemiddeld aantal te besteden uren. Voor officieren, niet zijnde commandant, was de vaste vergoeding gebaseerd op 150 uren. Hoewel [eiser] geen formele functie heeft als officier van dienst kunnen we zijn vergoeding (mede gezien de hoogte van zijn vergoeding van vóór 1 oktober 2010) in dit licht zien.”
“De functie “Oefencoördinator” is een beheersfunctie en kent geen vergoeding volgens hoofdstuk 19 van de CAR/UWO. Een alternatief is om [eiser] alleen te benoemen in de functie Bevelvoerder en alleen een vergoeding toe te kennen voor deze functie. Hierbij zou echter een afbouwregeling van toepassing zijn, waarbij hij de taken voor het oefenen niet meer uitvoert. Het takenpakket voor het oefenen is echter enerzijds door nieuwe wetgeving en anderzijds door toegenomen aantal leden uitgebreid. Omdat de taken niet door de bestaande bezetting overgenomen kunnen worden zou bij deze keuze een kwaliteitsprobleem ontstaan.”
“Deze vergoeding is jou toegekend door gemeente Horst aan de Maas voor het uitoefenen van verscheidene taken op officiers niveau. (…) Jouw dienstverband onder gemeente Horst aan de Maas is een rechtsvoorganger van VRLN. Je blijft dus het recht behouden op de vergoeding.”