3.3.2In de Opgave Marktselectie Dammerich (het opgaveprofiel) van 19 november 2008 (productie 1 van de gemeente) staat onder meer - samengevat en voor zover thans van belang - het volgende (de voor de besluitvorming relevante passages zijn door de rechtbank onderstreept):“2. Doel van het opgaveprofiel [p. 3]
(…) De notitie is opgesteld om marktpartijen van startinformatie te voorzien en relevante randvoorwaarden aan te geven. Tevens wordt de procedure van de marktselectie nader omschreven. De doelstelling van deze opgave is om tot een intentieovereenkomst te komen voor de ontwikkeling van het gebied. De criteria waaraan inschrijvers moeten voldoen en verdere procedurele zaken staan vermeld onder bijlage 1.
Om de kennis van marktpartijen optimaal te benutten en creativiteit te stimuleren is er geen standaard programma van eisen opgesteld, maar is de beoogde ontwikkeling als een opgave beschreven. De achterliggende gedachte is dat een plan maken in belangrijke mate ook het maken van keuzes is. Gekozen moet worden ten aanzien van het totale conceptplan waarbij onder meer functies, doelgroepen, bebouwing of groen en financiële opbrengsten een rol spelen. (…) Om voldoende verschillende planconcepten op tafel te krijgen, worden niet alle keuzes op voorhand door de gemeente gemaakt. Daarentegen wordt er door de gemeente sturing aan de planvorming gegeven door een beschrijving te geven van de voor het plangebied Dammerich relevante ontwikkelingen, mogelijkheden, randvoorwaarden etc. Het gaat er nu om dat marktpartijen bij het maken van hun planconcept keuzes maken binnen de gegeven ruimte.
Op grond van de in bijlage 1 vermelde beoordelingscriteria worden de inzendingen van marktpartijen beoordeeld en kiest de gemeente voor een planvisie. (…).
3. Beschrijving van het plangebied
(…) [p.5]
De omwonenden hebben een aantal aspecten kenbaar gemaakt die zij van belang achten in de ontwikkeling van het plan. Los van gemeentelijke standpunten hebben zij het volgende aangegeven:
•(…)
•Er mag niet gebouwd worden in het parkgebied.
(…) Echter, de gemeente is van mening dat deze doelen ook verwezenlijkt kunnen worden zonder de bovengenoemde strikte voorwaarden. In de sectie ‘Randvoorwaarden’ zijn de gemeentelijke randvoorwaarden verwoord.
(…)
6. Randvoorwaarden [p.7]
Alvorens over te gaan tot de beschrijving van de opgave worden de randvoorwaarden in beeld gebracht. De opgave zal binnen deze randvoorwaarden uitgewerkt moeten worden.
•(…)
•In de ontwikkeling dient aandacht geschonken te worden aan duurzaamheid van materiaalgebruik en energie.
(…)
7. Beschrijving van de opgave [p. 8]
Drie pijlers zijn voor de gemeente Voerendaal van belang in deze planontwikkeling: ruimte, wonen en zorg. Wat van belang is, is het feit dat deze drie pijlers van invloed zijn op elkaar; de verhouding tussen deze drie kernwaarden is dan ook een balans waar naar gezocht moet worden binnen de planvisie van het gebied Dammerich.
(…)
Wonen [p. 9]
(…)
De woningmarkt in Voerendaal zit redelijk dicht. Deze is te openen door het bouwen van wat de markt vraagt, in een goede verhouding van prijs en kwaliteit. De gemeente stimuleert daarom een vraaggestuurde aanpak, waarin de wensen van potentiële bewoners verwerkt worden en waar een breed draagvlak voor is.
(…)
Bijlage 1: Procedure en voorwaarden [p. 12 en 13]
De selectieprocedure bestaat uit twee ronden, om te komen van acht naar drie partijen. De eerste ronde is een voorselectie op basis van visie op het plangebied. De tweede ronde is een selectie aan de hand van een ruimtelijke en functionele uitwerking van de desbetreffende visie, inclusief financiële haalbaarheid. In de tweede ronde dient een nadrukkelijke verdiepingsslag gemaakt te worden van hetgeen in de eerste ronde is gepresenteerd. Beide rondes zullen in onderstaande notitie behandeld worden.
(…)
De eerste selectieronde
In de eerste selectieronde worden partijen verzocht een beknopte visie te presenteren, die inzicht geeft in het onderstaande:
Wonen
•Welke woontypologieën en doelgroepen zijn in uw planvisie voorzien en welke onderbouwing ligt hieraan ten grondslag?
•Welke afzetstrategie wordt gebruikt voor de voorziene woningen in relatie tot de huidige woningmarkt (krimp en economische ontwikkelingen)?
Zorg en dienstverlening
•Welke woon / zorg / dienstverleningconcepten zijn in uw planvisie opgenomen?
•Welke kansen biedt dit concept voor de nieuwe/bestaande buurt?
•Wat is uw aanpak om tot concrete invulling te komen?
•Met welke partner(s) denkt u het woon / zorgconcept / dienstverlening te gaan realiseren?
Ruimte
•op welke wijze denkt u de kwaliteit, functionaliteit en beleefbaarheid van de openbare ruimte (inclusief park) te verbeteren?
Algemeen
•Welke meerwaarde heeft uw visie voor Voerendaal?
•Welke aanpak wordt er gevolgd in relatie tot omwonenden en andere belanghebbenden?
•Indien u uw visie niet (volledig) voor eigen rekening en risico realiseert, met welke partners gaat u de samenwerking aan?
Wat betreft de presentatie worden partijen verzocht het volgende in acht te nemen:
•Aan partijen wordt de gelegenheid gegeven om een PowerPoint presentatie van maximaal 30 minuten te geven. De beoordelingscommissie houdt zich het recht voor om tijdens en/of na de presentatie verhelderende vragen te stellen.
•Daarnaast dienen de partijen hun visie onderbouwd en in drievoud op papier tijdens de presentatie aan te leveren. Dit houdt in:
a.er dient inzicht gegeven te worden in de planvisie, rekening houdende met de bovenstaande vragen;
b.Stedenbouwkundige cq. ruimtelijke studies en referentiebeelden worden in de eerste selectieronde niet meegenomen in de beoordeling;
•Risicodragende partners dienen bij de presentatie aanwezig te zijn
•Een ondertekende verklaring dat –in geval de gemeente dit nodig acht- u de volgende gegevens kunt aanleveren (bijlage 10):
a.Omzet: bewijs dat de omzet van de inschrijver het laatste jaar minimaal € 50 miljoen is geweest
b.Inschrijving in beroeps- en handelsregister
c.Certificatie van het kwaliteitssysteem
d.Beroepskwalificaties: bewijs dat voor dit project relevante personen beschikken over actuele kennis en diploma’s, en dus voldoende competenties hebben om dit project tot een goed einde te brengen (…)
De presentatie inclusief de bijgeleverde bescheiden worden beoordeeld door een beoordelingscommissie, bestaande uit de volgende leden:
•Projectleider van de gemeente Voerendaal, zijnde François Kool
•2 externe adviseurs, zijnde Germain Bakker en Mathijs Terhaag
De ingediende visies worden kwalitatief beoordeeld op hoe de elementen van de opgave zijn verwerkt, welke keuzes hierin zijn gemaakt -rekening houdende met de gestelde vragen- en welke onderbouwing hieraan ten grondslag ligt.
(…)
Verslag van de beoordeling [p. 15]
Van de beoordeling van de voorselectie en tweede ronde worden een verslagen gemaakt. Deze verslagen worden aan het college van Burgemeester en Wethouders ter besluitvorming voorgelegd. Na vaststelling komt er een samenvatting van het verslag (zonder vertrouwelijke informatie) voor de participanten beschikbaar. Over dit verslag kan niet gecorrespondeerd worden.
Vervolg op de marktselectie
Het College van B&W sluit met de in de marktselectie als best beoordeelde partij een intentieovereenkomst. De intentieovereenkomst voorziet in een verdere uitwerking van het plan. Indien deze uitwerking voor beide partijen een aanvaardbaar resultaat oplevert, leidt dit in principe tot een samenwerkingsovereenkomst. (…).”