3.2.1Bij de beoordeling gaat de voorzieningenrechter uit van de volgende feiten, die vaststaan omdat zij zijn erkend dan wel niet of onvoldoende gemotiveerd zijn betwist.
3.2.2In de Opgave Marktselectie Dammerich (het opgaveprofiel) van 19 november 2008 (productie 1 bij dagvaarding) staat onder meer - samengevat en voor zover thans van belang - het volgende (de voor de besluitvorming relevante passages zijn door de voorzieningenrechter onderstreept):
“1. Inleiding [p. 3]
In het gebied Dammerich is onlangs de aldaar gelegen basisschool uitgeplaatst en is het schoolgebouw gesloopt. Dit gaf letterlijk ruimte en vormt de aanleiding om het gebied te herontwikkelen. (…) Het plangebied Dammerich heeft naar de mening van de gemeente zeer veel potentie. Het is centraal gelegen ten opzichte van de kernen Voerendaal en Kunrade en ligt nabij diverse zorgvoorzieningen en een winkelcentrum. De gemeente wil kennis uit de markt benutten om tot een optimale, bij de locatie passende en haalbare ontwikkeling te komen. Daarvoor wordt via een marktselectieprocedure aan marktpartijen gevraagd een planconcept voor het gebied te ontwikkelen.
2. Doel van het opgaveprofiel [p. 3]
De voorliggende notitie “opgaveprofiel Dammerich” vormt onderdeel van de documentatie in het kader van de selectie van marktpartijen en is door de gemeenteraad van Voerendaal vastgesteld. De notitie is opgesteld om marktpartijen van startinformatie te voorzien en relevante randvoorwaarden aan te geven. Tevens wordt de procedure van de marktselectie nader omschreven. De doelstelling van deze opgave is om tot een intentieovereenkomst te komen voor de ontwikkeling van het gebied. (…)
Om voldoende verschillende planconcepten op tafel te krijgen, worden niet alle keuzes op voorhand door de gemeente gemaakt. Daarentegen wordt er door de gemeente sturing aan de planvorming gegeven door een beschrijving te geven van de voor het plangebied Dammerich relevante ontwikkelingen, mogelijkheden, randvoorwaarden etc. Het gaat er nu om dat marktpartijen bij het maken van hun planconcept keuzes maken binnen de gegeven ruimte.
Op grond van de in bijlage 1 vermelde beoordelingscriteria worden de inzendingen van marktpartijen beoordeeld en kiest de gemeente voor een planvisie. (…).
Eigendomssituatie [p. 4]
Naast de gemeente heeft een aantal particulieren in het plangebied grond in eigendom. De eigendomssituatie is met behulp van een eigendomskaart inzichtelijk gemaakt (bijlage 3). (…)
6. Randvoorwaarden [p. 7]
Alvorens over te gaan tot de beschrijving van de opgave worden de randvoorwaarden in beeld gebracht. De opgave zal binnen deze randvoorwaarden uitgewerkt moeten worden.
•(…)
•Financieel is het plan belast. In de gemeentelijke begroting is rekening gehouden met een minimale netto opbrengst voor de gemeente van € 3,1 miljoen exclusief BTW, gebaseerd op het prijspeil van 31 december 2009. Alsdan moet ook betaald worden en overgenomen worden. Bij latere overname en betaling zal het bod geïndexeerd worden met het CBS-indexcijfer voor de bouw
oDe prijs is kosten koper
oDe gestelde opbrengst voor de gemeente is een netto opbrengst. Alle kosten voor grondexploitatie, inclusief de inrichting van het park, zijn voor kosten van de marktpartij
oDe prijs is gebaseerd op de locaties van de gemeente: Raadhuisplein 1 en 3 inclusief de aangrenzende groenstrook en de vrijgekomen schoollocatie in de staat waarin het zich nu bevindt
oEventuele planschade is voor risico van de marktpartij (…)
•de totale planontwikkeling dient voor eigen rekening en risico ontwikkeld en gerealiseerd te worden.
(…)
7. Beschrijving van de opgave [p. 8]
Drie pijlers zijn voor de gemeente Voerendaal van belang in deze planontwikkeling: ruimte, wonen en zorg. Wat van belang is, is het feit dat deze drie pijlers van invloed zijn op elkaar; de verhouding tussen deze drie kernwaarden is dan ook een balans waar naar gezocht moet worden binnen de planvisie van het gebied Dammerich.
(…)
Kortom, er dient in de planvisie een totaal zorgconcept uitgewerkt te worden dat antwoord geeft op een brede maatschappelijke vraag naar zorg en welzijn; vergrijzing, krimp maar ook leefbaarheid voor alle bevolkingsgroepen dienen een positie te krijgen binnen dit zorgconcept. Zorg is belangrijk, ook voor bepaalde woonconcepten. Dit moet van een hoge kwaliteit zijn en het moet gegarandeerd zijn dat deze ook daadwerkelijk wordt aangeboden. Er is daarom een verklaring toegevoegd waarin partijen aangeven kwalitatieve zorg te kunnen aanbieden in Voerendaal, in samenwerking met een regionale zorgpartij.
Aangezien de Cicero Zorggroep reeds in Voerendaal is gevestigd, is dit een logische partner tot samenwerking. Echter, behalve schaal- en aanwezigheidsvoordelen heeft Cicero geen preferente positie voor de gemeente; het wordt marktpartijen in deze niet belet om ook andere zorgaanbieders te benaderen.
Bijlage 1: Procedure en voorwaarden [p. 12 en 13]
De selectieprocedure bestaat uit twee ronden, om te komen van acht naar drie partijen. De eerste ronde is een voorselectie op basis van visie op het plangebied. De tweede ronde is een selectie aan de hand van een ruimtelijke en functionele uitwerking van de desbetreffende visie, inclusief financiële haalbaarheid. In de tweede ronde dient een nadrukkelijke verdiepingsslag gemaakt te worden van hetgeen in de eerste ronde is gepresenteerd. Beide rondes zullen in onderstaande notitie behandeld worden.
Consortia en combinaties
Samenwerking met andere partijen in de vorm van een consortium of combinatie is toegestaan. Bij de inschrijving moet duidelijk worden gemaakt welke de consortiumpartijen zijn en welke partij voor de gemeente als eventuele contractant optreedt. Ook dient duidelijk te zijn welke functie de verschillende partijen vervullen binnen een dergelijk samenwerkingsverband. Bij de presentatie in zowel de eerst als de tweede ronde dienen de risicodragende partijen aanwezig te zijn.
De eerste selectieronde
In de eerste selectieronde worden partijen verzocht een beknopte visie te presenteren, die inzicht geeft in het onderstaande:
Wonen
•Welke woontypologieën en doelgroepen zijn in uw planvisie voorzien en welke onderbouwing ligt hieraan ten grondslag?
•Welke afzetstrategie wordt gebruikt voor de voorziene woningen in relatie tot de huidige woningmarkt (krimp en economische ontwikkelingen)?
Zorg en dienstverlening
•Welke woon / zorg / dienstverleningconcepten zijn in uw planvisie opgenomen?
•Welke kansen biedt dit concept voor de nieuwe/bestaande buurt?
•Wat is uw aanpak om tot concrete invulling te komen?
•Met welke partner(s) denkt u het woon / zorgconcept / dienstverlening te gaan realiseren?
Ruimte
•op welke wijze denkt u de kwaliteit, functionaliteit en beleefbaarheid van de openbare ruimte (inclusief park) te verbeteren?
Algemeen
•Welke meerwaarde heeft uw visie voor Voerendaal?
•Welke aanpak wordt er gevolgd in relatie tot omwonenden en andere belanghebbenden?
•Indien u uw visie niet (volledig) voor eigen rekening en risico realiseert, met welke partners gaat u de samenwerking aan?
Wat betreft de presentatie worden partijen verzocht het volgende in acht te nemen:
•Aan partijen wordt de gelegenheid gegeven om een PowerPoint presentatie van maximaal 30 minuten te geven. De beoordelingscommissie houdt zich het recht voor om tijdens en/of na de presentatie verhelderende vragen te stellen.
•Daarnaast dienen de partijen hun visie onderbouwd en in drievoud op papier tijdens de presentatie aan te leveren. Dit houdt in:
oer dient inzicht gegeven te worden in de planvisie, rekening houdende met de bovenstaande vragen;
oStedenbouwkundige cq. ruimtelijke studies en referentiebeelden worden in de eerste selectieronde niet meegenomen in de beoordeling;
•Risicodragende partners dienen bij de presentatie aanwezig te zijn
•Een ondertekende verklaring dat –in geval de gemeente dit nodig acht- u de volgende gegevens kunt aanleveren (bijlage 10):
oOmzet: bewijs dat de omzet van de inschrijver het laatste jaar minimaal € 50 miljoen is geweest
oInschrijving in beroeps- en handelsregister
oCertificatie van het kwaliteitssysteem
oBeroepskwalificaties: bewijs dat voor dit project relevante personen beschikken over actuele kennis en diploma’s, en dus voldoende competenties hebben om dit project tot een goed einde te brengen
Bij de inschrijving dient gevoegd te worden:
•bedrijfsnaam
•naam contactpersoon
•adres
•contactgegevens (telefoon en e-mail)
•in geval van een consortium/combinatie dienen gegevens van consortiumpartijen individueel te worden vermeld alsmede welke partij als de hoofdpartij optreedt.
De presentatie inclusief de bijgeleverde bescheiden worden beoordeeld door een beoordelingscommissie, bestaande uit de volgende leden:
•Projectleider van de gemeente Voerendaal, zijnde François Kool
•2 externe adviseurs, zijnde Germain Bakker en Mathijs Terhaag
De ingediende visies worden kwalitatief beoordeeld op hoe de elementen van de opgave zijn verwerkt, welke keuzes hierin zijn gemaakt -rekening houdende met de gestelde vragen- en welke onderbouwing hieraan ten grondslag ligt.
(…)
Verslag van de beoordeling [p. 15]
Van de beoordeling van de voorselectie en tweede ronde worden een verslagen gemaakt. Deze verslagen worden aan het college van Burgemeester en Wethouders ter besluitvorming voorgelegd. Na vaststelling komt er een samenvatting van het verslag (zonder vertrouwelijke informatie) voor de participanten beschikbaar. Over dit verslag kan niet gecorrespondeerd worden.
Vervolg op de marktselectie
Het College van B&W sluit met de in de marktselectie als best beoordeelde partij een intentieovereenkomst. De intentieovereenkomst voorziet in een verdere uitwerking van het plan. Indien deze uitwerking voor beide partijen een aanvaardbaar resultaat oplevert, leidt dit in principe tot een samenwerkingsovereenkomst. (…).”